NOORDHORN verandert: De Dag van het Kraanspektakel – Deel 2 – Foto’s 18 novermber 2013

De dag erna…. Deze dinsdag 19 november krijgt een katerkarakter: Donker, miezerig….. Toch ligt het kraanspektakel van gisteravond nog vers in het geheugen! (Inclusief de chocolademelk, hoe fijn is het (soms) toeschouwer te zijn…) Vervolg van de beelden:
IMG_0789 bew verkl

Het zand dat door de kraanspecialist keurig wordt vervlakt tot een egale laag, ter hoogte van de trottoirbanden.
IMG_0792 verkl
De ‘boarding’, de tijdelijke afbakening van de straatweg, moest bloksgewijs worden verwijderd en ook dat was kraanmachinistenwerk!
IMG_0793 verkl
Ook de jeugd bleek goed vertegenwoordigd bij het avondlijke kijkspul. Hier Raymond als exponent, keurig met cap en jack, inclusief reclame! En de duim niet te vergeten! (Raymond is deskundige op het gebied van vrachtwagens, graafmachines en hijskranen!)
IMG_0795 bew verkl
Nog een portie zand op de rijweg, want de hele route van de super kraan, van tunnelterrein noordwest naar tunnelterrein oost, moest worden ‘belegd’. Ieder kent zijn taak, het loopt op rolletjes. D.w.z. de super kraan loopt op rupsbanden!
IMG_0797 verkl
Dirk Vos filmt! Hij maakt een eigen documentaire over zijn Noordhorn, “juweel van het noorden”!
IMG_0801 verkl
Zand alleen is niet voldoende! De zandlaag wordt afgedekt met zware rijplaten (gewicht 1 ton per stuk werd ons gesouffleerd, 1000 kilo….)
IMG_0802 verkl
Buurtbewoner Taeke Jager, kundig op het terrein van grond, water en wegen, volgt de ontwikkelingen bij Langestraat Zuid op de voet! Met iets meer kennis als bagage wordt het voor mij als leek nog boeiender dan dat ik het al vond….
IMG_0803 verkl
Kijk, dan ben ik weer benieuwd hoe dit onderdeel van de kraan wordt genoemd. Nee, vast geen “happer”…. “Platenpakker”??!
IMG_0804 bew verkl
De man die de zware rijplaten kundig op hun plek legde, hoog gezeten! Moeilijk te fotograferen…. Bovendien schijnt zijn marktwaarde als foto-object nogal hoog te zijn en ik moet toch echt binnen mijn budget blijven……
IMG_0805 bew verkl
En dan is het zover! De verlossende woorden, net als bij de Elfstedentocht: “It giet oan….” (Ik hoop niet dat ik hiermee het Fries verbaster tot iets onverstaanbaars…) De super kraan ‘rupst’ via de geïmproviseerde zand+platenbaan naar de andere kant van het tunnelterrein, probleemloos. En daarover is iedereen verheugd! (Of zouden er stiekem toch kijkers hebben gehoopt dat er iets fout ging???!)

Aanvullende beelden van Nikon-fotograaf Frits Mesker:
FrMe kraanverhuizingDSC_0019
Midhorncorrespondent Jan Thijs de Haan is al vroeg aanwezig, maar zo te zien laat het ‘m tamelijk blauw-blauw…
FrMe kraanverhuizingDSC_0026
Op de achtergrond de super kraan in de wachtstand, popelend om de weg over te steken… NOG EVEN GEDULD A.U.B.
FrMe KraanverhuizingDSC_0030
Zelf probeerde ik deze avond incognito te blijven met behulp van rode jas en FC-muts… Het hielp niet echt…
FrMe KraanverhuizingDSC_0040
Situatieschets vanaf Langestraat Zuid bij Kruizinga voor het huis. De super kraan komt in beweging….
FrMe KraanverhuizingDSC_0048
De super kraan is gearriveerd op het terrein aan de noordkant van de woning van de Wieringa’s.

Een dag later:
IMG_4543 verkl
Zo ziet de situatie er nu uit!

Natte dinsdag 19 november, view vanaf de zuidkant. Je moet wel wat afstand houden om de hele kraan op het plaatje te krijgen….

Met dank aan de GMB voor de organisatie van dit ‘event’, vlekkeloos! En dank aan Frits Mesker, voor de foto’s! (Toch hou ik het bij Canon!)

©foto’s: jan blaauw, 18 en 19 november 2013  (Canon EOS D400 en Canon Powershot A495) – Frits Mesker, 18 november 2013 (Nikon)

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.