NOORDHORN Toen: Aanleg openbare speelplaats Oosterweg/Kastanjestraat

2014-01-19 18-28-46_3066 verkl

Aanleg openbare speelplaats oostkant OBS Oosterweg/Kastanjestraat

Geschiedenis is soms dichterbij dan je denkt… Deze foto is nog betrekkelijk nieuw, haalt niet de 20 jaar. In 1996 gemaakt, toen achter het schoolgebouw van de OBS “De Molshoop” daadwerkelijk een openbare speelplaats werd aangelegd. Dat had nogal wat voeten in de aarde…. Enkele jaren van ‘praten’ gingen eraan vooraf. Dat is altijd zo, als je “iets’ wilt en je geen geld hebt. Althans, niet voldoénde… De jaren negentig, de jaren van de speelplaatsplannen. Verbetering van de spelmogelijkheden in de diverse dorpen van de heringedeelde gemeente Zuidhorn. Drie fasen, want niet alles kan tegelijkertijd… In welke realisatiefase Noordhorn werd geplaatst? Eén keer raden, juist, fase 3! Toén kwam het er toch nog van, met wethouders als Tom van Oven, Riekus Hielema, Anton Barske… En ambtenaren als Floor Aukema en Bert ten Hoeve. Kinderen verantwoord laten spelen in de woonbuurt, want op straat werd het steeds drukker, onveiliger en er op uit trekken naar de landerijen stuitte op andere bezwaren. Wilde je voor subsidie in aanmerking komen, dan moest de speelplaats wel openbaar zijn, toegankelijk voor alle kinderen, geen beperkingen. Daarover is flink gediscussieerd, maar uiteindelijk gingen leerkrachten en ouders akkoord. Bovendien moest er sprake zijn van een eigen financiële bijdrage en van zelfwerkzaamheid. Dit laatste aspect heeft op deze school zelden problemen gegeven en ook het bijeen brengen van extra guldens werd energiek aangepakt. De kinderen leverden zelf de ideeën over het invullen van de speelruimte (inclusief kabelbanen en onderaardse gangen…). Dineke Boon, een intensief participerende ouder, maakte met behulp van de kindersuggesties een eerste ontwerp dat uitgangspunt werd voor de volgende besprekingen. Want gesproken is er nog vele malen, met o.a. juf Trijntje in de frontlinie, en de dames Marga Van der Kamp en Anneke Nanninga als afgevaardigden van de bomenbuurt. Het gemeentebestuur ging onder voorbehoud akkoord, de school/de buurt leverde via diverse acties, zoals een verloting, de nodige pecunia. Nee, de grote wens, de rolschaatsbaan bleek niet haalbaar, een gemiste kans. (De gemeente was hierbij een remmende factor, Noordhorn had immers 3 basisscholen waarmee rekening moest worden gehouden…)  Op 1 november 1996 werd de openbare speelplaats (en dat klinkt bij een openbare school vanzelfsprekender dan het in werkelijkheid was…) feestelijk geopend, samen met het schoolgebouw dat een verfrissende facelift had ondergaan.
Op de foto participerende ouders en buurtbewoners, en enkele mensen van een gespecialiseerd bedrijf. Kinderen ook, alvast uitproberend. Ruim uitzicht, nog geen nieuwe woning te zien van Esdoorn-, laat staan Meidoornstraat…. De school is inmiddels gesloten. Wat er met de openbare speelplaats gaat gebeuren? Afwachten… In beeld: Bewonderenswaardig enthousiasme in zelfwerkzaam Noordhorn…Toén! (JB)

Reageren? JB, VO 33, 9804 RD, tel.503095. Of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl.

Eerder in iets beknoptere vorm gepubliceerd in “Noordhorn Nu”, maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn, 11de jaargang, nummer, september 2014

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn Toén, OBS De Molshoop, Samenwerkingsschool N'horn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.