NOORDHORN…Toen: Bevrijdingsoptocht 1995 – wagen Noorderweg

2014-05-01 16-50-06_3321 verkl
Feestelijke optocht 5 mei 1995

Noordhorn Toén?! Ja, ook al is de kiek nog geen 20 jaar oud! (Gegist naar het optochtjaar…, zag ik pas veel later dat de datum op het wegdek staat… Hoe ‘kippig’ kan een mens wezen??!)
In meerdere opzichten een bijzonder beeld. Niet eens zo vanwege het fraaie weer, begin mei. “Het was toen warm!” vertelde Sjoukje Adema (Noorderweg/Nieuwstraat). Zij kan het weten, ze was er zelf bij.  Op de voorste van de twee versierde wagens, klaargemaakt in de schuur van de Schuiringa-boerderij. Je kunt het zien: De blote armen van ‘oorlogsfietser’ Anne Adema, die de tweewieler met ‘kusiebanden’ (hard materiaal, geen lucht, flink wat lawaai producerend) mocht lenen van Gé van der Velde; de  kijkers aan de kant, in zomerse kledij; het zitten op de grond, in de berm, links bij de ANWB-wijzer, die toen nog de juiste richting aangaf. Wie de wagens hebben bedacht en vervolgens aangekleed? Nee, geen scholen of verenigingen zoals tot die tijd (meestal om de 5 jaar) gebruikelijk was. In dit geval ging het om bewoners van de Noorderweg die de koppen bij elkaar staken en besloten mee te doen aan het Zuidhorner initiatief. De enige deelname uit ons dorp? Volgens Sjoukje Adema waren er geen andere wagens uit Noordhorn. Alles en iedereen had het te druk met o.a. Koninginnedag, sporttoernooien en schoolreizen… De geringe interesse zinde de Noorderweg-aanwonenden allerminst. De Adema’s, Boy Wigboldy, de Geertsema’s, Bert Kamphuis e.a. stroopten de mouwen op, zetten zich in en het beste beentje voor! Genoten bovendien van de boerderijbijeenkomsten, de keren dat er werd gewerkt aan de wagens. “De voorbereidingen waren misschien nog wel gezelliger dan de optocht zelf!” aldus de eerder geciteerde Sjoukje Adema. “De start van de hele optocht was bij de Touwslagersbaan, door Noord- en Zuidhorn en via Briltil naar de parkeerplaats bij de sporthal Quicksilver S in het Joh. Smit-park!” Sjoukje geniet nog na! “We hebben toen huis aan huis geld ingezameld om de kosten te drukken!” En over de wagens zelf: “Op de voorste wagen een illegale drukkerij, op de achterste jongeren als militairen verkleed!”
Op de foto is de oude kruising in beeld van Langestraat, N355 en Industrieweg. Het straatbeeld doet vertrouwd aan, maar is definitief verwezen naar de geschiedenis. Bevrijdingsfeest in Noordhorn toén! (JB)

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu”, mei 2014, 11e jaargang, nummer 5 (maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn)

IMG_6222 verkl
Nu wordt er een tunnel gebouwd als onderdeel van de te verleggen N355. Op 24 mei aanstaande, de Dag van de Bouw, kunnen belangstellenden een kijkje nemen in de bouwput van de tunnel>

Foto 1: Album fam. H.Geertsema (Noordhorn)
Foto 2: ©jan blaauw, april 2014

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Noordhorn Toén en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.