NOORDHORN: Grote VERHUISDAG, van Oosterweg naar Hamsterpad v.v. – Foto’s 2 juli 2014

Ander Noordhornnieuws?  http://www.bloeiendonkruid.com

Woensdag 2 juli 2014 – Blogtijdstip: Plm. 22.30 uur.
Verstrikt in de fotovervolgverhalen…. De
nostalgie-reeks is nog niet af, de pleinfeest-serie evenmin…. En nu begin ik de derde reeks, de verhuisdagfotoverhaallijn…. (En dan heb ik het nog niet eens over de foto’s van de afscheidsvoorstelling van  groep 8 van ’t Kompas)… Dat wordt dus doorwerken in de zomervakantie! (Och, was ik jaren lang wel gewend…)
Vanmorgen vroegtijdig naar het gebouw aan de Oosterweg, ik wen me eraan de namen ‘Molshoop’ en ‘Kompas’ niet onnodig te gebruiken… Bij het gymgebouw verzamelen kinderen en ouders die op de fiets naar Grijpskerk gaan, naar het zwembad. Dat’s beter dan in school tegen verhuisdozen en verhuizers aan te kijken…Het gaat om de nieuwe groepen 5 tot en met 8, een frisse duik als een van de gezamenlijke startactiviteiten. Zelf ga ik eerst poolshoogte nemen bij de TOPverhuizers en bij de leerkrachten die zich meerdere keren afvragen: “Wat moet ik nou het eerst of het laatst doen???!!” Ik stop met in de weg lopen en neem een kijkje in het sportgebouw, waar de jongsten van groep 1 en 2 een spelletjescircuit afwerken, begeleid door juf Irene, meester Lars, hun assistenten en diverse ouders. Dan natuurlijk ook naar het dorpshuis “De Dörpsstee”, waar de groepen 3 en 4 al bewegend op muziek hun energie kwijt kunnen! (Uitgezonderd een handvol kinderen die liever vanaf de kant toekijken: “Je denkt toch zeker niet dat ik ga dansen….?!”) En zo pendel ik vandaag heen en weer, heen en weer, heen en weer….. (Drs. P. indachtig).  Canon mee, de grootste, en maar knippen…. Op school “tuurlijk” een bak koffie slurpend, en bij de Dörpsstee eveneens, maar dan van Margreetha (Hè, eindelijk eens goed geschreven…. Hoop ik…)!
IMG_1240 verkl
Nou, of iedereen de verhuizing wel zo TOP vindt…. Ons kent ons, een gezonde dosis argwaan hebben we altijd als vast bestanddeel van het overlevingspakket… Dat slijt wel. Beter dat we wat nuchter blijven dan meteen huizenhoog op de jubelberg plaats te nemen en er binnen de kortste keren vanaf te sodemieteren. (Dat laatste woord neem ik direct terug, dat past hier allerminst… Vallen, kletteren,  donderen…)
IMG_3823 verkl
“Ga je met vakantie?”
“Neeeeee…. We gaan zwemmen! Op de fiets naar Grijpskerk!”
En ze heeft er zin in!
IMG_3828 verkl
Twee van de jongsten…. Ja, zwemmen is leuk, maar of dat fietsen wel zal bevallen….
IMG_3829 verkl
Harko gaat gewoon zijn eigen gang, verhuizing of geen verhuizing… Voorlopig blijft de container nog bij de school aan de Oosterweg. Bij het SWS-onderkomen aan het Hamsterpad moet nog even preciezer worden gekeken naar de beste plaats voor de container. Het inzamelen van oud papier gaat door, die inkomsten zijn niet te versmaden. (En zo’n inzamelaar als Harko, een met een gouden rand!)
IMG_3832 verkl
Tja, hier word je vanzelf stil van…. Het vroegere lokaal van Aartje Gaal, zo noemt oud-leerling Nico Vermuë deze ruimte nog steeds. Ook al is dit lokaal aan drie kanten ingebouwd. Als je 40 jaar geleden de rode deur open deed, stond je buiten….  Bij de grote zandbak!  En rechts was een ramenrij, nu dichtgetimmerd….
IMG_3834 verkl
