NOORDHORN verandert: Bouwput NVH-brug, van beide kanten bekeken… Foto’s 30 april 2014 (Deel 1)

Woensdag 30 april 2014 – Blogtijdstip: Plm. 19.45 uur.
Voor het eerst in vele jaren op 30 april géén Koninginnedag, vreemde gewaarwording. (Veel minder oranje, alleen de Knol-medewerker bij de bouwput van de NVH-brug droeg een oranje overall… O ja, onze hesjes en sommige jacks laten óók oranje als blijvende, verkeersveilige waarde zien…)
Vanmorgen, ondanks een ‘valse start’ (ik had de gemaakte afspraak al afgezegd vanwege de donkere lucht) toch op pad gegaan met GMB-uitvoerder Johan en assistent-uitvoerder John. (Valt me ineens op: Het verschil tussen een uitvoerder en een assistent-uitvoerder…. De letter -a-, van ‘assistent’…) “Ga nu maar mee, vanmiddag komt er water in de damwandkuip aan de zuidkant bij de pijler, kun je niet meer naar beneden!” Gehaast mijn Batavus opgezadeld met een spoedrit richting GMB-gebouw… Had wel wat kalmer aan gekund…. Voordeel nu: Meemaken van een klein deel van het hectische bestaan van uitvoerders. Duizend-en-een dingen aan hun hoofd…. Als er 3 onderwerpen tegelijkertijd op mij afkomen, gaat er al een alarmbel rinkelen… Veroudering vraagt haar tol….
Hier het eerste deel van een reeks foto-impressies van beide brugbouwputzijden. (Latere delen volgen op http://www.bloeiendonkruid.com) Eerst zijn we naar de zuidkant geweest in de Skoda van Johan (die al heel wat heeft doorstaan en nu al voor de tweede keer mijn aanwezigheid lijdzaam onderging) via het onherbergzame baggergebied tussen tijdelijke N355 en bouwput brug. Daarna naar de werkzaamheden aan de noordkant, en steeds maar kieken…Och arme, accu leeg… Vandaag geen Holtman-veetunnel (en dus geen Henk Tippe en geen blauwe kapitein Harrie in beeld, bij voorbaat mijn excuses…)
Schei nou maar uit te leuteren… Beelden graag:
IMG_7873 verkl
Knol-medewerker neemt een kijkje bij de buren…. De oranje overalldrager beheert het werkeiland van Knol, met kraan, dat hier aan de oostzijde ligt… Straks in beeld…
IMG_7877 verkl
Rechts GMB-timmerman-annex-kraanmachinist Jan die de kettingen van zijn kraan naar de twee andere GMB’ers dirigeert. De twee liggende, betonnen balken moeten nog naar hun bestemming in de damwandkuip. Links het werkeiland van Knol (Akkrum). Rechts op de achtergrond de grondaanvoer bij de steiger van Martens en Van Oord.
IMG_7878 verkl

IMG_7882 verkl
De Knol-hijskraan waarmee ijzeren balken aan de kant worden gelegd. Nodig voor de binnendamwand bij de zuidelijke pijler?
IMG_7885 verkl
De oranje overalldrager die zo te zien het hele Knol-rijk voor zich alleen heeft. Wat een Sany-machine heeft die man! En wat een gereedschapskast!
IMG_7889 verkl
Er is enige onduidelijkheid gerezen (ik hoor slecht en heb geen verstand van bouwtechnische zaken…) over ???? Mooi dat er een uitvoerder in de buurt is, doelmatig werkoverleg!
IMG_7893 verkl
Ik kiek wat rond…. Van pijler tot pijler, over het kanaalwater… Links bij de noordelijke pijler de hei-installatie die boomstammen de grond in dreunt voor de aanleg van platforms voor de telescopische kranen die over ruim drie weken de liggers op de pijlers en landhoofden gaan leggen. De langste en zwaarste betonnen liggers die ooit zijn gemaakt! Kokerliggers van 68 meter lang, 240 ton zwaar! Leverancier: Haitsma Beton, die ook de montage voor zijn rekening neemt. (Nou ja, die rekening wordt uiteindelijk gemeenschappelijk bekostigd)
IMG_7895 verkl
De landhoofden aan de zuidkant, waaraan nog volop wordt gewerkt. (Waarom doen die metalen bekistingsdelen me aan geweren denken die rechtop staan, in een soort rek???! Zit er te veel Oekraïne in mijn gedachten?!)
IMG_7898 verkl
Man met de hamer: Brugvoorman Jeffrey, die samen met een collega-timmerman de bekisting voltooit…
IMG_7900 verkl
Een van de zware betonnen balken wordt door kraandrijver Jan met zijn magisch kastje naar zijn bestemming in de kuip gemanoeuvreerd. Behoedzaamheid geboden!
IMG_7901 verkl

IMG_7906 verkl
Hoe loopt dit af??! Gedeukte helmen? Zere tenen? De balk in zijn geheel beneden?

WORDT VERVOLGD op http://www.bloeiendonkruid.com
©foto’s: jan blaauw, 30 april 2014 (Canon EPOS D400, Tamronlens 28-200)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.