NOORDHORN….Toen: Woning zuidkant Ned. Herv. kerk, gesloopt

Huis zuidkant NH-kerk verkl

Woning zuidkant NH-kerk, gesloopt (Foto: Fam. Hansma, Noordhorn)
Harko Bijma (81), doorgewinterde Noordhorner, is zijn gewicht in goud waard. Niet alleen vanwege zijn jarenlange oud papier ophaalservice aan inwoners en school, ook vanwege zijn verbindende functie in andere opzichten. Van hem kreeg ik een unieke zwart wit foto, afkomstig van zijn overbuurvrouw Hiekje Hansma. “Magstoe hebben en magst m holden!” Op de foto een langgerekt woonhuis dat me doet denken aan het huis waarin onlangs Jenny Hummel overleed, aan de Moeshorn. Het huis van Tiemen Helmus en zijn gezin, aan de rechterkant. Maar nee, dit karakteristieke pand op de foto  is gesloopt, afgebroken in de jaren vijftig. Of al eerder? De foto blijft mijn aandacht trekken. Levend beeld uit Noordhorns verleden. Door de rook uit de pijp? Of het zestal mensen dat zo ‘bereidwillig’ poseert, ieder op eigen wijze: Handen in de zij, pet op, naast elkaar. Gezichten zijn niet te onderscheiden, spijtig genoeg. Drie gezinnen, twee met de deur aan de voorkant, het derde met de voordeur aan de zijkant. In 1958 werd hier de speeltuin van ’t Plaatselijk Nut geopend, toen was het huis al verdwenen. (Nu staan er huizen van de Torenhof). Wie er hebben gewoond? Het gezin van Douwe van der Werff onder andere, en Derk van der Ploeg met vrouw en kinderen, later verhuisd naar de Noorderweg. Het boek “Gisteren voor de lens” heeft teksten en foto’s van de bladzijden 156 en 157 verwisseld. (Piet van der Noord (koster-klokkenluider-schoenmaker-dorpsomroeper) woonde aan de noordkant van de kerk, nu het huis van Henk Koets en Annegreet.) Wat deze foto aangaat, hier hebben de fam. Scholtens en D. van der Werff gewoond, vermeldt het boek. Toen was het blijkbaar al geen driedubbel huis meer…. Het stond aan het Kerkepad, nu Torenpad, ook wel het ‘Lutje Padje’ genoemd. De mensen op de foto herken ik niet, niemand tot nu toe. Op de achterkant van de foto een stempel van F. G. Hiemstra, fotograaf, Verl. Frederikstraat 26, Groningen. En met pen geschreven: “t Huis van Opa van Dijk te Noordhorn”…. Wie was Opa van Dijk, in Noordhorn Toén???! (JB)

Reageren? JB, VO 33, 9804 RD, tel 503095. Of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu” 12e jaargang nr. 2, februari 2015 (Uitgave van de Vereniging van Dorpsbelangen Noordhorn)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn, Noordhorn Toén en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op NOORDHORN….Toen: Woning zuidkant Ned. Herv. kerk, gesloopt

 1. Baukje v.d Heid-Zuidema zegt:

  Mijn ouders (Feike en Minke Zuidema hebben daar ook gewoond en mijn zus is daar geboren in 1951 Tante v.d. Werf zoals wij haar noemden woonden daar ook en hielp mijn moeder (baker)

 2. Gerben v/d Sluis zegt:

  Ik heb met mijn ouders en broers, zo midden de jaren 50 daar ook gewoond.
  Ik mocht er graag wonen, maar mijn ouders noemden het een “ratte klooster”.
  Ik sliep in een bedstee en het plafond was aardig stuk, ’s nachts hoorde je de ratten en muizen boven je lawaai maken, maar ik sliep er wel goed om.
  We zaten als broers eens met de kerst in de kerk tegenover ons, het kerstfeest te vieren ( ze hadden toen nog echte kaarsen in de boom), terwijl wij daar zaten stond bij ons de kamer in brand, de schoorsteenmantel was zwart en de dode muizen waren achter het behang verbrand en lagen op de bossem. Buurman Douwe van der Werf heeft toen nog de voordeur ingetrapt en het vuur gedoofd. Wat ik me ook nog goed herinner was de “Doos” – een heel gedoe, was de emmer vol dan ging dat hele spul zo de tuin op. Daar kreeg je hele goed prei van!!!
  We hadden een prachtig voetbalveld voor de deur, er waren toen nog meerdere grafstenen en de zerken waren ons doel.
  Het huis was toen wij er woonden al een “onbewoond verklaarde woning”. Wij woonden op dat moment alleen in het hele spul. toen wij eruit waren hebben ze de tent gesloopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.