NOORDHORN….Toen: Sinterklaasfeest Nutskleuterschool 1963

Actueel Noordhorn? Kijk ook op www.bloeiendonkruid.com

2012-05-12 19-38-34_0634
Sinterklaasfeest Nutskleuterschool Oosterweg, 1963 (Foto: Joke Breedland)

Het is de tijd van de maan die door de bomen schijnt… (Als de bomen niet door de oktoberstorm zijn geveld). De jaarfase van stoomboten (hoe lang al museumstukken?), pepernoten (nu al in het vakantieseizoen verkrijgbaar in campingwinkels…) en van wortels in schoenen… (Typisch Nederlandse zuinigheid: “Zet je schoen maar op!” Hoe klein zijn die voetjes? Nooit eens: “Zet je vaders schoen maar op…”) In de Zwarte-Pieten-discussie meng ik me niet. Als oud-gelovige sta ik te ver op afstand, waarover gaat het eigenlijk? (Ring door mijn neus? Nee, hou ik niet van…)
De foto geeft een uitstekende indruk van het Sinterklaasfeest, 50 jaar geleden, in het grote lokaal van de Nutskleuterschool aan de Oosterweg. (Het gebouw dat jarenlang onder bescherming stond van de monumentale paardenkastanje! Begin jaren zeventig werd het afgebroken. Sloopmateriaal werd gebruikt bij de bouw van het dorpshuis op het sportcomplex aan de Noorderweg). Juf Joke Breedland zwaaide hier destijds de scepter. (Op de foto onzichtbaar, zij maakte de foto….) Ouders waren niet welkom, de vrouw op de achtergrond is, als ik het goed heb onthouden, de moeder van juf Joke. Sinterklaas is blijkbaar nog niet gearriveerd, de kleuters kijken in afwachting van het Hoge Bezoek naar de capriolen van Zwarte Piet, van wie de benen lichter zijn dan hoofd en handen… Wat opvalt is dat sommige kinderen voluit, anderen besmuikt lachen. Enkelen  kijken met een gezicht van “Is dit nou alles?” Het lokaal is volledig aangepast, ‘overal Sint’… Tekeningen, plakwerkjes, mini-heiligen… Weinig afbeeldingen van Zwarte Piet trouwens. Niet zo populair? Invloed van TV nog gering? Of was er een zekere angst voor de dienstknecht, vanwege de roe en de jutezak waarin je, als het erg tegen zat, mee zou gaan naar dat verre Spanje…. Toen een schrikbeeld! Toeristenstromen en vakantiefolders, reisbeurzen en internet hadden het imago nog niet ingrijpend veranderd. Zwarte Piet slooft zich nog ouderwets uit: Geen woorden, maar daden. (Dat juf haar verloofde na 5 december enigszins mank liep… ) Een schone vloer, geen pepernoot of snoepgoed te zien…. Dit feest werd duidelijk nog niet georganiseerd in de jaren des overvloeds. Niet overdrijven, gewoon gezellig! Sinterklaasfeest in 1963 aan de Oosterweg, in Noordhorn…Toén! (JB)

Reageren? JB, 33 9804 RD, tel 503095. Of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu“, december 2013, 10de jaargang nummer 11 (maandelijks orgaan van de handelsvereniging “Fortuna” en de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Noordhorn Toén en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.