NOORDHORN verandert: Tunnel? Twee fronten… + rotondegroei – Foto’s 20 november 2013

Even schrikken, geen internetverbinding! Je bent zo gewend dat alles werkt….. (En op deze momenten geeft elke Klantenservice alleen maar “tutututututu…..”)
Vanmorgen al op tijd de grote Canon omgehangen, opvallende rode winterjas aan (nog steeds geen reflecterend hesje….) en op naar de tunnel in wording en alles wat daarbij “op mijn weg komt”….
IMG_0812 verkl
De Oosterweg in het opbeurende ochtendlicht van 20 november…. Het is “koud”, maar eerlijk weer. Een Molshoop-groep benut de smalle loopruimte tussen gymzaal en school. (Hoe lang is het geleden dat ik daar zelf zo liep met “mijn jongens en meiden”?)

IMG_0817 verkl
In de buurt van de molen gekomen, valt in de Langestraat het herfstlicht precies op de sierbomen en de gevels aan de westkant. Spel van licht en donker….

IMG_0819 verkl
Bij het tunnelterrein is het inmiddels een strijd op twee fronten geworden. Zo is de Volvo-specialist verhuisd naar het terrein noordwest… Aan de oostkant ziet de tunnelkuip er ineens anders uit. Net of er allerlei volkstuintjes worden aangelegd….Kijk, het statief met lasermeter staat er ook, zie je op steeds meer plaatsen! Belangrijk instrument blijkbaar.  Maar waar zijn die sleuven voor???

IMG_0820 verkl
Gelukkig komt juist op dat moment Ide Stoepker voorbij, op zijn fiets. Hij helpt me uit de brand! “Zie je die buizen?” zegt Ide. “Ja”, is mijn antwoord. “Die buizen komen in de sleuven te liggen, passen precies tussen die geslagen wanden aan de noord- en de zuidkant!” En Ide vult aan: “Zie je dat er aan de buizen een soort ‘lip’ zit? Die wordt aan de platen bevestigd. Solide!” Het begint me te dagen. Dan blijven de wanden op hun plaats…. Kan er verder worden gegraven, nog zo’n 3 meter dieper…. (Ide, bedankt!)

IMG_0821 verkl
Hier kun je het nog beter zien! Wat zit deze voor mij zo ingewikkelde wereld dan plotsklaps logisch in elkaar….

IMG_0822 verkl
Hier het oostelijke deel van de tunnelkuip, de geslagen wanden aan de noord- en de zuidkant, de dwarse sleuven… (Heeft Anne Drentje ook meteen antwoord op zijn vragen…. Anne denkt nog steeds dat ik op elk moment dat ik daar sta alle gave antwoorden supersnel uit mijn mouw schudt… Jammer dat ik hem dan moet teleurstellen…) De buizen rechts komen dus in de sleuven te liggen en de ‘lippen’  werken verbindend. Ze houden de wanden (en dus de hellingen) in bedwang. Dan pas verder graven… (Was dat bij de parkeergarage aan het Damsterdiep ook zo? Alleen daar waren de buizen langer en dikker…)

IMG_0823 verkl
Een tweede tunnelfront…. Aan de noordwestkant wordt nu ook doorgepakt. De Volvo verschiet van kleur in de novemberzon, maar het is ‘m wel degelijk. En een eetlust! Forse happen!  Zou er nou al eens interessants zijn opgegraven?

IMG_0826 verkl
Zo valt de bundel zonnestralen anders, krijg je meer natuurlijke kleuren. ‘Daip gat!’

IMG_0851 verkl
Verderop naar het noordwesten is de wording van de rotonde steeds zichtbaarder! Fraaie rode stenen worden cirkelgewijs aangebracht rond de bult in het midden. “Nee, daarover is nog niks besloten”, aldus Nico Jaarsma, de GMB-woordvoerder. Publieksvraag: “Hoe moet de kern van de rotonde eruit gaan zien? Begroeiing? Bekleding? Suggesties welkom! Spelen we zo door naar GMB!”

IMG_0854 verkl
Zelfde stenen, maar het licht valt hier anders…. En ja, die werkhandschoen is veelzeggend, maar detoneert ook enigszins, qua kleur…

IMG_0865 bew verkl
Nog zo’n statief met lasermeting, beschermd door een helm! Je kunt nooit weten…

IMG_0870 verkl
Kijkje vanuit de Schippersstraat richting rotonde.

©foto’s: jan blaauw, 20 november 2013 (Canon EOS D400)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.