NOORDHORN verandert: Info GMB + zaterdagfoto’s 22 maart 2014

Maandag 24 maart 2014 – Blogtijd: Plm. 21.45 uur.
Fris gedoucht, meteen een verbetering van het energiepeil… Kan er nog wel een blogje bij… Over het bezoek aan het GMB-kantoor aan de Industrieweg bijvoorbeeld, tijdens de inloop (maandagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur). Woordvoerder Janko Haaksema verbleef op het zonnige tunnelterrein, technisch manager Bernard van Noordenburg stond me te woord:
Nee, er wordt niet resoluter, minder omzichtig gegraven in moot 5 (i.v.m. eventuele archeologisch waardevolle vondsten) dan voorheen bij de start van het tunnelgraafwerk. De aansluiting van de ‘noodweg’ over moot 4 op de oude N355 is inmiddels bekend, ik krijg een tekening hiervan gemaild. (Maar zo’n tekening goed ‘lezen’ en ‘vertalen’ is een kunst op zich…) Moot 1 krijgt inderdaad rechte wanden, in tegenstelling tot het andere eind van de tunnel, waar de moten 7 tot ne met 10 schuine wanden krijgen. Wel komt er ook op de wanden van moot 1 een reliëf. En deze wanden steken verder de lucht in dan de muren van de nabijgelegen moten… Bij moot 5 komen geen damwanden in de grond. Wel wordt er ter versteviging gewerkt met “Big Bags”, grote zandzakken. Waterafvoer vindt plaats via twee verschillende systemen. Het water in de tunnel wordt anders afgevoerd dan het water dat buiten de tunnel wordt opgevangen. Het wat “ziltige” water gaat naar het riool, het andere water naar een poldersloot. (Systemen met leidingen, pompen, waterreservoirs etc. Ik vertel het niet na, want dan maak ik fouten, gaat het water linea recta terug, de hemel in…)
GMB heeft op dit Project Noord/Zuidhorn een vaste staf van 9 mensen en zo’n 20 bouwplaatsmedewerkers. De anderen (zoals de vlechters en de bekisters) zijn in dienst van andere bij dit project ingeschakelde bedrijven. Bovendien verrichten ondernemingen als Oosterhof Holman en Knol op bepaalde momenten bouwopdrachten binnen dit project.  Aan de kanten van de weg over moot 5 komt een afscheiding van ongeveer een meter hoog, daar is overheen te kijken… (en te kieken…)
Tot slot hebben we het over de namen gehad van diverse medewerkers. Ik noemde ze nog wel eens ‘verkeerd’… Voorbeeld: ‘Mulder’ heet Henk Abbring, is in dienst bij loonbedrijf Mulder; De Staphorster heet ook Henk (Tippe). GMB-Henk  daarentegen heet in het echt René…. En Pia is secretaresse….
(Of ik ze vanaf nu altijd een correct naamplaatje opspeld? Ik waag het te betwijfelen, maar ik doe mijn best…)
Naar de foto’s van de afgelopen zaterdag, 22 maart, toen het ’s morgens flink regende (net als op de voorgaande vrijdag) en er ook de rest van de dag buien overtrokken. Maar de zon verscheen ook!
IMG_1639 verkl
Ook onze achtertuin kreeg een deel van de regenval. Even is het extra nat, maar de tuin kan het water wel aan. En de waterbakken zijn dan ook meteen weer gevuld!
IMG_5882 verkl
Van zuid naar noord, de plek waar de ‘noodweg’ wordt aangelegd over moot 4 van de tunnel. Voor snelverkeer wordt het alleen het dorp in, mede op advies van de politie, vandaar dat de weg ‘slechts’ 4 meter breed wordt. (Aanvankelijk zou de weg 6 meter breed worden).
IMG_5884 verkl
De blik (en de lutje Canon) oostwaarts gericht, moten 4 tot en met 1, met afsluitende bult… Hé, kijk, er zijn nog enkele vlechters aan het werk, niet de hele ploeg. Diehards? Het helpt in ieder geval om de wapening klaar te krijgen voor komende vrijdag (28 maart) de betonauto’s bij de poort staan…
IMG_5885 verkl
Het is nog niet zo lang droog, de  capuchon is nog in functie…  Wat daar links op de bult ligt? Zouden de bouwplaatsmedewerkers daar een Paasvuur organiseren? (Zij weten niet dat die in Noordhorn altijd op de oude ijsbaan wordt opgebouwd…)
IMG_5886 verkl IMG_5888 verkl
IMG_5889 verkl
Ver van huis wellicht, maar ze weten wel van aanpakken! Chapeau! “Hut ab..” (Of zeg je dat anders in het Duits???!)
IMG_5891 verkl
De arm van de Wieringa-grijper vormt een ereboog. (Waarom staat eigenlijk de naam van Van Dijken (Toornwerd) op de arm? Is die de eigenaar? Of de sponsor?)
IMG_5893 verkl  IMG_5892 verkl
Links de toegang tot moot 6, rechts de opening van moot 4. Daartussen komt dus moot 5 als verbinding…
IMG_5894 verkl
Van moot 6 naar moot 10, weekendrust… Wat wel mooi te zien is, aan de overkant, de bekiste verbinding tussen de rechte wand van moot 6 en de scheve wand van moot 7…. Hoe ze het gedaan hebben… Het geheim van de “smid”….
IMG_5895 verkl
Zo’n moot 5 is trouwens een hele hap! Een immense kuil, val er maar niet in….
IMG_5897 verkl
Moot 9 heeft nog geen voltooide wapening noch bekisting. Bij moot 10, verderop, zijn ze al verder…. Voor deze werkvolgorde is ongetwijfeld een sluitende verklaring, dat zal ik nog eens vragen…
IMG_5900 verkl
De ingang van de tunnel aan de rotondekant….
IMG_5904 verkl
Even omgedraaid, neus naar het noorden, en naar de rotonde… Zou daar nou intussen een inrichtingsplan voor zijn vastgesteld???!
IMG_5905 verkl
De anti-sluiproute-maatregel in beeld, aan de westkant van de Schippersstraat…. Wat de bushalte betreft, dat blijkt geen voorziening waar de Provincie over gaat, ik moet bij de gemeente Zuidhorn zijn, die regelt dit… (Maar wanneer???!)
IMG_5906 verkl
Deze wilde ik per se laten zien, de bewolkte hemel boven Oxwerd. Nee, niet bewerkt op de computer, natuurecht! (Al kun je hier denk ik wel mooie bewerkingen van maken…)

©foto’s: jan blaauw, 22 maart 2014  (Canon Powershot A495)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.