NOORDHORN verandert: Wegverlegging N355, nieuwe brug, bochtverruiming, tunnel…. Foto’s 30 januari 2014 (1)

Koud? Ja, maar vandaag in ieder geval een prachtige winterdag! Vanmorgen gewandeld, vanmiddag op de Batavus langs de bouwput van de nieuwe, vaste, hoge brug, de tunnelbouwputten en de bochtverruiming ten westen van de spoorbrug. (Waar overigens alleen bermbeveiligingsactiviteiten zichtbaar waren…) Bij het kanaal even gesproken met Kees Kranenburg, een van de GMB-aanvoerders. Deskundige toelichting bij het graaf- en stampwerk, en: “We gaan morgen wel beton storten!!” Zowel in de tunnelkuip aan de oostkant, als bij het kanaal rond de noordelijke pijler. “Ja maar, die vorst dan..”?!” “Stelt niet zo veel voor, die kunnen we wel hebben!”
IMG_2449 verkl
Koud, dat wel, een scherpe oost/zuidoostenwind, maar toch maakte de zon het verschil met de tegenvallende woensdag. Nevel aan de oostkant van Noordhorn, verleent een aparte sfeer aan het landschap met schapen op de voorgrond.
IMG_2448 crop verkl
Meer naar rechts een blauwe reiger in het gezelschap van drie wollige viervoeters.
IMG_2450 verkl
Via de Spanjaardsdijk Noord naar het Van Starkenborghkanaal, naar de bouwplaats van de nieuwe, vaste, hoge brug in de N355. Hier dreigde ik ogen tekort te komen…. Wat een bezigheden! Een modderschuit (“Progress”) wordt geleegd  met behulp van twee langarmige grijpers. Een auto van Zwama (Grijpskerk) staat rechts op zijn vracht te wachten. Links aan de overkant de plek waar een metalen damwand wordt aangebracht door de werkers van KNOL (Akkrum).
IMG_2453 verkl
Met forse happen wordt de Zwama-laadbak gevuld. Vol? Even een korte claxon-stoot, rijden maar!
IMG_2466 verkl
De chauffeur? Even een vlekje wegwerken??! Je kunt hier maar beter geen schuiver maken….
IMG_2470 verkl
Hoogstandje van een Zwama-auto…. Bij het grondlichaam aan de noordkant kan nog steeds blubber worden aangevoerd. En er ligt al ongelofelijk veel….
IMG_2471 verkl  IMG_2472 verkl
Hé, Top rijdt ook wat ritten mee! Andere grond, andere plek van bestemming, elders op het tracé!
IMG_2473 verkl
Nou kan ik waarachtig weer eens niet op het juiste woord komen voor deze veelzijdige tractor, die maar steeds bezig blijft de geloste grond te integreren met/in het talud….  Het is een ………….., géén b……….
IMG_2477 verkl
Het is de dag van de grijpers, de gravers, in verschillende groottes en kleuren. Op deze plaat alleen al vier….. Er waren, als ik goed heb geteld, aan deze kant van het kanaal acht grijpers actief!
IMG_2476 verkl
Een van die acht is de GMB-kraan met, benaming van Jan Thijs de Haan, “de blauwe kapitein”!
IMG_2479 verkl
Blik (en lens) gericht op de overkant! Aan de zuidkant van het kanaal wordt een damwandkuip aangelegd, er gaan metalen platen de grond in, zoals we eerder al zagen bij de plek waar de nieuwe buizen van Gasunie en Enexis werden verzonken (en waar blijkbaar nog steeds iets niet pluis is…..)
IMG_2480 verkl
Werkoverleg tussen kraanmachinist en plateninstampbegeleider….

WORDT VERVOLGD op http://www.bloeiendonkruid.com

©foto’s: jan blaauw, 30 januari 2014 (Canon EOS D400, Tamronlens 28-200)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.