NOORDHORN: School toen, school nu, school straks….. Deel 4 Foto’s 25 juni 2014

Maandag 7 juli 2014 – Blogtijdstip: Plm. 21.30 uur.

De vierde reeks foto’s die ik maakte op een van de laatste, reguliere schooldagen van OBS De Molshoop. Waarom ik nu, na meer dan 10 jaar “op de achtergrond” blijven, zo intensief bezig ben “met school”???! Dat is niet zo eenduidig te verklaren, dan zou ik veel te veel gaan “psychologiseren” en dat wil ik niet… Ik kan wel kort aangeven waardoor het komt… Na het kennismakingsgesprekje dat ik tijdens de Koningsspelen had met schoolleider Corjan van der Veen (en waarin hij nog eens benadrukte dat ik te allen tijde welkom was op school), volgde later een telefoontje met de vraag of ik de voice-over van de afscheidsfilm wilde inspreken. Op dat verzoek heb ik ‘ja’ gezegd. Er is een afspraak gemaakt met filmer Esther Kroezenga, het inspreken is bij mij thuis op een heel plezierige manier ‘afgewikkeld’. Vanaf dat moment had ik ook een steeds sterkere behoefte om de school in haar totaliteit nog eens te “proeven”, te “ervaren”, de latent aanwezige gevoelens op hun plek te doen vallen. Afspraak gemaakt met Corjan van der Veen (“Kom maar!”) en vanaf 25 juni de laatste fase actief mee beleefd. En, het zij nadrukkelijk gezegd, “ik heb er geen seconde spijt van gehad!”
IMG_3024 verkl
Jarige Gerben komt me nog wat vertellen: “Weet je, dit is mijn huis!” En hij wijst op de Jan_Oostenbrug-etage….
IMG_3026 verkl
Dat moeten we dan wel even vastleggen! Gerben naar boven…. Trots als een echte landgoedbezitter poseert hij in en boven zijn domein!
IMG_3030 verkl
We zijn in de oude hal en kijken naar binnen bij deze materialenberging. Deze ruimte is bij de verbouwing tot basisschool in de beginjaren ’80 tegen de personeelskamer van de hoofdleidster aangezet, als stencilruimte! Hier zijn vanaf dat moment de schoolkranten gedrukt, later ook de weekberichten, de uitnodigingen, flyers etc.
O, zijn er mensen die niet eens weten wat een stencilmachine is???! Of een elektronische stencilvervaardiger (= inbrandapparaat)??!
IMG_3029 verkl
Emma heeft een kopietje gemaakt, zo simpel als wat… Ja, nu wel, 40 jaar geleden nog onbestaanbaar in een lagere school… Moet je eens zien wat voor modern apparaat er staat!
IMG_3032 verkl
Achterin de oude hal…. De middelste deur is van de oorspronkelijke berging in de oude school. Zo goed als de enige plek voor een ‘magazijn’ met bijvoorbeeld de nieuwe schriften, pennen, potloden, linialen, atlassen, absentielijsten etc. Links en rechts waren toiletruimtes voor de beide belendende lokalen. De kleuterschool links kreeg haar eigen WC’s. Toen is besloten om de ruimte links achterin ook te verbouwen tot berging.
De rood geverfde kist daarvoor? (Waarvan het rood niet echt harmonieert met het Mondriaanrood van de deuren…) Dat is de kaartenkist, voor oude platen met provincies, natuur etc.
IMG_3079 verkl IMG_3080 verkl
Nostalgie…. Materiaal dat al oud was toen ik op deze school begon, in 1972….
IMG_3033 verkl
Een “leeg” lokaal. nog wel aangekleed, maar niet lang meer….. Ruimte voor extra activiteiten. Hier begon in augustus 1972 juf Grietje van der Velde, met groep 1, 2 en 3. Grietje was ook nieuw, net als ik….
IMG_3036 verkl
Een prachtige werkhoek! Elk lokaal (er waren er vier) in deze in 1956 opgeleverde lagere school had een flink vloeroppervlak, inclusief de werkhoek. Voor de architect waren deze werkhoeken essentiële onderdelen van het ontworpen gebouw.
IMG_3038 verkl
De kieker gekiekt…. In een spiegel die groep 8 aan de school schonk in het jaar 2000, als afscheidsgeschenk. Foto’s van de schoolverlaters op de lijst rond de spiegel…. Hangplaats? Aan de muur van de ” opgang”  naar ” het kamertje” …
IMG_3039 verkl
De o zo vertrouwde ruimte van de personeelskamer aan de noordwestkant, in de opvallende uitbouw boven de kelders. Tafel, stoelen, bureau…… Weet iemand de herkomst nog? Dit meubilair kwam uit de burgemeesterskamer van het semi-permanente gemeentehuis aan de Wilhelminalaan in Zuidhorn. Tegenover het park(je). Nu de plek van dat fraaie gebouw met luxueuze appartementen.
IMG_3041 verkl
Het directiebureau nog steeds? Of zetelt hier nu iemand anders? Een leerlingenbegeleider? Administratief medewerker? In ieder geval is het bureau duidelijk in gebruik en niet geforceerd leeg gemaakt (zoals enkele van mijn opvolgers als belangrijkste uitgangspunt hadden: “Zorg dat elke dag aan het eind je bureau leeg is!” Kieper de spullen desnoods maar in een paar bureaulades, als je ze maar niet ziet…. Wie houdt wie eigenlijk voor de gek?!)
IMG_3042 verkl
De noordwand van het kamertje, niet echt veranderd. Met o.a. de postbakjes voor de teamleden die ik destijds veel te vol gooide met allerlei lezenswaardigs. Goed bedoeld, maar, denk ik  nu, niet goed functionerend…
IMG_3043 verkl
De nieuwe hal na de laatste verbouwing. Deze ruimte heb ik als schoolleider niet meer bewust meegemaakt. Vroeger was dit ” buiten” , een deel van de binnenplaats tussen de beide vleugels van het oorspronkelijke schoolgebouw. Speelplek, maar ook het terrein waar schooltuintjes lagen, en waar eerder schooldieren werden gehouden, zoals de kippen van Hielke…..
IMG_3045 verkl
De westwand van dezelfde ruimte, grenzend aan het ”documentatiecentrum” dat op zijn beurt grenst aan het lokaal aan de straatkant, naast de ingang.  Mooi beeld, de klokken die alle een verschillende tijd aangeven van diverse tijdzones…. En de computers! Een school die bij de tijd bleef en toch sneuvelde….

WORDT VERVOLGD!
©foto’s: jan blaauw, 25 juni 2014  (Canon EOS 60D, zoomlens 17-85)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, OBS De Molshoop, Samenwerkingsschool N'horn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.