NOORDHORN Toen: 50 jaar geleden – Hamsterpad verhard

LM Verharding Noordwijkweg 1962 04 verkl

Verharding Hamsterpad (plm. 50 jaar geleden…)

Het gevoel? In sneltreinvaart door het jaar 2013 geracet en nu met duizelingwekkende snelheid richting de finish: Op naar 2014! Een jaar waarin veel gebeurde in ons dorp en daarom leek het me goed bijgaande foto te kiezen, de laatste die in het huidige kalenderjaar wordt gepubliceerd. Voor de kenners is de plaats in Noordhorn duidelijk genoeg. Zelf had ik er aanvankelijk moeite mee, dacht steeds aan de Noordwijkweg van noord naar zuid, begin jaren zestig… Nadere bestudering sloot dat uit en gaf al gauw de juiste oplossing: het Hamsterpad van oost naar west! Dit beeld hebben we dit jaar vaak op het netvlies gehad! Niet alleen met straatklinkers en stratenmakers, zoals in de Oosterweg, de Touwslagersbaan, de Norritsstraat, eerder al de Verlengde Oosterweg Noord…Ook nieuw asfalt, denk maar aan de “weg-eruit-weken” van de Noorderweg met alle problemen vandien. Bewust laat ik het “Project Werkzaamheden Noord- en Zuidhorn” met de verlegging van de N355, de aanleg van de rotonde, de bouw van de tunnel… buiten beschouwing. Haast te groot in dorpsverband….
In de zestiger jaren leidde de groeiende welvaart tot forse investeringen, zoals in Noordhorn: bestrating van o.a. Moeshorn, Noordwijkweg en Hamsterpad. Voor die tijd half verharde landwegen, soms modderpaden tijdens minder gunstige weersomstandigheden… Voor de bewoners moet dit toch een geweldige vooruitgang hebben betekend! Links de huizen waar o.a. de families Bakker en Tempel woonden, rechts op de achtergrond de boerenbedoening van Van der Kloet. En allemaal weiland, nu volledig bebouwd. De personenauto op de achtergrond? Ik herken hem niet… Nog verder naar achteren de boerderij van Huizinga, boom er vlakbij. Wat er nog meer nieuw is? De straatverlichting! Een voor die tijd zeker moderne lantaarnpaal! Eigenlijk moest hier ter vergelijking een andere foto bij staan, iets eerder genomen. Op die oudere foto wel een zandbaan, nog geen stenen en stratenmakers… Een paar kinderen in de ondiepe sloot ernaast, koeien in het weiland. En (houten?) palen voor de straatverlichting aan de weilandkant. Op die oudere foto bij keuterboer Van der Kloet een bredere hooibult… (Of is het stro?) Een flinke stap voorwaarts, net als de vernieuwing van nu aan de zuid- en westkant van het dorp. Vóórwaarts? Twijfel daarover bestond er niet, zo’n vijftig jaar geleden, in bestratend Noordhorn…Toén! (JB)

Reageren? JB, 33  9804 RD,  tel. 503095.  Of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl
Eerder gepubliceerd op de achterkant van “Noordhorn Nu” januari 2014, 11e jaargang nummer 1.

De tweede foto van het Hamsterpad, iets ouder dan de voorafgaande. Hier nog geen stratenmakers, wel twee kinderen rechts in de greppel. En oude lantaarnpalen....

De tweede foto van het Hamsterpad, iets ouder dan de voorafgaande. Hier nog geen stratenmakers, wel twee kinderen rechts in de greppel. En oude lantaarnpalen….

Foto’s: Nalatenschap Leendert Meijer

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn Toén en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.