NOORDHORN Toen: Vroegere ‘holtstek Petersen’ – Reactie: Meinderd de Vries

Naar aanleiding van een aflevering van “Noordhorn Toen” (oktober 213) op de achterkant van “Noordhorn Nu” een reactie van Meinderd de Vries (oud-Noordhorner, nu Maastrichtenaar). Eerst de bijbehorende foto:
2013-09-19 22-24-14_2762 verkl
Reactie:
Voor mij een onbekend en ook onbegrijpelijk stukje geschiedenis van Noordhorn. Ik kan mij nog herinneren dat er huizen zijn afgebroken op het punt waar de ‘nieuwe’ weg de Schippersstraat doorsneed. Van een Snik in de Schipsloot herinner ik mij vaag iets. Wel lagen er in de zwaaikom sparren. Het schoolbestuur van de ‘School met de Bijbel’ heeft in de oorlog nog even gedacht dat van deze bomen klompen gemaakt konden worden en dit als tip doorgegeven aan de burgemeester. Er was een zodanig gebrek aan klompen dat schoolkinderen thuis bleven. Maar het hout bleek ongeschikt. (Bron Notulenboek).
Zoals ik hierboven schreef: ‘Van een schip een eindje verderop herinner ik mij vaag iets. Maar ik kan dit niet rijmen met andere – vermeende? – herinneringen. Was er een doorvaart onder de spoorlijn door? Ik meen dat daar een grote duiker was. En bovendien was het volgens mij ook niet mogelijk om met een schip vanuit het Hoendiep de sloot in te varen. Als mijn herinneringen juist zijn, zou ‘Auwema’s snik’ dan ‘gevangen’ hebben gelegen na de aanleg van het Starkenborghkanaal.
Overigens heb ik in het stukje Schipsloot tussen spoorlijn en Hoendiep eens beroepsvissers of stropers (?) de hele sloot zien leeg vissen. Aan beide zijden werd de vaart afgesloten met netten. Vervolgens werd iedere keer tussen andere netten een vak van ongeveer 10 meter afgezet, waarna de vissers door met polsstokken  in de vaart te plonsen alle vis in de netten dreven. Ik vond het als klein jongetje buitengewoon gemeen. De vissen hadden geen kans en bovendien was het de favoriete visstek van Meneer Klaas de Boer, leraar aan de MULO.

Meinderd de Vries
2013-09-19 22-23-08_2761 verkl

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op NOORDHORN Toen: Vroegere ‘holtstek Petersen’ – Reactie: Meinderd de Vries

  1. Wat ik van mijn opa gehoord heb voer zijn vader met zijn Snik altijd naar de Noordhorner Kermis, toen was hij een jaar of 8 de man is volgens mij 89 geworden dus dat kan in de jaren 20 zijn geweest en hij voer naar de hoofdstraat naar Noordhorn, of dat nou bij de gouden leeuw vroeger jager en of leujes is geweest, vlak bij de oude weg, of ter hoogte van de Sicke Beningastede(vroeger boerderij van Seibo) is geweest weet ik dus ook niet. Zijn naam was Bonne Pijpker ja ook nog familie van Louwe Pijpker verre achterneven kwamen uit de Wilp.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.