NOORDHORN: Jasper Been en Mart Menger, herstarters van de Noordhorner wielerronde (3 juli 2015 a.s.)

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu”, maart 2015 (12e jaargang, nummer 3)

Jasper Been 08022015 Mart Menger 08022015
Het ziet er naar uit dat de Ronde van Noordhorn opnieuw een prominente plek op de wieleragenda krijgt. (Verlening vergunning voorbehouden) Ere wie ere toekomt. Mart Menger (20) opperde het idee, stapte ermee naar studiegenoot Jasper Been (19). “Veel werk”, aldus Jasper, “maar….. wel hartstikke leuk!” Het wielerenthousiasme, de energie en het ‘koppie koppie’ van dit tweetal: Resultaatgericht! De Wielerronde van Noordhorn krijgt een herstart, als onderdeel van de Wielermeerdaagse ‘Noordenveld-Westerkwartier’, op vrijdag 3 juli aanstaande. Een lofwaardig initiatief, met in ieder geval het dorp Noordhorn als winnaar!

Herstart Ronde van Noordhorn
De vergunning voor het organiseren van de Ronde van Noordhorn op vrijdag 3 juli aanstaande, vlak voor de zomervakantie, is aangevraagd. De procedure is moeizamer geworden. In voorgaande jaren viel het te regelen via de politiepost in Zuidhorn, nu is het een taak van de Nationale Politie die hiervoor een ‘mannetje’ heeft in Zwolle… Toch gaan Jasper Been en Mart Menger ervan uit dat de vergunning een dezer weken wordt verleend. Er is heel wat werk aan de winkel om zo’n wielerronde te organiseren, deze keer als onderdeel van de befaamde Wielermeerdaagse “Noordenveld-Westerkwartier”. Niet alle informatie is nu al beschikbaar, daarover komt in maart een officiële persconferentie van het Meerdaagse-stichtingsbestuur. Dan ook worden de andere startplaatsen bekend gemaakt…. Hoogkerk en Marum zijn afgevallen om diverse redenen. Onvoldoende vrijwilligers? Toenemende ‘bureaucratie’? Ontmoediging ligt snel op de loer! Jasper en Mart zijn er van overtuigd dat het in Noordhorn lukt. De ruggespraak met wielerfan Digna Heemstra geeft steun en het ’ja’ van Klaas de Vries als vrijwilligerscoördinator bezorgt de organisatie een solide basis. De route? “Die blijft hetzelfde”, zeggen Jasper en Mart, “als het aan ons ligt! Prima parcours van 1,2 kilometer met weinig lange stukken, veel bochtenwerk en ook ‘vals plat’. Wat wil een wielerliefhebber nog meer?!” Ze denken niet dat er in deze provincie een aantrekkelijker parcours ligt. “Ja, misschien in Usquert, met de bekende bult…” Hoe ze bij de Wielermeerdaagse zijn beland? “We hebben contact opgenomen met Digna Heemstra, een ervaringsdeskundige bij uitstek! Digna opperde de mogelijkheid te bekijken of we onderdeel konden worden van de Meerdaagse en dat bleek een schot in de roos.” Het durvende tweetal hoopt op deze manier ‘grotere namen’ te kunnen presenteren, zodat er meer publiek op afkomt. “Het is op een gunstige datum! Lang licht, kans op mooi weer! Dan is het toch super gezellig langs het parcours!” Een belangrijke klus is het vinden van voldoende sponsors, want ook zo’n amateurwedstrijd als Meerdaagse-onderdeel vraagt de nodige pecunia. “Het gaat om grotere bedragen, meer prijzengeld!” Jasper en Mart zien het wel zitten en rekenen op ruim voldoende bijdragen in Noordhorn en directe omgeving. “Dat moet lukken!” En Jasper vult aan: “Nou, en als er dan eens eentje ‘nee’ zegt,  zetten wij zo’n mooie wielerronde neer, dat ze de volgende keer zonder meer ‘ja’ zeggen!” Er is inmiddels een Facebook-pagina “Ronde van Noordhorn” waarmee ieder bevriend kan raken! “En o ja, we organiseren voor de basisschooljeugd weer een Dikke Banden Race!” Als je naar de glunderende gezichten van de twee wielerenthousiastelingen kijkt, voel je dat Noordhorn opnieuw als wielerdorp in het blikpunt van de belangstelling komt te staan, 3 juli 2015. Bijna gelijktijdig: “We hebben er alle vertrouwen in!” (JB)
Eemskanaal 2014 217 (2) verkl
Mart en Jasper op volle snelheid langs het Eemskanaal

