NOORDHORN verandert: Tunnelbouw als mooi-weer-activiteit… Foto’s 4 maart 2014 (Deel 1)

Dinsdag 4 maart 2014 – plm. 18.15 uur.
Wat een dag!  Na een winterfris ochtendbegin… De mooiste LENTEdag die je maar kunt wensen! Eerst de gebruikelijke rit naar en van de warme bakker in het grootdorp. Nee, geen kiekjes gemaakt, zo goed als alle werknemers waren nog ‘aan de koffie’…. Later aan het eind van de morgen met de grote Canon op stap, net als vanmiddag… Een zee aan foto’s, moeizaam selecteren. Tunnelbouw als mooi-weer-activiteit:
IMG_4108 verkl  IMG_4109 verkl
In de nauwe ruimte aan de noordkant van moot 4, waar over twee weken de Langestraat over geleid wordt, zijn drie blauwhelmen actief met zand, palen en mini-materieel… De ruimte wordt gevuld met aangevoerd zand, en aangestampt…
IMG_4112 verkl
Met de hulp van de super kraan wordt de bekisting aan de binnenkant van moot 2 verwijderd en meteen aangebracht aan de binnenkant van moot 3. De wanden van moot 3 komen donderdag aanstaande aan de beurt wat beton storten betreft.
IMG_4113 verkl
Een lange vrachtwagencombinatie van GMB komt de afslag naar het dorp korte tijd versperren, maar met dit mooie weer is er niemand die moppert of zit te drammen… Auto’s rijden desnoods om, fietsers kiezen eventueel voor de auto-uitrit…. Een grote, zware ijzeren plaat moet worden gelost.
IMG_4114 verkl  IMG_4116 verkl
Er wordt niet alleen zand aangevoerd om de noordelijke spelonk te vullen, de boomstammetjes worden tegelijkertijd verwijderd en op de kant gelegd bij huize Kruizinga. Dat zal later ook met de metalen steunplaten gebeuren, neem ik aan…
IMG_4117 verkl  IMG_4118 verkl
“De Staphorster” (benaming is van Jan Thijs de H.) is voortvarend ter plekke, vanuit de smalle ruimte beneden, om het steunstammetje te ontkoppelen. Kan de “blauwe kapitein” (om het woordgebruik van Jan Thijs te handhaven) een grote bak aanhaken, want er moet meer zand naar beneden. Er komen nog twee kiepauto’s met zand….
IMG_4122 verkl
GMB-Vrachtwagenchauffeur (annex kraanstuurman) ontmoet zijn GMB-collega van de blauwe grijper. “Mooi weer is het hier! Als ik dat had geweten, was ik eerder gekomen!”
IMG_4123 verkl  IMG_4124 verkl
In de nauwe ruimte naast moot 4 gaan de betrokkenen verder met het “aanstampen”. Uiteindelijk moet de steunfunctie van de boomstammetjes (en later de metalen platen) worden overgenomen, instortingen of andere grondverschuivingen zijn niet gewenst!
IMG_4125 verkl
Drie geroutineerde mannenbroeders gaan nu daadwerkelijk het transport van de zware plaat “regelen”… (De plaat krijgt een functie ter afsluiting van de spelonk aan de moot-5-kant)
IMG_4127 verkl
De kettingen worden aan de noordkant solide bevestigd; de chauffeur bespeelt zijn besturingskastje. “Daar kon je vroeger als kind alleen maar van dromen….”
IMG_4128 verkl
De blauwe kapitein zorgt aan de zuidkant voor het kundig bevestigen van de haken… Je bent tilspecialist of je bent het niet…
IMG_4134 verkl
Ja, hij doet het, daar gaat ie!
IMG_4135 verkl
Zo’n vrachtautokraan heeft ook heel wat takelvermogen…. Mooi materieel! Maar waarheen nu???!
IMG_4137 verkl
Kijk, de kraanmachinist heeft al weer strategisch positie gekozen op de ontvangstplek….
IMG_4139 verkl
De plaat wordt in de juiste richting gestuurd…..

WORDT VERVOLGD op www.bloeiendonkruid.com
©foto’s: jan blaauw, 4 maart 2014 (Canon EOS D400, Tamronlens 28-200)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.