NOORDHORN: Viering Slag bij Noordhorn (1581) – Levend Verleden – 7

Verder op deze heerlijke zondagmorgen, in de Langestraat richting molen “Fortuna”. Aandacht voor aloude kinderspelen, waarvoor zich gestaag meer kinderen melden! En aandacht voor wat er nog meer op mijn pad komt….:
IMG_6935 webJPG
Hier waren we gebleven, bij de schuifbak en de energieke jonkies van de familie Poll!
IMG_6938 web IMG_6941 web
Een werpspel met kransen die om paaltjes moeten worden gegooid. En dat valt knap tegen, ondervindt ook pa Paul. Hij had zich déze keer echt voorgenomen alle kransen raak te gooien, maar…………………..
IMG_6940 web
………….Nee, hier kan Pauls dochter als spelleidster echt geen punten voor geven hoe graag ze haar vader ook een plezier wil doen……
IMG_6945 web IMG_6947 web
Creatief bezig zijn met verf is al zo oud als de wereld, al geldt dat natuurlijk niet voor deze verfsoorten…. Een kniesoor die daarop let….
IMG_6948 web IMG_6949 web
Als we dan toch flink terug gaan in de tijd, doen we er nog een schep bovenop, hebben de spelbedenkers hier gedacht… Spelen in de Middeleeuwen, de spelende mens kent gelukkig een lang leven!
IMG_6950 web
Bij huize “Welgelegen” wordt vlijtig gewerkt!
IMG_6951 web
Kantklossen? En macramé?!
IMG_6957 webJPG IMG_6955 web
De jarige “Fortuna” laat monter zijn wieken draaien en poortwachters Bauke en Jaap zien dat het goed gaat (al moeten ze wel enige hagenpreekgangers tot spoed manen, willen ze nog iets van de zondagse boodschap van de dominee mee krijgen….) Prima combinatie: Eigentijds en zestiende-eeuws!
IMG_6960 web
Een groepje ‘vreemde gasten’ ontspant zich toeristisch, voordat ze ’s middags opnieuw betrokken raken bij het conflict tussen de Spaanse koning en de Staten van de rebelse gewesten. Ach, als knecht vecht je voor de meest biedende, wie betaalt bepaalt!
IMG_6961 web
Even een kijkje nemen bij de molen? Doen we!  Gezellig druk met in het midden gastheer Piet Dijk, die ook op deze zondag de honneurs waarneemt en buttons uitdeelt aan bezoekers (om te weten hoeveel bezoekers er bóven zijn…) Links van de ingang op de muur de plaquette van kunstenares Lilian Zondervan die zaterdagmorgen officieel werd onthuld.
IMG_6964 web IMG_6962 web
Vroeg geleerd, oud gedaan…. Zou papa Edwin dat denken? Zoonlief denkt er zo het zijne van……
IMG_6963 web
Veldslagen zoals de Slag bij Noordhorn zijn ook met LEGO te verbeelden! OP de voorgrond waarschijnlijk de Staatsen, want daar liggen de meeste slachtoffers….
IMG_6965 web
Vrijwillig molenaar, al meer dan 30 jaar, Klaas Hekker geeft tussen de Slagbedrijven door nog enige toelichting in de molen, met een befaamde wandplaat op de achtergrond….
IMG_6966 web
Langestraat-foto vanaf de omloop van de Fortuna…. En dan zie ik iemand lopen die ik al geruime tijd ‘zocht’, organisatie-virtuoos Marjan Priet! Maar dat zie ik nu pas, thuis, op de foto!  Ja toch?
IMG_6966 crop web IMG_6966 crop web2
Even uitvergroten… En ja hoor, het is haar!  Gewaardeerde steunpilaar binnen de Slag-werkgroep!
Even bijkomen…… (Ja, waarom zet ik dan ook de bril af bij het fotograferen….)

WORDT VERVOLGD!
©foto’s: jan blaauw, 30 augustus 2015 (Canon EOS 60D, EFS zoomlens 17-85)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.