NOORDHORN Toen: Gesloopt woonpand zuidkant kerk – Reactie Koert Boomsma

Naar aanleiding van “Noordhorn Toen” op de achterzijde van de meest recente “Noordhorn Nu” kreeg ik een uitvoerige reactie van oud-Noordhorner Koert Boomsma (Leek), die in zijn kinderjaren aan de Torenstraat (noordkant NH-Kerk) heeft gewoond. Eerst nog eens de foto uit “Noordhorn Toen”:
Huis zuidkant NH-kerk verkl

Reactie Koert Boomsma:
Goedemiddag Jan,
Even een reactie op jouw bericht van het driedubbele woonhuis aan de zuidkant van de kerk. Dit pand is in de tweede helft van de vijftiger jaren gesloopt en vrij snel daarna is er de speeltuin gekomen. In de tijd van de sloop hebben wij als kwajongens nog wel in de bouwval gespeeld. Veel te gevaarlijk uiteraard en het mocht ook niet, maar voor de meeste kwajongens is zoiets uiteraard veel te interessant. Wie die kwajongens waren? Ik denk, dat naast mijzelf ook mijn broer Johan er waarschijnlijk er bij is geweest en Hero Hokwerda en Niek Adema, waar wij veel mee speelden in die tijd. Misschien ook nog de zoon van aannemer Rietsema. Ik heb nooit anders geweten, dan dat dit pad de naam droeg Torenpad, maar het zou best kunnen zijn dat het voor mijn tijd Kerkepad heeft geheten. Wij woonden zelf inmiddels sinds november 1955 aan de noordkant van de kerk in het huis van Piet van der Noord. Overigens de familie van der Noord heeft van dat huis de westkant bewoond en voorzover ik nog weet, woonde in de oostelijke helft de familie van Sloten. In onze tijd is na het vertrek van de familie van Sloten beide helften samengevoegd tot één geheel door het plaatsen van een toegangsdeur in de gangmuur, die bij de westelijke helft hoorde. Piet van der Noord had het huis verkocht aan een zekere Hero Woltman uit Groningen, die het daarna doorverhuurde aan mijn ouders.  De familie van der Noord verhuisde als een van de eerste bewoners naar een van de bejaardenwoningen aan de Touwslagersbaan.
Met vriendelijke groet,
Koert Boomsma

Koert, bedankt!
Voor de mensen die niet precies (meer) weten waar het oude driedubbele woonhuis stond, hierbij een foto van de situatie zoals die nu is. De noordkant van de “Torenhof“, oorspronkelijk een complex bejaardenwoningen, maar nu ook beschikbaar voor alleenstaanden:
Torenhof Noord
©kleurenfoto: jan blaauw, 2013

Nee, we weten nog steeds niet wie Opa van Dijk was, die achterop de originele, oude foto staat vermeld van de gesloopte woningen aan de zuidkant van de kerk….

Meer Noordhorn: http://www.bloeiendonkruid.com

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn Toén en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORN Toen: Gesloopt woonpand zuidkant kerk – Reactie Koert Boomsma

  1. Piet van der Sluis zegt:

    ik ben Piet van der Sluis en heb hier gewoond in de jaren 1951-1952 met mijn ouders Derk Jan
    en Martje van der sluis en broer Klaas toen was het huis al onbewoonbaar verklaard.we hebben er ong .2jaar gewoond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.