NOORDHORN verandert: Grootste kranen en liggers + grootse Dag van de Bouw

Zaterdag 24 mei 2014 – Blogtijdstip: Plm. 18.15 uur

Vandaag twee keer het OPEN HUIS bezocht bij het tunnelcomplex, georganiseerd door GMB, het aannemersbedrijf dat een groot aandeel heeft in het Project Noord-Zuidhorn met wegverlegging N355 en bouw nieuwe brug. Dit alles in het kader van de landelijke Dag van de Bouw. Vanmorgen eerst prachtig weer, scherp contrasterend met de miezerigheid van gisteren. Tegen de middag een plotselinge verandering met een onweersbui…. Vanmiddag half bewolkt, droog, tot een uur of drie toen ik toch nog even, tijdens het vertrek, verfrissende regendruppels over me heen kreeg. (Nee, geen nood voor de Canon, altijd een plastic tasje paraat…)
Hier al vast enkele beelden van deze geslaagde dag die veel publieke belangstelling trok! Plezierig voor de organiserende GMB, vooral ook voor het publiek zelf, dat een betere kijk kreeg op de tunnel zelf en wat er voor komt kijken voordat het is gerealiseerd.
Verder een begin met de foto’s van de afgelopen woensdag 21 mei, toen de operatie Legging liggers werd ingezet met de opbouw van de grootste telescoopkranen die in Nederland beschikbaar zijn. Ja, ik weet het, ik sjok met mijn beelden achter de feiten aan, lig af en toe enigszins op apegapen, maar geef niet op! Anmenooitniet!
IMG_8994 verkl

De in moot 7 opgestelde informatiekraampjes van Martens en Van Oord en GMB die veel belangstelling trokken. Vele vragen werden afgevuurd en natuurlijk waren de mensen (jong en oud) blij met de gratis materialen zoals brochures, pennen, ballonnen, en vliegers!
IMG_9013 verkl
Door het bedekte deel van de tunnel naar het zonnige einde/begin bij moot 1 aan de oostzijde. (Ja, de afwatering is nog niet optimaal geregeld…)
IMG_9141 verkl
De hele dag een komen en gaan van belangstellenden die het ‘tunnelgevoel’ wilden ervaren (De GMB-zekerheid)…..
FvdV JanB tunne verkll
De kieker gekiekt! (Met dank aan dorpsgenoot Frans van der Veen en zijn goed presterende Hyundai!)

Naar woensdag 21 mei jongstleden! Met de uitvoerders John en Johan naar de zuidkant van het kanaal om een blik te werpen op de komst van de twee telescoopkranen ter plekke, voor de legging (op donderdag 22 mei) van de eerste vier (‘korte’) liggers, van landhoofden naar pijler. Toch per stuk zo’n 40 meter lang (en geen 20, zoals RTV Noord meldde…)
IMG_8598 verkl
Vertrek vanaf het GMB-complex bij de Tinq-pompen. Er rijdt juist een vrachtwagencombinatie voor met KNOL-materieel, voor het verwijderen van de laatste damwanden aan de oostzijde van de tunnel.
IMG_8599 verkl
Extra long vehicle… (Waarom zoiets altijd in een vreemde taal wordt vermeld achterop de voertuigen??! )
IMG_8601 verkl  IMG_8602 verkl
Aankomst aan de zuidzijde van de brugbouwput bij het kanaal, waar de prachtige, glimmende (van nieuwigheid?) telescoopkraan van Boekestijn al bedrijfsklaar is… Het wachten is op de tweede gigant, eentje van Mammoet zelf, uit Assen…
IMG_8605 verkl
Zo is de situatie ter plekke beter te beoordelen. De kraan met zijn koesteraars bij de zuidelijke pijler (die welhaast kleiner lijkt dan ie in werkelijkheid is…)
IMG_8607 verkl
De landhoofden aan de zuidkant, het andere steunpunt voor de te leggen korte liggers…. Inderdaad, net een vestingwerk!
IMG_8609 verkl  IMG_8612 verkl
Hier kun je alleen maar verlekkerd naar kijken (en ergens diep in mij komt dat sterke gevoel weer naar boven uit mijn kindertijd… Het spelen met Meccano, inclusief het bouwen van hijstoestellen op de uittrektafel in de huiskamer…)
IMG_8614 verkl
Mens en machine….
IMG_8617 verkl
Medewerkers van Haitsma Beton of van Boekestijn? Maakt niet uit… Ze spelen in ieder geval een cruciale rol in dit stuk dat “Liggerlegging” heet… Nog even wachten op de Mammoet…

wordt vervolgd!
©
foto’s: jan blaauw, 24 en 21 mei 2014 (Canon EOS D400), behalve foto 4, die is van Frans van der Veen (Hyundai)

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.