NOORDHORN, toén: Postkantoorhoudster Martha Melessen – foto’s via Theo van Hoogen

Nog niet zo lang geleden had ik een gesprek met Jur Bekooy, werkzaam bij de Stichting Oude Groninger Kerken en met zijn gezin wonend aan de Langestraat 60 in Noordhorn. Het prachtige huis dat de vroegere, alleenstaande postkantoorhoudster Martha Melessen liet bouwen op nagenoeg dezelfde plek waar het ouderlijk huis stond. Waarin trouwens ook al het postkantoor(tje) was gevestigd. (Het interview met Jur Bekooy werd gepubliceerd in “Noordhorn Nu”  september 2014 (11e jaargang, nummer 8. Het is ook in iets uitgebreidere vorm te vinden op deze weblog). In de woning van de familie Bekooy is (in de huidige garage) nog te zien waar de postkantoorhoudster kantoor hield. Nadat Martha Melessen overleed, verhuisde het postkantoor naar een andere plek en verbouwden latere bewoners het kantoorgedeelte. Eerst werd het serre, later garage. Zó kochten de Bekooys dit pand.
IMG_4351+tekst verkl
Dit is Langestraat 60, zoals het huis er nu uitziet. Rechts is nog de plaats te zien, waar de toegangsdeur zat tot het postkantoortje. De houten lijsten waaraan/waarin de balie was bevestigd, zijn bewaard gebleven, evenals muurdecoraties.
De geschiedenis van het postkantoor ken ik onvoldoende om er gedetailleerd over te berichten. Ik vermoed dat na het overlijden van Martha Melessen mevrouw Japenga (de moeder van toneelregisseur Marten) postkantoorhoudster is geworden, in het pand aan de Langestraat 43 (de huidige woning van de familie Davidse). Nog weer later ging het postkantoor naar de Langestraat 106, het huis (toén) van de heer en mevrouw K. de Haan. Mevrouw Iemkje de Haan-Bijzitter werd de opvolgster van mevr. Japenga.
Het postkantoor was dus daar, waar de postkantoorhoudster woonde….
Naar aanleiding van het interview met Jur Bekooy en de gepubliceerde foto van zijn huis kreeg ik een reactie van Theo van Hoogen uit Norg. De meeste lezers van deze weblog kennen hem, hij heeft al eerder foto’s en toelichtingen ‘geleverd’. Theo vertelde dat zijn nicht Sietske op bezoek was in Nederland, overgekomen uit Amerika. Sietske is een dochter van Geertje van Hoogen, een tante van Theo, zus van Theo’s vader Tjeert. (Deze is o.a. bakker in Leek geweest). Sietske had oude foto’s meegenomen die een mooie aanvulling vormen op het verhaal over Martha Melessen:
ThvH MarthaMelessen
Postkantoorhoudster Martha Melessen
aan het werk in het postkantoor dat in haar huis aan de Langestraat 60 was gevestigd. Deze foto is ook al eens gepubliceerd in een boek met foto’s over Noordhorn, maar ik heb nog niet opgezocht welk boek dat is….
ThvH Geertje van Hoogen metMM
Een foto op de stoep van het huis van Martha Melessen, de fraaie entree van haar woning. (Nee, hier kon je niet langs naar het postkantoor….) Rechts Martha Melessen, links de jonge Geertje van Hoogen die op het postkantoor heeft gewerkt voordat ze emigreerde.
ThvH GeertjevH met MM
De zelfde twee personen nog eens, maar nu in de prachtige tuin aan de achterkant van Langestraat 60.
ThvH GeertjevHmetjongmeisje
Hier staat postkantoormedewerkster Geertje van Hoogen in de Langestraat samen met een meisje. De plek is zo ongeveer voor het huis waar nu de familie Bolhuis woont. Toén het huis waarschijnlijk van de familie Oosterhuis. Op de achtergrond de drie woningen in het Fleerkamp-pand, daarnaast staat het huis van toen Martha Melessen, nu Bekooy. De bomen stonden toen voor de doopsgezinde Vermaning.
Wie is het meisje links??! Ik heb hier en daar nagevraagd en het meest waarschijnlijke is dat het gaat om Thea Leujes, enige dochter van het echtpaar Leujes van het gelijknamige café, nu “De Gouden Leeuw”.  Reacties zijn natuurlijk van harte welkom! (JanBlaauw@hetnet.nl)

Theo van Hoogen, dank voor de beelden!

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn actueel, Noordhorn Toén. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.