NOORDHORN TOEN: Garage Oosterhuis met benzinepomp, dertiger jaren

2013-02-13 18-09-51_1891 verkl

Garage met benzinepomp (Foto: Louwe Pijpker)
Wanneer ik in Zuidhorn bij de Overtuinen ’t Kruidvat uitloop, word ik aangesproken door een mij onbekende vrouw van middelbare leeftijd: “Weet u waar we een benzinepomp kunnen vinden??!” Haar man, dat neem ik aan tenminste, kijkt verwachtingsvol toe.
Een benzinepomp….. Gek is dat…. Ik weet beter waar ze 25 of 50 jaar geleden stonden dan waar je ze nu aantreft. Het zoekende Overtuinenpaar heb ik verwezen naar de Tinq (Industrieweg). Zelf stapte ik op mijn Batavus en overdacht de tegenwoordige motorrijtuigenbrandstofdistributie. In de dorpen staat geen pomp meer, aan de snelwegen is de onderlinge afstand aardig opgerekt. De ploffiets kan bij Tweewielerhuis De Vries niet meer worden gevoed. In Zuidhorn stuurt geen chauffeur meer langs Boerema (Jellemaweg), laat staan langs Eppie Drenth of opvolger Dethmers aan de Hoofdstraat…. De pomp van Toyota Pijpker in de Langestraat is sinds 1 oktober gesloten. Een verse verarming van het voorzieningenniveau in eigen dorp…. Niet meer tanken bij Pijpker, bij het Avia-station. De oude voorziening paste, na onderzoek, niet naadloos bij de nieuwe regels. Vernieuwen vereist een investering die nog geen vijf volgende Pijpker-generaties er weer uit zouden krijgen met de benzineverkoop. Einde benzinepompverhaal met merken als Shell, BP, Mobil, Total en als laatste Avia…..
Vroeger? Daarvan hebben we in ieder geval nog deze prachtige foto! Garage Oosterhuis, herbouwd, na de noodlottige brand halverwege de jaren dertig. Karakteristieke voorkant, een deel ingericht als winkelruimte voor fietsen. De grote schuur: Stalling, en werkplaats voor o.a. autoreparaties. (Op deze plek nu  de grote Toyota-showroom met aan de voorkant het bovenhuis van Klaas Jan Pijpker  en gade.) Op de foto twee fraaie oude auto’s, voor de ware liefhebber om van te smullen! Is er een T-Ford bij? Andere merken? Twee monteurs van Oosterhuis in beeld. Wie? Links, is dat Piet Oosterhuis zelf, de grondlegger? Het jochie bij de benzinepomp? Dat zou Roelof Oosterhuis zijn, de latere opvolger van pa Piet. Helemaal links de benzinepomp uit die late dertiger jaren. Een Shell-pomp, volgens zegsman Louwe Pijpker. Toen kon je zo aan de straatrand de auto neerzetten: Tankdop eraf, benzine erin. En weer verder, met volle tank. Vervoerondersteunend Noordhorn, toén! (JB)

Reageren? JB, VO 33, 9804 RD, tel. 503095. Of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu”, november 2014 (11de jaargang nr. 10), maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn.

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Noordhorn Toén, Zuidhorn. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.