NOORDHORN: Verlegde N355 in gebruik! Opening, naamgeving tunnel en “Fiets ‘m d’r in!” (Deel 5)

Dinsdag 16 september 2014, plm. 20.30 uur.
Oud papier ophaler Harko Bijma begon er vanmorgen ook al over: “Bist n TV-ster worden, Jan?” Dat is het risico dat je loopt, als je bij een live uitgezonden item van RTV Noord zelf op zoek bent naar een betere kiekpositie en dan op de achtergrond wordt opgevangen door Jan Been zijn cameraman… Sorry jongens, was niet de bedoeling!
Een drukte van belang deze week. Nauwelijks bijgekomen van de 15-september-vermoeienissen moet ik volop aan de bak om mijn bijdragen voor de komende “Noordhorn Nu” tijdig klaar te krijgen. En er liggen nog fotoselectieklussen te wachten die ook nogal wat tijd vergen… Soms vergeet ik bijna dat dagelijkse dingen als eten, drinken, boodschappen doen, slapen niet kunnen worden geschrapt….  Wat een weelde!

Deel 5 van de 15-september-foto-reportage:
IMG_4770 verkl
Ja hoor, ze kunnen het goed met elkaar vinden op de tandem van Kuis: Burgemeester Bert Swart en GMB-directeur Gerrit-Jan van de Pol! En onze eerste burger heeft zelfs zijn lawaai-attribuut nog blaasklaar!  Dit is een harmonieus duo, daar zou toch een nieuwe, toekomstige samenwerking in “moeten” zitten….
IMG_4771 verkl
Kijk eens, de gelukkigste man van Noordhorn (bij benadering…) loopt met zijn fanclub van tunnel tot nieuwe brug en terug…  Of van tunnel tot veetunnel van Holtman, ik weet niet hoe het met de benen van dit gezelschap is gesteld… Nee, er hoort geen geluid bij van “De paden op, de lanen in, vooruit, met flinke pas…” Links staat Johan Vergonet (van Welkom in Zuidhorn), hij vergist zich. Dit hier is Zuidhorn nog niet….

IMG_4773 verkl
Ach, dit is een mooie plaat! Langestraatbewoonster Geertje Nanninga in perfecte fietsstijl op de terugweg naar “Gluphörn”… (Ik oefen wat extra…)
IMG_4775 verkl
Ja, hij is er toch! Wegverleggingswatcher en Midhorncorrespondent van het eerste uur: Jan Thijs de Haan! Met een veelzeggend gebaar uit hij zijn misnoegen over de naamgeving van de tunnel: “Dat kan toch niet! Komt er bezoek naar of door Noordhorn, zien ze dat ze in “Gulphorn” zijn, dat kan toch niet…!”
IMG_4776 verkl
Al weer een bekende met een eigen rustige rijstijl (ook in de auto!): Rinnert Draaisma, oud-boekbinder, tegenwoordig vooral actief in de gelederen van de befaamde v.v. Zuidhorn als terreinverzorger! Van onschatbare waarde voor de groenwitten! Kalken, doelen/doeltjes verplaatsen, velden opmeten en uitzetten, netten repareren, etc. Hulde!
IMG_4777 verkl
Dit vind ik pas echt leuk (om in Facebooktermen te blijven…) Twee, naar mijn inschatting, buitenlandse fietstoeristen die van de gelegenheid gebruik maken om het nieuwe tracé in te rijden. Als ze nou bij de aansluiting op de oude N355 maar niet op de rijbaan voor snelverkeer blijven rijden….
IMG_4778 verkl
Dit is ook sympathiek, twee medewerkers van de Provincie Groningen, duim omhoog! Bedankt! (Ik zie het als een aanmoediging door te gaan met het bloggen! Nee, het heeft met uit de duim zuigen niets te maken…)
IMG_4779 verkl IMG_4782 verkl
Eerst even dacht ik aan medewerkers van de AIVD die de opdracht hadden gekregen om het spandoek bij Benny Kok te verwijderen, maar nee, het zijn GMB-voorman Arjan (Hooikammer) en zijn maat gedurende deze laatste Noordhorner weken Rick (van Buiten). Ja Arjan, je hebt gelijk, er zijn nu eenmaal werkpaarden en tuigpaarden, maar zoals je al zei, “Liever de broek smerig as….” (Het laatste verstond ik niet precies, maar dat komt door mijn slechter wordend gehoor…)
IMG_4783 verkl
Arjan en Rick hebben een gezamenlijke opdracht. Ze zetten een lange ladder in elkaar en gaan vervolgens de naam aan de oostkant van de tunnel onthullen! Jammer dat hier aan deze kant weinig publieke belangstelling is… Of had Yvonne Arnst deze twee van GMB ook wat toeters mee moeten geven?
IMG_4785 verkl
Staat ie zo goed, volgens ARBO-richtlijnen??! Vreemd, deze jongens zien er zonder helmen toch een stuk jeugdiger uit!
IMG_4787 verkl IMG_4789 verkl
Wat aan de noordwestkant de inspanning vergt van een viertal krachtpatsers uit de bovenste bestuurslagen, gebeurt aan de oostkant ‘lopiesweg’ door een nuchtere GMB-voorman Arjan, met grondondersteuning van zijn maat Rick. Zelfde resultaat: Ook aan deze kant heet de tunnel “Gluphörn”….
IMG_4790 verkl
Dit is ‘m dus vanaf de oostkant, de tunnelbak, bestaande uit de moten 2, 3, 4 en 5…  Goed verlicht, duidelijk belijnd en voorzien van een fraaie kromming. En een naam….
IMG_4792 verkl
Terug door de tunnel naar de geanimeerde gezelligheid in de buurt van de Dorpsbelangenbar…. (Heb ik weer geen tijd genomen om even wat te drinken…) Krijg ik van GMB-uitvoerder Kees Kranenburg (In De-Haan-terminologie: De Zwollenaar!) uitleg over de witte strepen die niet helemaal wit zijn… “Dit is beter, anders komt de verf er te dik op te liggen en kan daardoor aquaplaning ontstaan! Daar is onderzoek naar verricht, voortschrijdend inzicht!” Dit is minder mooi, maar veiliger, aldus Kees. Weer wat geleerd, zelfs op deze 15e september! Ik ga even bijkomen, tot reeks 6!

WORDT VERVOLGD! (Deel 6 en 7 op http://www.bloeiendonkruid.com)
©foto’s: jan blaauw, 15-09-2014 (Canon EOS 60D, zoomlens 17-85)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.