NOORDHORN veranderd: Kanaalbuurt zuidwest met kwekerij…. Toén!

Als tussendoortjes, maar ook als contrasten, de oude(re) foto’s uit de 20ste eeuw. Zoals de volgende foto die niet voor het eerst op deze weblog verschijnt:
Groeneveldkassen0001 verkl
Een luchtfoto, gemaakt door een professioneel bedrijf. In opdracht? Misschien wel van het Rijk, vanwege het gereedkomen van de Rijksstraatweg, de latere N355. Na de Tweede Wereldoorlog dus, maar niet zo heel lang daarna. Het brugwachtershuisje zit blijkbaar nog aan de oostkant van de brug. De kanaalwegen hebben vanuit west en oost beide directe aansluiting op de straatweg. Meest opvallend? De kwekerij van Groeneveld met zijn kassen, zijn bedden en boompjes. Een groot bedrijf dat een slotakkoord heeft gekend met o.a. Jenne Hummel als kweker. Inmiddels al lang verleden tijd, net als het zwembad, het openluchtbad op de achtergrond rechts, tegen de Noordhorner Tocht aan. De Tocht die pas verderop uitmondt in de Schipsloot. De Tocht als officieuze grens tussen Noord- en Zuidhorn, pas in de jaren dertig onttroond door het Van Starkenborghkanaal, waardoor Noordhorn groter en het grootdorp iets kleiner werd. Het gat dat ontstond aan de kanaalkant door het verdwijnen van de kassen, werd gevuld met nieuwbouw. Niets herinnert meer aan dat groene verleden…. Een leeg gebied op de achterhand, het achterland waar nu een bedrijf als Koopman Transport domineert. Aan de Rijksstraatweg het dubbele woonhuis van aannemer Kooi, geflankeerd door twee woonhuizen in vergelijkbare stijl gebouwd. Een kijkplaat, getuigend van een niet alleen rijk, maar ook veranderlijk verleden…. (JB)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn Toén, Zuidhorn en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORN veranderd: Kanaalbuurt zuidwest met kwekerij…. Toén!

 1. Pieter Beukema zegt:

  Is er nog een luchtfoto te vinden waar de Noordhorner-tocht in z’n geheel opstaat tot aan de oude Rijksstraatweg? In mijn vakantie heb ik een oud Noordhorner ontmoet die woonde bij de ULO. In het voorjaar 1945 werd toen een Duitse auto met officieren door een Spitfire onder vuur
  genomen. Ondergetekende was tijdens die beschieting met zijn vader op het stuk land ten Noorden van de tocht wat destijds uit moestuintjes bestond.
  Mijn vader lag in het talud van de Noordhormer-tocht naar mij te schreeuwen dat ik moest
  gaan liggen, maar ik vond die Spitfire zo geweldig dat ik bleef kijken…………, tot grote angst van pa Beukema.
  De schutters aan boord van de Spitfire vuurden veel, maar raakten het doel slechts gedeeltelijk.
  De eikenbomen langs de weg werden behoorlijk geraakt, en moeder de Vries sleepte na de beschieting veel ‘kachelhout’ richting haar huis.
  Toen de Sptifire was vertrokken reden de officieren, die achter de Ulo dekking hadden gezocht naar de molen waar slechts enkele kogelgaten waren te zien……………..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.