NOORDHORN: Gep Veeneman(59): “Eerstelijnszorg onder één dak!”

IMG_5538 verkl
Hij wordt binnenkort 60, maar Gep Veeneman voelt zich een jónge zorgondernemer. Wonend in Noordhorn aan de Noordwijkweg, werkend in Zuidhorn, in het Gezondheidscentrum, de voormalige Rabobank die momenteel wordt verbouwd. Een doorpakker, met hart en ziel bezig de eerstelijnszorg te herhuisvesten onder één dak:

Gep Veeneman is in het Friese Nes (Westdongeradeel) geboren, begin februari 1955. Vader Veeneman was predikant (gereformeerd synodaal), Nes zijn eerste standplaats. Het predikantengezin bleef niet lang in Nes, in 1957 volgde de verhuizing naar Amersfoort. Daar ging Gep voor het eerst naar school, een christelijke lagere school. Tot de volgende verhuizing, nu naar Groningen. Hier bleef Gep tot en met zijn studie “Fysiotherapie”. De lagere school werd de Da Costa-school in Corpus den Hoorn. “De eerste schooldag? Dramatisch! Meteen uitgedaagd door een oudere leerling: gescheurde kleren, tand door de lip….” Gep acclimatiseerde snel, mede door de vriendschap met o.a. het zoontje van ’t hoofd. “We gingen vaak op stap, naar buiten… Kwamen meermalen met ‘blubberpoten’ terug, of een scheur in de broek.”  Na de lagere school via het Willem Lodewijk Gymnasium naar de HAVO-afdeling van het Augustinus College. Hij miste het diploma op 0,1 punt… Overdoen? Daarin had Gep weinig trek. Hij koos voor het schakeljaar van de Opleiding Fysiotherapie, in Groningen. Hij schakelde met glans en dat gebeurde ook tijdens de Beroepsopleiding Fysiotherapeut daarna (4 jaar). Gep deed  in 1977 succesvol eindexamen, had zijn grote wens gerealiseerd! Op de HAVO  leerde hij Anna Aukema kennen, “haar vader had een boerderij in Leutingewolde”. Op de brommer heen en weer, “een Tomos met hoog stuur… Koud!” In 1975 betrok Gep een huisje in Roden, ook ruimte voor zijn piano. (Anna zat ‘op kamers’ in de Stad). Gep had vanaf zijn 12de pianolessen, maar het doel bleef: fysiotherapeut worden! In 1976 trouwde hij met Anna, “een studentenhuwelijk, we waren jong en gelukkig!” Het eerste eigen huis? Een rijtjeswoning in de Bakkerstraat te Roden. Gep werkte naast zijn studie in het laatste jaar. Hij deed ervaring op bij voormalig stagebegeleider Gerrit Scholten in Grootegast. Deze baan werd uitgebouwd tot een fulltime job. Tot 1978, toen Gep in Utrecht de vervolgopleiding “Manuele Therapie” ging volgen, drie jaar, met glans afgerond.
Alleen maar studeren, studeren, studeren?? “Piano spelen, een welkome afleiding! We doken ook wel de kroeg in, hadden feestjes in de soos…” Een boom opzetten deed Gep tijdens de eerste studieperiode ook vaak met zijn vader, thuis. “Dan kwam mijn vader thuis na een langdurige kerkenraadsvergadering, gingen we dikwijls diepgaand in discussie, drankje erbij. Mijn vader naar bed, ik aan het leren…” De studie “Manuele Therapie” was trouwens allerminst een ‘makkie’. Tijdens vakanties gingen de studieboeken mee… Na ‘Utrecht’ bouwde Gep gestaag een gedegen praktijk op. Het betekende aanvankelijk flink wat heen- en weer gevlieg: De huiskamer aan de Bakkersstraat in Roden was praktijkruimte. In Zuidhorn startte Gep een manuele praktijk in het leegstaande pand van tandarts Kroon (Burg.Cleveringalaan), in 1981. In loondienst? Nee, dat wilde Gep niet. Hij had en heeft een sterke hang naar vrijheid, naar autonomie. Gep wilde zijn eigen ideeën in de praktijk brengen, hij besloot met Anna voor Zuidhorn te kiezen. ‘Roden’ ging in de verkoop… Ze verhuisden in oktober 1985 naar een huurhuis aan de Adm. Helfrichstraat in Zuidhorn.  In februari 1986 werd dochter Lian geboren. Op 1 mei 1986 volgde de verhuizing naar de Noordwijkweg 24 in Noordhorn, daar kwam in  ’88 tweede dochter Marga ter wereld.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Handen uit de mouwen aan de Noordwijkweg 24

