NOORDHORN verandert: Stormachtige donderdag stoort tunnelwerk…. Foto’s 9 januari 2014

Hollands weertje…. Huhh??!
Ja, die stormachtige wind, de elkaar opjagende regenfronten… De eenzame fietser die diepgebogen over zijn stuur…..
Hou maar op! Ik dacht dat onze seizoenen de herkenbaarheid bevorderden, maar daar is niet veel van over… Herfst in januari….
Ach, joh! Hou op met dat gemopper! Die winter komt heus nog wel….. En anders wordt die wel door de NSA onze kant op gestuurd….

Meer Noordhorn???! http://www.bloeiendonkruid.com

Van Yvonne Arnst (Provincie Groningen) deze keer Weekbericht 2 ontvangen voor wat betreft de werkzaamheden in het kader van de verbetering van de vaarroute Lemmer-Delfzijl:
Wat gebeurde er de afgelopen week (week 2)?
Na een rustperiode voor en na de kerst zijn afgelopen maandag de werkzaamheden weer verder opgepakt. Het baggeren voor de bochtverruiming in het Van Starkenborghkanaal is weer gestart en ook is er weer heiwerk verricht voor de pijler aan de noordzijde. Ook is verder gewerkt aan de vloeren en wanden aan de oost- en westzijde van de tunnel.
Bij de rotonde zijn wat banden hersteld.

Werkzaamheden volgende week (week 3):
Volgende week gaat het baggeren in het Van Starkenborghkanaal en aan de zuidoever tussen Zuidhorn en Aduard door.
Het heiwerk voor de pijler aan de noordzijde wordt volgende week ook voortgezet. Daarnaast worden de damwanden geplaatst; een stalen damwand voor de zuidelijke pijler en een houten voor de pijler aan de noordkant.
In de tunnel wordt doorgewerkt aan vloeren en wanden.

Doorkijk
Baggeren voor bochtverruiming aan de zuidoever tussen Zuidhorn en Aduard gaat ook de komende weken door. Bij de noordelijke pijler van de brug starten het grond- en betonwerk zodra de houten damwand is geplaatst. Zodra de stalen damwand aan de zuidzijde is geplaatst, wordt ook daar gegraven en betonwerk uitgevoerd. In de tunnel gaat het werk aan vloeren en wanden ook de komende weken door aan beide zijden.

Contactpersoon GMB en noodnummer
Kees Kranenburg is vervanger van Janko Haaksema (GMB). De inloopmiddag is maandag van 14.00 uur tot 17.00 uur bij het hoofdaannemersbedrijf GMB aan de Industrieweg 5 te Noordhorn.
Voor suggesties en klachten kunt u bellen naar nummer 06 – 53 58 71 59 of mailen naar gmbprojectzuidhorn@gmb.eu.

Met dank voor Yvonne Arnst!
Foto’s gemaakt met de weerbestendige lutje Canon, terloops….. Donderdag 9 januari 2014:
IMG_5026 verkl
Donderdagmorgen op tijd naar de grootgrutter en bepakt en bezakt (hamsteren nietwaar….) terug naar huis. Bij de tunnelkuip hoorde ik toch opnieuw het lutje-Canonstemmetje: “Toe nou, een paar kiekjes… Moet toch kunnen??”
Vooruit dan maar…. Links en rechts boomstamdelen aangebracht als stutten. Beïnvloed door het slechtere weer?  In compartiment 3 (of is het 2?) wordt gewerkt aan de kelderbassins…. Vooral ook de diepere pompkelder, waar nu water in staat….
IMG_5028 verkl
Een eenzame GMB’er onderzoekt de situatie aan de noordkant, nabij de Kruizinga-woonstede. Wateroverlast? Stagneert de ontwatering? Zakt de zandrug in?
IMG_5029 verkl
Een bedrijfswagen van KNOL, niet uit Akkrum, maar uit Aldeboarn…. De pompsectie van het Friese bedrijf?
IMG_5031 verkl
Ook hier damwandversterking via laswerk?
IMG_5032 verkl
Activiteiten achterin, moeilijk te zien… Ik denk niet (en eigenlijk staat dat ook al het weekbericht) dat er de komende dagen veel verandert….. Behalve het weer…..
IMG_5035 verkl
Donderdagmiddag ondanks de windstoten en de regenflarden toch het Mokkenburgwegommetje gemaakt (de beknopte versie). Hier het noordelijke deel van de Mokkenburgweg waar de brede zandberm bij de rotonde uitvloeit over het asfaltdek….
IMG_5036 verkl
Kijk, de hijskraan bij het tunnelgedeelte aan de noordwestkant heeft zijn giek gestreken vanwege de rukwinden en windstoten, ter geruststelling van de aanwonenden.
IMG_5037 verkl
De “Stavordia” (uit….????) op weg naar de spoorbrug, ruim 2000 ton, wel 11.45 meter breed… Nog steeds geen activiteiten van Gasunie en Enexis bij de verzinkingsplaats van de dieper liggende nieuwe buizen. Zijn ze nou beschadigd of niet? Hoe lang blijft de weg nog afgesloten? Nu het Van Starkenborghkanaal is overgegaan van de Provincie naar het Rijk, betekent dat een versnelling of een vertraging van de gang van zaken?
IMG_5038 verkl
In de onduidelijke verte de plek waar de NVH-brug wordt gebouwd en waar deze donderdag wel heiwerk is te horen, ten behoeve van de noordelijke pijler. Volgens belangstellende ex-Noordhorner Ep Homan, terug na een operatie, worden er joekels van palen de grond ingedreund!
IMG_5039 verkl
Ook de hijskraan bij het tunnelgebied aan de oostkant is ‘platgelegd’. Het is stiller in de tunnelkuip dan een dag eerder. Moeilijk werken onder deze omstandigheden…
IMG_5041 verkl
Opnieuw ‘hoog bezoek’, rechts bij het keldergedeelte. Je ziet het aan de onwennige manier van voortbewegen en de kijkhouding die daarna wordt aangenomen.  Of het waterpeil beslissend wordt beïnvloed door de kennersblikken die erop worden gericht?
IMG_5043 verkl IMG_5042 verkl
Links de sloten en grachten aan de oostkant met een hoog waterniveau. Rechts de sloten aan de westkant, waarin nu toch water overloopt. Het werkt, maar is dat voldoende?

©foto’s: jan blaauw, 9 januari 2014 (Canon Powershot A495)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORN verandert: Stormachtige donderdag stoort tunnelwerk…. Foto’s 9 januari 2014

  1. Klaas zegt:

    Jan,

    De man is niet aan het lassen, maar met een snijbrander bezig. Dat kun je zien aan de afstand tussen de brander en het ijzer. De steunbuizen moeten worden verwijderd, omdat anders de bekistingen voor de staande wanden niet kunnen worden opgebouwd. De boomstammetjes moeten straks het steunwerk van de steunbuizen overnemen. De damwanden worden dan niet meer door steunbuizen tegen elkaar in geklemd, maar de damwanden worden nu gestut tegen de zijkant van de betonvloer. Er zijn velen stammetjes nodig om de vlaktedruk tegen het beton niet te groot te laten worden en toch de damwand voldoende te stabiliseren.

    Klaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.