NOORDHORN: School toen, school nu, school straks….. Deel 2 (Foto’s 25 juni 2014)

Zondag 29 juni 2014 – Blogtijdstip: Plm. 23.30 uur.
O, dat voetballen! Nee, ik heb Nederland-Mexico niet rechtstreeks gezien, daar is mijn zenuwgestel niet tegen bestand…. Telefonisch op de hoogte gehouden door Gé (vanuit de Noordoostpolder), die de ruststand en eindstand doorgaf. Daarna kon ik nog wat terugblikken meepikken…. Zenuwslopend! (En mijn gebit ook, morgen maar direct de tandarts bellen…)
Iets heel anders: Afgelopen vrijdagmiddag is het derde hertje in de hertenkamp geboren. Daarvan nog geen beelden. Vanmiddag nog wel gekeken, maar alleen het oudste damhertje (van dinsdag jongstleden) was buiten, in de hoek bij de afrastering.
Nu nog wat foto’s van afgelopen woensdag bij de OBS De Molshoop aan de Oosterweg, de school die feitelijk al opgehouden is te bestaan, opgegaan is in de Samenwerkingsschool Noordhorn, net als CBS ’t Kompas. De SWS Noordhorn gaat verder op de Kompas-locatie aan het Hamsterpad. Later ook vele kiekjes vanaf die plek, nu eerst terug naar de Oosterweg. Actualiteit en nostalgie strijden om voorrang:
IMG_2961 verkl
Innemende pose tegen de blauwe, lichtbewolkte lucht….
IMG_2966 verkl
Soms krijgt voetbal trekjes van een rituele dans….
IMG_2971 verkl
Pauze voorbij, terug in de klas. Pardon, in de groep….. De naderende zomervakantie en eerst nog de verhuizing naar ’t Kompasgebouw aan het Hamsterpad werpen hun schaduwen vooruit. Gelukkig blijft de sfeer ontspannen….
IMG_2973 verkl
Wat voor mij nieuw is? De nadrukkelijke aanwezigheid van tablets als belangrijke hulpmiddelen.
IMG_2974 verkl
Met dank aan oud-papierophaler Harko Bijma, still going strong! De 80 ruim gepasseerd en toch nog doorgaand, ook voor de nieuwe SWS!
IMG_2984 verkl
In het voormalige documentatiecentrum, later vooral ook als bibliotheek ingericht, zijn ook alternatieven voor handen. Zoals het gebruik van LEGO, educatief en recreatief inzetbaar….
IMG_2987 verkl
Niet alleen zoekmogelijkheden via de tablets of  de laptops, ook de ‘ouderwetse’ reeksen van De Ruiter zijn er nog steeds, zoals de jongens laten zien. Of ze nog veel worden gebruikt?
IMG_2989 verkl
Kunstzinnige vorming blijft hoe dan ook belangrijk. Werkstukken die in deze studieruimte staan tentoongesteld….
IMG_2991 verkl
Met twee andere kinderen naar het lokaal van groep 5/6 (die naar judo is…) Dit is het lokaal waar ik zelf in augustus 1972 begon, als groepsleerkracht van klas 4, 5 en 6. De hoofdtaken deed je erbij, buiten de lestijd om… Het lokaal zag er toen nog heel anders uit, met rijen ouderwetse schoolbanken o.a., en oude schoolborden. De wand waar de kinderen zitten, was toen een buitenmuur met ramen…. En waarom dit lokaal? Er was maar één telefoon in school, aan de wand in ‘het kamertje’. Vanuit dit lokaal het snelst te bereiken….
IMG_2992 verkl
Een gezellige zitbank in de voormalige werkhoek. Hier kun je ook met een tablet werken, of een boek of tijdschrift lezen, of een boterham eten… Even “de toestand in de wereld” bepeinzen kan ook…
IMG_2993 verkl
Zo ziet de werkhoek er tegenwoordig uit. Veertig jaar geleden was de wand links een buitenmuur met ramen…. En op de achtergrond een dubbele tussendeur naar het belendende lokaal. Zo kon je alleen maar vanuit dat ‘verste’ lokaal in de hal komen, door het lokaal van de ‘hoogste klassen’… Een belangrijke reden om later de ruimte voor het documentatiecentrum aan te bouwen!
IMG_2996 verkl
Elk lokaal een eigen aanrechtblok…. Daar was in de jaren zeventig nog geen sprake van….
IMG_2998 verkl
De ruimte bij de toiletten wordt nu benut voor alternatieve doeleinden. Vroeger kwamen de kinderen hier binnen en hingen hun jassen aan de kapstok… Die kapstokhaken zaten aan stangen langs de muur….
IMG_2999 verkl
Zit mijn haar wel goed???! Rechts een royale handenwasgelegenheid, vroeger een klein dingetje…. Met een vaak niet al te schone handdoek, die aanvankelijk door de schoolschoonmaaksters (Mevr. Van Dijk en mevr. Pilon waren  de eersten….) werden gewassen…. Eens per week….
IMG_3001 verkl
Links de drie toiletten, op de achtergrond de buitendeur van de klas die niet meer als zodanig wordt gebruikt….Er is in de loop der jaren veel veranderd!
IMG_3003 verkl
Een poëzieposter van PLINT  aan de wand… Dat is blijkbaar gebleven, gelukkig, de voorliefde voor poëzie!

WORDT VERVOLGD!
©
foto’s”jan blaauw, 25 juni 2014 (Canon EOS 60D)

 

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn actueel, Noordhorn Toén, OBS De Molshoop en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.