Gep participeerde in 1983 in het Gezondheidscentrum aan de Poortkampen. “Het was zeker twee decennia lang een gelukkige periode met een heel goede sfeer en prima samenwerking.” De praktijken groeiden, het gebouw werd te klein, te oud ook. Rond 2005 zijn de eerste stappen gezet om te komen tot ‘herhuisvesting’. Gep werd een van de initiators van vernieuwing, samen met Kroons opvolger, tandarts Berkhout. Er waren al vele verbouwingsplannen de revue gepasseerd tot het gebouw van de Rabobank op de hoek van de Hanckemalaan en De Gast in beeld kwam. Doel: “Alle eerstelijns zorg samen onder één dak!”  Na de tijdelijke werkruimte in het Zusterhuis aan de Hoofdstraat, zette Gep Veeneman op 1 maart 2011 voet aan wal in de Rabobank. Niet alleen therapeut, ook ondernemer! Alle huisartsenpraktijken, twee tandartspraktijken, Gep Veenemans eigen fysiotherapiepraktijk, de Thuiszorg (TSN), psychologen, diëtiste… in één gebouw!

IMG_2669 verkl
De verbouwing, na het vertrek van de Rabobank, verkeert in de laatste fase. Gep wil niet onvermeld laten dat het werk wordt verricht door lokale ondernemers. “Samen met hen worden de plannen gerealiseerd. Dat wordt gezien, gewaardeerd”. Gep Veeneman, bevlogen: “Ik wil graag een drempelloos pad naar de juiste zorg. Je moet mensen de gelegenheid bieden hun zorgvraag gemakkelijk te stellen. Daarom organiseer ik nu ook een gratis inloopspreekuur. Klachten zien te voorkomen in plaats van te repareren!” Afleiding? Gep is al sinds zijn jeugdjaren gegrepen door de watersport. Zijn eerste boot was een Stapper, “Bliss”, naar de uitspraak van econoom Milton Friedman “Follow your bliss”. Nu is er nmmer twee, die “Second Bliss” heet, “een klassieke schoonheid”, waarmee het Lauwersmeer, de Waddenzee en de Noordzee wordt bevaren. Ligplaats? De Dokkumer Nieuwe Zijlen. “Zo goed als elk weekeinde ga ik er heen! Alleen, of met Anna, soms met vrienden. In 2003 heb ik een Sabbatsperiode genomen, ben ik 3 maanden in mijn eentje met de boot weg geweest.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Gep zeilde naar Denemarken, rondde de Deense Archipel, verwonderde zich in en over de natuur, in al zijn facetten. Ruimte voor andere liefhebberijen? Nog niet. Piano spelen en zingen, een toontje lager. Zingen? “Ja, ik heb ook veel gezongen! Eerst in een dubbelkwartet, later verhoogd tot driedubbel. Ook gezongen in het Lauwers Consort, mooie tijd!”
Houthakken? Gep lacht… “Eens per jaar, tussen Kerst en Oud en Nieuw, met een vriendengroepje. Traditie! Heerlijk, die fysieke inspanning, lekker uitleven. En later op de dag de partners erbij voor de after party!”
Noordhorn? Geps ogen glimmen. “In 1986 kochten we dit huis, we nestelden ons hier. Intensief werk in en aan de tuin. Ook in de woning: Kwast, verf, aan de slag! Zelf doen! We hadden  destijds niet het idee hier “voor altijd” te blijven wonen….De kinderen hebben hier een geweldige jeugd gehad! Noordhorn? Een warm nest! Prima leefklimaat! Ook de omgeving. We wandelen veel, het liefst aan de noordkant, genieten van het open landschap! Dat verveelt nooit!”
Mijlpalen? Niet direct de 60ste verjaardag, begin februari. Wel het gereedkomen van het vernieuwde Gezondheidscentrum, in de loop van 2015. Wellicht komt er dan een Open Huis, “we willen laten zien waarvoor we staan: Op onze manier bijdragen aan goede gezondheidszorg!” (JB)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu” februari 2015, 12e jaargang, nummer 2. (Uitgave Vereniging van Dorpsbelangen Noordhorn)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn, Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.