NOORDHORN: Doorkomst TOCHT OM DE NOORD – zondag 28-09-2014 (Deel 5)

Gaan we weer, we houden de pas er in, de ene voet voor de andere…. TOCHT OM DE NOORD, tweede dag, laatste gedeelte richting de finish in Zalencentrum Balk aan De Gast in het grootdorp. Officieel zo’n 4500 wandelaars, hoeveel uitvallers er waren, weet ik niet, ook niet hoeveel zwartlopers…:
IMG_0904 TodN IMG_0905 TodN
Geweldig! Het echtpaar Jan en Jits Wecke! De Tachtigers behoren beiden tot de krasse knarren in dit molendorp. Nee, ze doen niet mee aan de wandeltocht, maar willen wel even sfeer snuiven hier bij de molen. Jan was niet voor niets een van de eerste, volledig bevoegde molenaars op de “Fortuna”!
“Even mijn vrouw helpen met het vastzetten van de nieuwe rollator, biedt een mooie zitplaats! En dan kan ik nog even de molen op! ” (Drie trappen omhoog….)
IMG_0906 TodN
Ja, nu wordt de Langestraat druk bevolkt met wandelaars, van wie de meesten in een uitstekende humeur zijn! Wat een weekend! Wat een reclame voor dit gebied!
IMG_0909 TodN
Gemiddelde leeftijd van de deelnemers??! Ik durf het niet te zeggen…. Het mooie van wandelen is dat jong en oud kunnen meedoen en dat je lang kunt blijven meedoen. Grijze ‘koppen’ maar ook jeugdig elan, een diversiteit aan leeftijden passeerde!
IMG_0910 TodN IMG_0913 TodN
IMG_0915 TodN IMG_0916 TodNJPG
IMG_0917 TodN
Ik loop een eindje mee richting de woonboerderij en zie de wandelaars richting het tunnelgebied gaan. Lang geleden dat het hier zo druk was met lopers, zeker op zondag….
IMG_0918 TodN IMG_0919 TodN
Wandelaars in alle soorten, maten, outfits… Rechts voor mij de grootste verrassing van deze wandeldag, de onverwachte ontmoeting met Theo Kiewiet uit mijn geboortedorp Midwolda (Zie ook http://www.jeebeetjes.nl). Theo is daar mijn contactman en informant, hij is bijzonder geïnteresseerd in de lokale geschiedenis. Zijn grootouders waren bevriend met en woonden vele jaren bij mijn ouders in/aan dezelfde straat en Theo’s moeder (ze is helaas overleden) staat als jong meisje nog op een foto waarop ik als peuter figureer… De wereld is soms kleiner dan je denkt!
IMG_0926 TodN
De WAARKster en de Schot hebben nog steeds succes met hun straatact! Het publiek vernieuwt zich meermalen, de geheimen onder de kilt blijven dezelfde…
IMG_0929 TodN
Trammelant in de Schippersstraat, de Schot op de vlucht, de musketten knallen….
IMG_0930 TodN
Voor jongere kinderen lijkt de spanning soms iets te veel te worden…
IMG_0931 TodN IMG_0936 TodN
De stroom wandelaars blijft energiek doorgaan richting Zuidhorn. De WAARKster ziet het gebeuren en heeft er vrede mee, deze zondag is niet zo’n succesvolle meelverkoopdag….
IMG_0934 TodN
Mooi hè, die stralende gezichten, de gemoedelijkheid, de ontspannen sfeer (ondanks de gespannen verhoudingen op het historische toneel, anno 1581…)
IMG_0937 TodN IMG_0938 TodN
De flyeraars zoals Pieter, Heer van Dijkstra State, blijven onvermoeid hun best doen en ik moet zeggen, verreweg de meeste wandelaars accepteren de aangeboden folder! (En er liggen er heel wat minder op het plaveisel dan bij dergelijke acties in de Herestraat…)
IMG_0939 TodN
Ook de toeschouwers houden er plezier in tijdens zo’n zonnige middag waarop je niet alleen wandelaars in drommen ziet voorbij komen, maar ook kunt genieten van straattoneel!

WORDT VERVOLGD!
©foto’s: jan blaauw, 28-09-2014 (Canon EOS D400, Tamronlens 28-200)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Noordhorn Toén, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.