NOORDHORN: Viering Slag bij Noordhorn (1581) – Levend Verleden – 6

Vandaag, zondag 30 augustus 2015, gaat het mij minder om het strijdgewoel, meer om het randgebeuren, de aloude kinderspelen in de Langestraat, en de koren- en pelmolen “Fortuna” zelf, als 125-jarige de directe aanleiding voor het grootse ‘event’ van dit weekend!  Op stap met de grote Canon, kijken wat ik voor de lens krijg…..
IMG_6916 web
Noordhorn ontwaakt, diverse betrokkenen zijn al in de Langestraat aanwezig, als ik daar even over half  elf mijn opwachting maak…Terug in de tijd, 434 jaar, het jaar 1581 toen de vijandelijkheden tussen Spaanse en Staatse troepen allerminst een feest betekenden voor het dorp…
IMG_6919 web
Nog meer dorpelingen, jong en iets ouder, in toendertijdse kledij… De workshops hebben heel wat kledingstukken opgeleverd, het werk is niet voor niets geweest! Hulde!
IMG_6920 web
De zusjes Bergman, ‘en profil’ en ‘en face’… Mooi geshowd!
IMG_6921 web
Hier ging het dus om, deze twee dagen. Monnik Bert, in zijn zondagse pak, legt nog even wat recht….
IMG_6922 web
Wat een rijk dorp is Noordhorn eigenlijk, met zoveel mensen die de handen uit de mouwen steken en een steentje willen bijdragen.  Twee van die ‘dorpsschatten’: Paul en Anyk! (En Anyk, nooit meer zeggen dat jij nooit mooi op de foto komt!)
IMG_6923 web IMG_6924 web
Noordhorner monnik-medewerker Bert in gedachten verzonken…. Rechts oud-Noordhorner Klaas van Houten op zijn scootmobiel. Hij heeft de laatste jaren heel wat ‘tikkies’ te verduren gehad, maar hij is er nog!
IMG_6925 web
De schermutselingen tussen Staatsen en Spanjolen zijn toch riskanter dan ik dacht…. (En dan is de zondagse Slag nog niet eens begonnen!)
IMG_6926 web
Aandacht voor de kinderactiviteiten van deze zondag. Hier worden ‘zelf gemaakte’ knikkers beschilderd (en soms wordt een blouse mee  beschilderd…)
IMG_6927 web
Maar de stemming is goed en verf meer dan voldoende!
IMG_6932 web
Even een spijkertje in een oud-hollands spel slaan, Jur Bekooy draait er zijn hand niet voor om. Iets kleiner project dan meestal bij “zijn” Groninger kerken, maar niet onbelangrijk!
IMG_6933 web
Deze jonkies hebben energie voor tien en weten al gauw hoe het spel wordt gespeeld. Of is hun zusje spelleider? Hier maar even pauzeren….

©foto’s: jan blaauw, 30 augustus 2015 (Canon EOS 60D, EFS zoomlens 17-85)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Noordhorn Toen, Zonder categorie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.