NOORDHORN verandert: Tunnelbouw, rotonde-aanleg, communicatie…. Deel 2, foto’s 21 november 2013

Komende dinsdag 26 november 2013 organiseert de Provincie Groningen in samenwerking met GMB Civiel een INLOOPBIJEENKOMST in Zalencentrum Balk te Zuidhorn, van 17.00-21.00 uur. De communicatie bij deze grote projecten is vaak een zorgenkindje en daarom komt zo’n voorlichtingsavond als geroepen. De opzet is nogal breed, erg veel vliegen in één klap: brug Dorkwerd, brug Aduard, nieuwe brug tussen Aduard-Noord/Zuidhorn, vervanging oude brug Noord-Zuidhorn, vervanging spoorbrug, uitbaggeren Van Starkenborghkanaal, ‘strekking’ Van Starkenborghkanaal….. In ieder geval 2 primeurs:
1.
Het nieuwe tijdschema wordt gepresenteerd voor wat betreft het realiseren van de werkzaamheden Noord- en Zuidhorn. Belangrijke vraag: Waar wordt nu de eindstreep getrokken? En wanneer zijn de tussensprinten?
2. Hoe komt de nieuwe spoorbrug eruit te zien en wanneer wordt ie vervangen?
Of er veel over de vervanging van de oude brug tussen Noord- en Zuidhorn is te vertellen, moet nog blijken. Ik laat me graag (prettig) verrassen….

Een tweede reeks foto’s die ik donderdagmiddag 21 november jongstleden nam, toen het overigens prachtig weer was… Beter dan de miezerigheid van deze vrijdag…:
IMG_0911 verkl

Hier was ik gebleven, voor het hekwerk rond het tunnelterrein noordwest…. (Nee, nog net niet met de afdruk van het gaas in mijn gezicht….) Wel vol bewondering voor het vakmanschap van de Volvo-machinisten! Kijk, de graver heeft een taludbak (= een profielbak, een slootbak…) aangehaakt en gaat daarmee als een ware artiest aan de slag!
IMG_0912 verkl

Dit is die taludbak, die ik liever de V-bak noem… (De V van verstelbaar…) Goed voor de steile kanten, voor het glad maken etc.
IMG_0913 verkl

De Volvo-specialist kan als een echte jongleur spelen met zijn kraan en de gekozen bak. Hij kan er forse happen mee nemen, maar ook schrapen, krabben, glad strijken, aaien als het ware….
IMG_0922 verkl

Volvo meets Volvo….
De voorste is de graver. De achterste speelt de tweede viool…. De laatste is bijzonder bedreven in het voeden van de snel verschijnende vrachtwagens van o.a. Mechielsen uit Oldehove. Waar de afgegraven grond heen gaat, vroeg ik me onlangs af. Volgens kenner Anne Adema wordt het nog steeds gebruikt bij de aanleg van de nieuwe weg naar de vaste, hoge brug, en verder…. (Die nieuwe weg lijkt me een soort Holle Bolle Gijs…. )
IMG_0925 verkl
In enkele dagen tijd is er al een forse kuip ontstaan, de tijd dringt toch wel een beetje…. (Als die Engelse weervoorspellers maar geen gelijk krijgen met hun horrorwinter….)
IMG_0926 verkl
Deze dan ook nog even…. (En hoe heet die bak? Taludbak, meneer….)
IMG_0927 verkl
Een ‘verbindingsofficier’ van GMB op weg naar de kraanmachinist. Iets belangrijks? Helaas, ik krijg niets mee van de boodschap… (Of zegt ie gewoon dat het koffietijd is?!)
IMG_0930 verkl
Ze kijken beiden schuin naar boven, waar de andere Volvo de vrachtwagens vult… Ligt het tempo te hoog? Is er instortingsgevaar?
IMG_0931 verkl
De verbindingsman gaat op weg naar de andere Volvo-machinist, of naar de vrachtwagenchauffeur…. Gelukkig schijnt de zon volop, stemt mensen altijd vriendelijker!
IMG_0934 verkl
Ja, ik ben nog even weggezakt in het drijfzand bij de omheining… (Wie staat daar te gnuiven???!) Nu hoor ik er méér bij…. Met bemodderde schoenen naar het rotondegebied. Hier komt de uitmonding van het nieuwe fietspad op de Mokkenburgweg. Voor de bewoners van huize Hekkema straks een snellere verbinding, tenminste als ze niet in de auto stappen…
IMG_0935 verkl
Overzichtsfoto, vanaf het rotondegebied richting tunnelterrein. De super kraan in het midden, maandagavond 18 november succesvol verhuisd naar de plek bij huize Wieringa. Links het tunnelterrein noordwest, op de omleidingsweg komt juist een Mechielsenauto aanrijden…

Wordt vervolgd!
©foto’s:
jan blaauw, 21 november 2013 (Canon EOS D400)

Méér Noordhorn??? Zie www.bloeiendonkruid.com

 

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.