NOORDHORN Toen: Wielrenner Joh. Lodewegen met sponsor Alb. Postema, begin dertiger jaren

JohLodewegenAlbertPostemaTjvH web

Wielrenner Joh. Lodewegen met sponsor Alb. Postema, begin dertiger jaren (foto collectie Tj. Van Hoogen)

Noordhorn krijgt dit jaar naar verwachting opnieuw een wielerronde. Van 2006  tot en met 2013 organiseerde Digna Heemstra, gesteund door vele vrijwilligers en in samenwerking met de NWVG, het wielerevenement met start en finish nabij Toyotagarage Pijpker in de Langestraat. 2014 bleef wielerrondeloos, helaas. Dit jaar echter opnieuw: hard fietsen, demarreren, spurten…
Noordhorn is in de twintigste eeuw een echt ‘wielerdorp’ geweest, al ligt de glorietijd al voor de oorlogsjaren ’40-’45. Merkwaardig genoeg is daarvan niets terug te vinden in een standaardwerk als de “Geschiedenis van Zuidhorn”….. Zo was Hendrik Renkema een landelijk befaamde en door tegenstanders gevreesde baanrenner. Zijn naam wordt met ere vermeld in de annalen van de KNWU. (Enkele jaren geleden kwam er nog een verzoek van een wielerfan uit het Brabantse St. Willibrord om foto’s, knipsels, bidprentjes o.i.d.) Een andere Noordhorner die in de jaren dertig bij wegwedstrijden een podiumplaats veroverde, was Joh. Lodewegen, opgegroeid aan de Achterweg (= Oosterweg). Lodewegen, later bekend als badmeester in o.a. Oldehove en Odoorn, staat op deze foto, samen met Albert Postema, stelmaker en grondlegger van het carrosseriebedrijf. Joh. Lodewegen, jong nog, in sporttenue, op de racefiets. Postema keurig in het pak! Hij heeft in die jaren Joh. Lodewegen financieel gesteund. De arbeiderszoon greep deze kans met beide handen. Hij groeide uit tot een van de sterkste renners van de “Raceclub Noordhorn” en greep in 1933 en 1934 samen met Ep van Dijk, Fr. Blink en H. Wilkens het noordelijke clubkampioenschap! In ’34 werd Joh. Lodewegen ook persoonlijk kampioen in Noord-Nederland. De achtergrond van de foto is eveneens de moeite waard. Niet alleen door de drie jonge, onbekende kinderen rechts, ook door de traditionele richtingwijzer en de houten palen van de bovengrondse stroomdraden. Links een ‘stroomkast’, later in het winkelpand verwerkt. Op de achtergrond links de oude stelmakerij van Schuitema. In het winkelpand toen slagerij Ploeg? In 1946 gekocht door fietsenmaker Sijtze de Vries die de winkel later uitbreidde door koop en sloop van Schuitema’s bedrijf.
Noordhorn en wielrennen, die twee hebben iets met elkaar. (Heb ik het nog niet eens gehad over de jeugdwielerrondes van de Miedema’s, zo’n 45 jaar geleden…) Een twee-eenheid, nú en ook in Noordhorn Toén! (JB)

Eerder gepubliceerd op de achterkant van “Noordhorn Nu”, 12e jaargang, nummer 3 (maart 2015), maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn.

Tweewielerhuis 2011
Situatie herfst 2011, andere wegwijzer, geen houten palen elektrisch net, Tweewielerhuis De Vries in het woonwinkelwerkpand op de achtergrond. De boom links is inmiddels geveld.

©kleurenfoto: jan blaauw, september 2011

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn (regio), Noordhorn Toén en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.