NOORDHORN: Verlegde N355 in gebruik: Opening, naamgeving tunnel, “Fiets ‘m d’r in!” (Deel 4)

Deel 2 en 3 op http://www.bloeiendonkruid.com

Dinsdag 16 september 2014, 14.30 uur
Het zomert in september, in het ingrijpend veranderd Noordhorn (en niet alleen daar…) De apotheose van al datgene wat er gebeurde in het kader van het Project Noordhorn/Zuidhorn (Verruiming vaarweg Lemmer/Delfzijl) gistermiddag 15 september jongstleden ebt nog na. Is de veranderde autostroom merkbaar? Staan er minder vehikels voor de omhoog staande tafelbrug? Hoe lang duurt het nog voor die tafelbrug wordt vervangen? En dan de naam van de tunnel: GLUPHÖRN…..Er wordt in ieder geval over gesproken:
IMG_4741 crop verkl
IMG_4744 verkl

Actie! De vier speechers bij de opening worden dringend verzocht op twee tandems plaats te nemen. De Gedeputeerde Mark Boumans krijgt Els van Grol (Directeur Rijkswaterstaat) als fietspartner, burgemeester Bert Swart wordt bijgetrapt door GMB-directeur Van de Pol. Let ook op het voorwerp in Boumans’ rechterhand…. (Binnen de kortste keren was het blaasvoorwerp naar zijn mallemoer….)
IMG_4745 verkl
Staan de pedalen goed? Moeten de voeten worden aangegespt? Krijgen we de bocht om in de richting van het kanaal te kunnen? Toezichthouder Geert Jan Goedhart (Prov.Groningen) laat zoveel mogelijk het initiatief bij de bestuurders….
IMG_4746 crop verkl
Het duurt even, maar dan kan de “Fiets ‘m d’r in!” probleemloos een vervolg worden op de officiële opening. De combinatie fietsen en toeteren is het grootste knelpunt….
IMG_4750 verkl
Er staan meer fietsen klaar, zelfs nog een tandem, beschikbaar gesteld door Rijwielhuis Kuis, bijna ook een buur van de tunnel. Peter Melis en Bernard van Noordenburg, van het GMB-managementteam, willen niet achterblijven en trachten ietwat geforceerd de Gluphörnopeners (Het lijkt wel een carnavalsvereniging…) te achterhalen.
IMG_4753 verkl
Eenmaal fietsend, dan gaat het hard, een ingespeeld GMB-duo!
IMG_4754 verkl
Sommigen hebben alternatief vervoer, soms noodgedwongen, maar dat betekent niet dat ze achter blijven!
IMG_4755 verkl
Intussen recipieert all-over-winner Lammert Kruizinga nog steeds in de tunnelbak aan de noordwestkant. (Let ook een kort moment op de toch wat scheve monden op het gezicht van  wethouder Nederveen en van Kasper Trof, in de discussiefase een vaardige opponent van Lammert Kruizinga….
IMG_4756 verkl
Niet wijzen, Lammert, niet wijzen! (En nawijzen doen we al helemaal niet…)
IMG_4757 verkl
A star is born!
IMG_4759 verkl IMG_4760 verkl
Het fietsen door de tunnel richting de NVH-brug, en terug, komt op gang! Links Midhorner en bouwinsider Anne Tillema, rechts Langestraatbewoner Jaap Helmus, beiden niet bepaald voorstanders van het gerealiseerde project, maar sportief genoeg om op een geleende fiets door de tunnel te jakkeren…
IMG_4761 verkl
Ik verlaat ook voor enkele ogenblikken de openingsplek en slenter door de tunnel naar rustige open wereld aan de oostzijde….. De vlag hierboven? Nee, elke vergelijking met een vlag op een modderschip gaat mank!
IMG_4762 verkl
Wat is dat nou? Is ze even uit het zicht op een Kuisfiets, schrijft mijn vrouw meteen geschiedenis… Lekke band, waarschijnlijk de allereerste op de verlegde N355… Waar is de Wegenwacht?
IMG_4766 verkl
IMG_4769 verkl
Aan de zuidoostzijde van de tunnel toch een stil protest! Benny Kok vindt het een “Luis ‘m d’r in!” Waar zijn percentages op slaan? Nee, heeft niets met de Onroerend Zaak Belasting te maken, voor zover ik weet. En de steilere helling richting de rotonde? Dan kloppen de percentages niet…. Een onverwachte bezienswaardigheid is het wel…

WORDT VERVOLGD!
©foto’s: jan blaauw, 15-09-2014 (Canon EOS 60D, zoomlens 17-85)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.