NOORDHORN verandert: Wegverlegging N355, inclusief tunnel en NVH-brug – Vraag (JB) en antwoord (Janko Haaksema)

Maandag 3 maart 2014, plm. 16.00 uur.
Vanmiddag de kleine Mokkenburgronde onderbroken met een bezoekje aan het GMB-kantoor. Uiteenlopende vragen voor Janko Haaksema (GMB) die soms wel en soms geen antwoorden had. Ook een GMB’er is geen wandelende encyclopedie… Concreet en urgent: De verandering van de verbinding van het dorp met de N355 aan de zuidkant, via de Langestraat, vindt in week 12 plaats. Dan is de zuidelijke entree gestremd (naar verwachting twee weken) en gaat al het verkeer via de noordelijke ontsluiting. (Langzaam verkeer kan natuurlijk ook gebruik maken van de Schippersstraat). De ontgraving van moot 5 en de verlegging van de weg over moot 4 vinden tegelijkertijd plaats. De desbetreffende informatieborden worden binnenkort geplaatst.
IMG_5679 verkl
Hierover komt dus de Langestraat Zuid te liggen, wegstremming in week 12 en week 13. Waarom er zeildoek over het beton ligt?  De kleden hebben een isolerende werking, ze gaan ‘indrogen’ tegen.
En waarom de bovenkant van het beton met vlindermachines is glad gestreken? Dat glad strijken maakt het beton dichter. Is op deze plek nodig. (Bij de tunnelvloer mag het weer niet te glad worden, want dan wordt het moeilijker de asfaltlaag er goed op te krijgen…)
Er zijn helaas geen animatiebeelden van het inwendige van de toekomstige tunnel… Op de vraag naar de maten van de tunnel (breedte, hoogte, breedte rijbaan, al of niet loopruimte aan de zijkanten..), durfde Janko Haaksema geen exact antwoord te geven. (GMB is blijkbaar bevreesd dat er straks iemand met een centimeterband klaar staat die, bij een geconstateerde afwijking, direct de “daders” aansprakelijk stelt….)
Waar komt de verlichting van de tunnel? Aan de zijkanten, maar over de precieze invulling cq. vormgeving is nog weinig te zeggen.
Wanneer wordt de Langestraatverbinding met de N355 verlegd? Daarop heb ik het antwoord al gegeven: Vanaf week 12 wordt de huidige verbinding gestremd, duur naar  verwachting twee weken. De ontgraving van moot 5 vindt ook in die periode plaats.
Hoe lang moet de aangevoerde grond op het tracé van de nieuwe N355 eigenlijk ‘inklinken’? Daarop is geen exact antwoord te geven. Naar verwachting wordt de gestelde deadline (december 2014) wel gehaald, kan het (landbouw)verkeer er bij de definitieve oplevering (plm. maart 2015) gebruik van maken. De bovenlaag wordt ook nu al met enige regelmaat “gelucht”.
De aangevoerde grond kan nog steeds worden gebruikt, er wordt geen grond ergens anders “bewaard” voor volgende projecten. “We werken met een gesloten grondbalans”, aldus Janko Haaksema. “En dat gaat nog steeds goed!”
Waarom moot 6 rechte wanden heeft en de andere vanaf 7 scheve? Eigenlijk een vraag voor de architect… Wellicht staat er iets over in het PIP, het Provinciale Inrichtings Plan.
Hoeveel beton is er nodig voor de noordelijke pijler? Ruim 200 kuub, en in de voet zit ook al meer dan 100 kuub. Aan de zuidkant zijn die getallen trouwens groter, is er meer beton nodig.
Laatste vraag (voor dit moment…): Komt de verlegde Langestraat (over moot 4) uit op de (tijdelijke) in/uitrit, schuin voor huize Wieringa? Daarover kan Janko Haaksema nog geen definitieve uitspraak doen. Hierover is nog lopend overleg met de gemeente Zuidhorn.
IMG_9051 verkl
Komt de Langestraat Zuid hier straks uit op de N355, tijdelijk? Punt van overleg met de gemeente Zuidhorn.

Meer Noordhorn? Zie: www.bloeiendonkruid.com
©foto 1: jan blaauw, 3 maart 2014
©foto 2: jan blaauw, 6 januari 2014

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORN verandert: Wegverlegging N355, inclusief tunnel en NVH-brug – Vraag (JB) en antwoord (Janko Haaksema)

  1. klaas de vries zegt:

    Volgens mij komt op de rechte wanden een dak te liggen en blijven de schuine zijden open met een ruime blik naar boven en is steviger voor de gronddruk. Tevens kun je zo geleidelijk de tunnel al inrijden zonder voorafgaande buitenhelling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.