Veranderd NOORDHORN: Eerste koeien Sip van der Veen – weiland en schuur bij de molen

Probeersel… Een nieuwe rubriek! VERANDERD NOORDHORN!

Als eerste een foto die ik toegestuurd kreeg door Frans van der Veen, oudste zoon van de vermaarde kroegbaas annex boer Sip van der Veen en zijn Tineke, bekend van het inmiddels gesloten café “Welgelegen” op de hoek van Langestraat/Schippersstraat:
eerste koeien SvdV
Sip van der Veen had aan de zuidwestkant van de molen “Fortuna” een groot stuk weiland met een schuur. Op de kleurenfoto uit het begin van de jaren zestig staan Sip zijn eerste koeien. De schuur viel later ten prooi aan de vlammen, aangestoken… Frans zegt daarover:

“Jan,
dat hele stuk grond was van ons! In 1972 is de boerderij aangestoken, maar de schuur was natuurlijk verzekerd tot aan de fundering….. Alles wat nog was blijven staan, werd er weer van afgetrokken! Uit nood is het stuk grond toen verkocht en is de nieuwe loods (die net is afgebroken) gebouwd aan de overkant met de belofte van de gemeente dat er stroom zou worden aangelegd. Maar daar is nogal wat ruzie over geweest, zodat er nooit  stroom in gekomen is…..
Dat waren de koeien van ons zelf. Op een gegeven ogenblik hadden we iets van 27 melkkoeien, toen zat Wiebe 
(Broer van Sip, JB) al daar waar nu Frank
Meester zit!  De foto is waarschijnlijk van de jaren 60 . Mijn vader boerde daar alleen, nadat de broers ruzie hadden gehad (zal wel in de genen zitten…..)”
IMG_3414 verkl
De schuur van de familie Van der Veen aan de Mokkenburgweg die gebouwd werd na de brand achter de molen. Hier is de schuur al danig in verval, vlak voor de afbraak. Deze foto dateert van juli 2013….. (©jan blaauw)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn actueel, Noordhorn Toén en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.