NOORDHORN verandert: Tunnelbouw N355 – Reacties Frits Mesker en Fré Bisschop

Zondagavond 2 maart 2014 – plm. 22.30 uur.
Zondagsavonds? Voor de verandering weer eens naar de voetballerij gekeken, om 19.00 uur. Nee, erg blij word je daar niet van, zeker niet als je dat beroerde voetbalveld van de Euroborg ziet.. Verder het enige opwindende: Het optreden van ‘Pelleboog”….
Later “Tatort” gezien, een Oostenrijkse aflevering met de befaamde Harald Krassnitzer. Indrukwekkend verhaal, al mis ik wel flarden van de tekst…
Nu nog even aandacht voor twee reacties wat het tunnelverhaal aangaat.  Eerst die van Frits Mesker, die me weer eens te hulp schiet:
Jan ,
dat heet een vlindermachine … Het apparaat waar je op kan zitten heet een ride-on  vlindermachine.
Plaatje erbij, van mij:
IMG_5640 verkl
Dan de uitvoerige reactie van Fré Bisschop, Mokkenburgbewoner. En insider voor wat betreft deze bouwwereld, is mijn idee:

“Beste Jan,
Even over je foto’s waarop de bouwvakkers druk bezig zijn met voor jou vreemde werkzaamheden.
Alvorens er beton wordt gestort, dient de bekistingvloer geheel schoon gemaakt te worden van alles wat er op is komen te vallen…. Duizend stukjes vlechtdraad, stukje hout, peuken spijkers, enz, enz. Het stokje met het oranje bolletje schat ik in als een magneet. En de waterlans spuit alles één kant op naar waarschijnlijk spoelluikjes waar door alles verdwijnt.
Je kunt je voorstellen, hoe het er, als het over een week of drie ontkist wordt, en dat schoonmaken niet was gedaan, aan de onderkant komt uit te zien …..
Ook moet de wapening dekking hebben, dat wil zeggen, er moet tussen de bekisting en de wapening tenminste een betondikte komen die genoeg is om de wapening te vrijwaren van indringend water zodat het ijzer gaat roesten. Als het gaat roesten zet het ijzer uit en breekt het beton af, men noemt dit dan betonrot….
Noot: waarom de vloer zo mooi en netjes wordt afgewerkt, is voor mij een raadsel. Ik stel me voor dat daarop toch zand en bestrating wordt aangelegd, misschien een vraag voor jou hierover….”
IMG_4006 verkl  IMG_4007 verkl

Frits en Fré, BEDANKT!
©foto’s: jan blaauw, februari 2014

 

 

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.