NOORDHORN: Doortocht TOCHT OM DE NOORD, zondag 28-09-2014 (Deel 1)

De maandag na de tweedaagse TOCHT OM DE NOORD…. En opnieuw is het heerlijk nazomers weer, goed om nog even terug te denken aan de geslaagde wandelhappening. De negende editie van de Peter-Veldhuis-creatie, een “aangekleed wandelevenement”, en wat voor een! Noordhorn was op zondag 28 september de laatste doorkomstplaats en er is flink wat aandacht besteed aan deze gebeurtenis. Een mooie gelegenheid om reclame te maken voor de ‘Slag bij Noordhorn’ die in 2015 groots wordt herdacht! Mensen in historische kledij speelden toneel, schoten musketten af, joegen op Schotten, deelden flyers uit… Er was ‘reuring’ in het dorp, ongewoon zondags tafereel…. Overigens was de wandelkaravaan al aan de rand van het dorp, na een moeizaam, eentonig routestuk tussen Oldehove en Noordhorn, bij de Dörpsstee ontvangen. Het Koor van Noordhorn gaf daar een blijk van zijn kunnen!
Impressies vanuit de Langestraat, van een geweldige activiteit, de TOCHT OM DE NOORD:
IMG_0742 TodN IMG_0743 TodN
Toen ik aan het begin van de middag de route opzocht vanuit de Nieuwstraat komend, zag ik daar deze ervaren wandelaar, ik ken hem verder niet, als eerste passant. En de man in het witte shirt op de rechterfoto… Die kende ik vanuit mijn actie wandelperiode, vooral de vele tochten van de FLAL in de periode 1987-2004. Ik kon maar niet op zijn naam komen…. Pals, Pots, iets dergelijks. Hij liep toén vaak samen met Hielke… Die namen ook… Terwijl het zulke belangrijke kapstokhaken zijn om herinneringen aan op te hangen…. Deze wandelaar was destijds postbesteller, Hielke vrachtwagenchauffeur…. Wacht eens even: Hielke Pel, uit Grootegast… En deze (rechter foto)? Pops! Dat moet het zijn…. Al lang met de VUT….
IMG_0744 TodN
IMG_0746 TodN IMG_0747 TodN
Voor de molen waren leden van een historische verkleedclub bezig zich in tenues te hijsen die doen denken aan de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Gegeten moet er echter ook worden! Het kanon is oud, het broodje vers… (Molenaar Drewe Schouten vertelde dat het kanon niet mocht worden afgeschoten, want dan zouden er te veel ruiten sneuvelen… Voor de musketten was wel een vergunning aangevraagd en verkregen.)
IMG_0748 TodN IMG_0750 TodN
Links een marketentster, rechts Noordhorner Wijnand de Boer in historisch kostuum, zich ook al etend voorbereidend op zijn komende inbreng…
IMG_0756 crop verkl
Hé, daar heb je Willy en Theo Hop al, die zijn vroeg! Theo en Willy zijn oud-Noordhorners, hebben in het kwekershuis van Hummel gewoond, maar verhuisden later naar het grootdorp en wonen nu, na enkele vergeefse nestelpogingen elders, met veel plezier aan de Rietschans!
IMG_0761 verkl
Vanaf de molenomloop is de aanblik toch anders dan ’s morgens, maar echt druk is het nog allerminst. Dat komt nog…
IMG_0762 verkl
Zo, de historische ‘figuren’ zijn er zo te zien klaar voor, laat het vuur maar branden, en de musketten knallen….
IMG_0766 TodN IMG_0769 TodN
Ja, er komen nu meer wandelaars in zicht! En om hen gaat het bij deze Tocht om de Noord! Uiteindelijk is de rest “aankleding”…. (Maar wel een fraaie…)
IMG_0771 verkl IMG_0775 TodN
Tocht om de Noord, voor de wandelaars op de 40, 25 en 15 kilometer….. Blijkbaar ook voor de WEMAC-veegauto, maar dan in omgekeerde richting….
IMG_0772 TodN
Deze wandelaars, in druk gesprek gewikkeld, zetten er stevig de pas in. Dat ziet ook overbuurman Taeke Jager, die dat wandelen prima vindt, zolang een ander ’t doet….
IMG_0774 TodN
Geen wandeltocht voor vrijwillig molenaar (in opleiding) André Bood! Hij houdt de wieken in de gaten, er worden nog snel vlaggetjes aan bevestigd!

WORDT VERVOLGD!
©foto’s: jan blaauw, 28-09-2014 (Canon EOS D400, Tamronlens 28-200)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.