Het prachtige lokaal van de jongste kinderen (vroeger noemde je die “kleuters”….) met de Jan-Oostenbrug-etage. Voor de komst van de basisschool (inclusief verbouwing) was dit het handenarbeidlokaal waar de vloer werd onderhouden door jongens die regelmatig gingen zitvoetballen…. In de tijd van meester Dijk, voor 1972 dus….
IMG_3835 verkl
De lege etage…. Dit beeld schrijnt! Dit was ooit zo’n prachtige verrijking, super solide gerealiseerd door architect/timmerman Jan Oostenbrug c.s. Zou dit nou echt niet mee kunnen naar het Hamsterpad?!
IMG_3836 verkl
Nog zo’n deprimerende, lege ruimte….. Later nog leger na tussenkomst van de TOPverhuizers… Heb je geen vrolijker beelden? Dit lijkt veel te veel op de nostalgiereeks…
IMG_3839 verkl
Daar staat ie, de grote vrachtwagen met de vier jonge, kundige kerels, chauffeur/verhuizer Ron Markwat als aanvoerder. Ze brengen eerst overbodige spullen van ’t Hamsterpad naar de Oosterweg. Tijdelijke opslag, tot maximaal 1 januari 2015….
IMG_3853 verkl
Toch handig zo’n leeg lokaal, kun je mooi de overbodige spullen stallen…
IMG_3859 verkl
Nog even kijken…. Een kunstwerk van volle verhuisdozen… Gaan alle naar ’t Hamsterpad… Sterkte, uitpakkers!
IMG_3864 verkl
Verhuisd van Oosterweg 9a naar Oosterweg 52, het sportgebouw! Een feest voor de jongsten, zich niet bewust van de verhuisperikelen van de volwassenen. Badminton met ballonnen!
IMG_3868 verkl
Een helpende hand en een bemoedigend woord van gymmeester Lars! Of was het corrigerend? It’s all in the game!
IMG_3869 verkl IMG_3870 verkl
Na een bepaalde tijd wordt er gewisseld, moet er even opnieuw worden geïnstrueerd. Gewoon even zitten achter de lijn, en luisteren!
IMG_3874 verkl
Kan ie weer?! Ja, en de kinderen zijn al weer met een ander spel bezig. Met gevulde zakjes gooien naar aan een lijn gehangen krantenpagina’s…. (Heeft niets met de kwaliteit van de krant te maken, gewoon een goeie werpoefening..)
IMG_3891 verkl
Zo ziet het grootste deel van het sportlokaal eruit! Spellencircuit! Het vraagt voorbereiding en medewerking van ouders, maar het is prachtig om te doen! (Lijkt mij…)
IMG_3893 verkl
Gauw naar de grote zaal van het dorpshuis, waar juf Nathalie de kinderen van 3/4 anders laat bewegen, op muziek. Juf Nathalie? Een en al energie!
IMG_3901 verkl
Ook hier moet af en toe even worden verteld/uitgelegd wat de bedoeling is, van het volgende spel bijvoorbeeld! En dan is de kring nog steeds een goed organisatiemodel..
IMG_3902 verkl
IMG_3903 verkl IMG_3906 verkl
Een van de leukste spelvormen? Het dansen en huppelen en dan… als de muziek stopt….. het “bevriezen”. Wie alsnog beweegt is af, en komt bij juf te staan….
IMG_3907 verkl IMG_3912 verkl
IMG_3909 verkl
Geweldig! Uiteindelijk bleef er een winnaar over, maar wie dat was? Ben ik al lang weer vergeten…..
IMG_3916 verkl
De kinderen die af waren, gingen extra snelle en ‘gekke’ bewegingen maken, net als juf!
IMG_3932 verkl
Oei, oei, oei! Bordkrijtstrepen op de vloer! Mag dat wel???! Ja, voor deze keer! (Juf Jenny beslist!) In drie groepen op de lijnen gaan staan, en zo ver uit elkaar dat je elkaar niet kunt aanraken….. Niet eens zo’n gemakkelijke opdracht….
Maar ik moet er eerst weer vandoor! Tot later!

WORDT VERVOLGD!
©foto’s: jan blaauw, 2 juli 2014 (Canon EOS 60D, zoomlens 17-85)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in CBS 't Kompas, Noordhorn actueel, OBS De Molshoop, Samenwerkingsschool N'horn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.