NOORDHORN: School toen, school nu, school straks…. Foto’s 25 juni 2014 (1)

Deze weken besteed ik ruime aandacht aan de ‘wording’ van de Samenwerkingsschool Noordhorn. Wees gerust, het is niet iets wat ik de komende maanden en jaren blijf doen… De school verdient volop haar ontwikkelingskansen en ik hoop niemand daarbij storend voor de voeten te lopen. Het neemt niet weg dat ik deel uitmaak van het schoolverleden en als betrokken Noordhorner ook van het nu en de komende tijd… Dat betekent doodeenvoudig dat ik me niet onzichtbaar hoef te maken en de SWS Noordhorn voor mij niet onzichtbaar hoeft te worden… En als het mogelijk is, wil ik best een steentje bijdragen aan het welslagen. De afgelopen week heb ik vele foto’s gemaakt en ook de komende dagen zal ik regelmatig ‘dingetjes’ vastleggen die niet vergeetboekwaardig zijn…
Volgen? Graag! (En anders maar selectief deze weblog bekijken…):
Beelden van woensdag 25 juni jongstleden, nadat ik enige tijd bij de judolessen in het sportgebouw aanwezig was. Terug naar de Molshoop, verderop aan de Oosterweg, nog wel….:
IMG_2932 verkl
Een groep, een juf… Op weg van school naar het gymgebouw voor de gezamenlijke, afsluitende judoles. De stemming lijkt zo te zien prima!
IMG_2936 verkl
De westgevel van de OBS De Molshoop aan de straatkant. Vanaf augustus 1972 heb ik hier gewerkt, tot begin februari 2002, of eigenlijk formeel tot oktober 2006…. Voetstappen, ontelbaar vele….
IMG_2937 verkl
Het pad langs ‘het hoofdenkamertje’ naar de onderbouw (het vroegere handenarbeidlokaal dat uitgroeide tot een zelfstandige kleuterschool, voordat de OBS ontstond…). Links is nog een stukje van de oud-papiercontainer te zien. Vroeger werd het niveauverschil overbrugd met stenen trappetjes, later werd de hellingbaan aangelegd.
IMG_2941 verkl
Rond de school gelopen, aan de oostkant  spelen kinderen in de pauze  vooral op het grasgedeelte en het speeltoestel. In de jaren zeventig was de situatie totaal anders. Geen woonwijk, geen gras, geen speeltoestel. Het grote plein grensde aan een afscheiding van niet al te zeer florerende coniferen met daarachter een ondiep slootje. In de verte, over de velden, Den Ham….
IMG_2943 verkl
De kinderen die in het “nu” leven (en soms met de gedachten in de toekomst…), blijven bij de tijd. Ook hier is het loomen een ‘hot item’……
IMG_2945 verkl
Wil je het goed doen, dan moet je beslagen ten ijs komen en loommateriaal meenemen. Gekleurde elastiekjes, een loombord, etc. De kinderen zitten  op de rand van het hoge plein. De overgang naar het grote plein verloopt via stoeptreden. Vroeger stond er een steil muurtje, zelfs een keer helemaal opnieuw gemetseld…..
IMG_2947 verkl
Meester Bas samen met twee meisjes uit de bovenbouw. Meester Bas gaat mee naar de samenwerkingsschool. Zitten op een tafeltennistafel???! Ja, deze kan het hebben, een stenen exemplaar. In de hal van de school hebben we vele jaren een tafeltennistafel gehad. De tafeltennisvereniging “Hoos 74” (helaas al lang weer ter ziele…) startte hier in de school, voordat er ruimte kwam in het sportgebouw aan de Westergast (toen de gymclub “De Vogels” werd opgeheven…) En op deze plek bij de  school, buiten? Gras, en meer naar rechts hebben we een tijd lang tuintjes gehad, en eerder zelfs schooldieren zoals kippen en konijnen….
IMG_2950 verkl  IMG_2951 verkl
Op het gras wordt veelvuldig gevoetbald. Invloed van het WK? Niet alleen jongens, ook meisjes, zoals Chantal!
IMG_2952 verkl
“Ben je net in hogere sferen, komt die kieker er aan…”
IMG_2960 verkl
Gefotografeerd door het klimnet, onderdeel van het speelobject: Voetballende jongens uit de oudste groep. Hier geen meisjes trouwens…. Dit grasveld werd pas later in gebruik gegeven aan de school, hoorde eerst niet bij het schoolterrein.

WORDT VERVOLGD! (Nu eerst concentreren op ORANJE….)
©foto’s: jan blaauw, 25 juni 2014 (Canon EOS 60D, zoomlens 17-85)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn actueel, Noordhorn Toén, OBS De Molshoop en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.