Jasper Been is in juni 1995 geboren in Groningen. In 1998 kwam het gezin van Jan Been en Annet Hensums naar Noordhorn, naar de Langestraat 58. Tweede zoon Wietse completeerde het gezin-Been. Jasper bezocht de OBS “De Molshoop” aan de Oosterweg. Groep 7 en 8 volgde hij in Den Horn op de OBS “De Toermalijn”. (Beide scholen zijn inmiddels opgeheven, maar dat heeft niets met de schoolgaande Jasper te maken…) Het vervolgonderwijs lonkte, in de stad Groningen. Jasper ‘deed’ het Praedinius Gymnasium en verbleef daarna een jaar lang in de Verenigde Staten, op een High School in de stad Boise, de hoofdstad van de staat Idaho. Motivatie? Vooral aan sport doen (voetballen, basketball, tennis) en profiteren van het Engelstalige onderwijs. “Nee, wielrennen was geen favoriete bezigheid van de inwoners van Boise. Als ik op de fiets ergens kwam, was er altijd wel iemand bereid me met de ‘pick-up’ terug te brengen…” Terug in Nederland begon Jasper aan de economiestudie op de RUG, de Rijksuniversiteit in Groningen. Sinds een jaar is hij Noordhorner af, Stadjer geworden, ‘op kamers’. Voetballen doet Jasper in een vriendenteam bij de v.v. Helpman, het 6e elftal, waar plezier voorop staat. En wielrennen? Jasper beschikt al heel wat jaren over een racefiets en is lid van de Studenten Wieler Vereniging “Tandje Hoger”, recreatief, geen wedstrijden. (“Maar wel fanatiek op de pedalen!”)

Mart Menger zag het levenslicht in september 1994, eveneens in Groningen. Sinds 1999 Noordhorner, net als ouders Berend Menger en Paula Sturm en broer(tje) Tiemen, aan de Kastanjestraat. Mart ging naar de OBS De Molshoop, gevolgd door het Augustinus College in Stad. Na het behalen van het einddiploma koos ook Mart voor de studie “Economie” aan de RUG. Mart woont nog steeds thuis in Noordhorn, een rustige studieomgeving. “Je bent zo in de Stad op het Zernikecomplex en thuis in de vertrouwde sfeer kan ik prima aan de slag!” Hij hoopt over een 1½ jaar zijn bachelordiploma te halen. De studie is volledig Engelstalig. “Geen probleem”, aldus Mart. Mart is een allround sportsman. Hij voetbalde 8 jaar verdienstelijk in de jeugd van de v.v. Zuidhorn, korfbalde vanaf de basisschoolleeftijd ook enkele jaren bij ‘Zunobri’. Nu gaat zijn sportieve aandacht uit naar het wielrennen, met dit jaar voor het eerst een wedstrijdlicentie. (Mart gaat o.a. meedoen aan de wielerronde in Ureterp en aan de Omloop door het Land van Kleine Hein, bij Emmen).  Niet alleen actief lid van “Tandje Hoger”, maar ook clubpenningmeester. Andere sportieve aspiraties? Mart lacht: “Ik schaats graag, ben lid van de Groninger Studenten Schaats Vereniging “Tjas”, we schaatsen geregeld op de baan in Kardinge.” Mart loopt ook elk jaar de 4 Mijl van Groningen en staat op de ski’s tijdens de wintersportvakantie…..

resize-of-dikkebanden-2006
Mart Menger (rechts) op het podium bij de Dikke Banden Race, bijna 10 jaar geleden…
Ronostrand2 (2 verkl)
Mart Menger als deelnemer aan een wielercross, hier langs het Ronostrand

©foto’s Jasper en Mart: jan blaauw, 08 02 2015
Overige foto’s: Collectie Mart Menger

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.