NOORDHORN verandert: Mensen, machines, meningen…. Foto’s 21 november 2013

Meer uitgebreid Noordhorn???! Zie www.bloeiendonkruid.com!

Een zonnige donderdag 21 november, maar wel aan de winterkoude kant… (Is mijn mening…)  De meningen over de werkzaamheden Noord- en Zuidhorn lopen nog steeds uiteen, ook al is de kogel al lang door de kerk, de beslissing tijden geleden genomen, de weg terug onbegaanbaar en onbestaanbaar…..
Eerste beelden van deze contrastrijke donderdag:
IMG_0876 verkl

Onderweg naar de tunneltoestanden zet ik good-old Harko Bijma op de kiek, voor “Paluno”, zijn oude school. Waar hij ooit eens ruzie kreeg met de meester, over de banken liep en het raam uitstapte…. Nu verzamelt hij er oud papier, voor de O.L.S.! (Nou ja, tegenwoordig heet dat O.B.S. De Molshoop….) Het kan verkeren!

IMG_0878 verkl
Op het dak van de woning van de familie Aptroot zit zoon Hielke het lood te bekijken. Lekkages verhelpen? In ieder geval zit hij in de novemberzon en voelt zich daarboven tamelijk op zijn gemak. Niks voor mij….

IMG_0886 verkl
En wie hebben we daar? Twee gerenommeerde Noordhorners, Ide en Dik, samen aan de kuier. Nee, ik kan wel weer naar huis, zij hebben al even voor mij gekeken… Alles gaat zijn gangetje, het kranenballet wordt goed uitgevoerd, etc. Voor alle zekerheid loop ik toch maar even door….

IMG_0888 verkl
Aan de haak van de giek (geen arm, geen hals, aldus Frits uit de Schippersstraat) hangt een kist o.i.d. Een speelgoedkist? Iets dat met Sinterklaas te maken heeft? Waarschijnlijk is het voor de zichtbaarheid… Of???

IMG_0890 verkl
Het tunnelterrein oost waar een kleine grijper voortploetert en door het water kruipt…. Goed zichtbaar hoe de buizen liggen en hoe de ijzeren balk een functie heeft, tegen de steunwand… Aanschouwelijk onderwijs!

IMG_0892 verkl
Hier de schaduwkant, want die is er ook… De zuidkant, de Wieringa-side. De resterende buizen moeten later achteraan worden gebruikt. Pas dan wordt de tunnelkuip verder uitgediept.

IMG_0893 verkl
Een groot reclamedoek siert de omheining van het tunnelterrein noordwest. GMB Ervaar de zekerheid…. Ik ken mensen die de GMB-zekerheid tot nu toe niet als bijzonder plezierig hebben ervaren…. Het is inderdaad maar net: “Hoe ervaar je het?”

IMG_0894 verkl
Gauw de omleidingsweg overgeglipt en de Volvo-specialisten aan het werk gezien! Hoe je ook over het project denkt, dit is machtig mooi om te zien! De voorste Volvo’er die de diepte zoekt; de achterste Volvo’er, op een troon, die de vrachtwagens vult. Vlot afvoeren… Waar gaat deze grond trouwens naar toe? Voor de nieuwe weg is er toch niks meer nodig? Of is er elders behoefte aan deze afgegraven grond?

IMG_0900 verkl
De vorderingen op dit tunnelgedeelte gaan sneller dan eertijds aan de andere kant! Snellere afvoer van de grond? Of zijn er andere redenen te bedenken?

IMG_0902 verkl
Graafwerk in stereo…. En mooie schaduwbeelden!

IMG_0905 verkl
Even een andere positie ingenomen, door de blubber gebaggerd langs de omheining. (Dat wordt boenen straks thuis….) De schaduwbeelden tellen ook mee! En de kraanmachinist heeft een andere bak aangehaakt!! De slootbak of taludbak, en Frits Mesker noemt hem ook wel een profielbak. Voor mij is het nog altijd de V-bak (= verstelbaar!)

IMG_0906 verkl
Kijk, zo kun je hem prachtig zien! De taludbak met een nog duidelijker schaduwbeeld! (Bedankt, Volvo-specialist!)

©foto’s: 21 november 2013 (Canon EOS D400, Tamronlens 28-200)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.