NOORDHORN: Reacties Frits Mesker en Anne Adema: Van banaanbak tot groene uitstraling…

Eerst een reactie van Frits Mesker die wel vaker op deze weblog figureert. Frits had nog een bak voor me, zoals hij het uitdrukte.
“Een bak?”
“Ja, de volgende…”
banaanbak-0-25-mtr_bew 1384780408_370x290
“Deze bak wilde ik je nog vertellen, hij wordt gebruikt voor het graven van geulen voor leidingen e.d. Een banaanbak” (www.werktuigen.nl)
Laat ik er nou vanmorgen eentje tegenkomen, in de Schippersstraat, vlakbij het huis van Frits Mesker:
IMG_0872 verkl

Dan het woord aan Anne Adema, ook geen onbekende in de wereld van de wegenbouwers en deze weblog! Eerst iets over de naam Mulder van het gelijknamige loonbedrijf, onderaannemer bij de wegverlegging N355. Ik vroeg me af of deze Mulder familie was van de meubelMulder uit Vriescheloo die jaren geleden zo onverstoorbaar in de RTVNoord reclameboodschappen optrad….:
Voor zover dat ik weet, is het geen familie. Deze Mulder is en was veehouder in Noordwolde! De meeste boeren hadden een giertank, dus deze ook. Hij werd gevraagd om de zandbaan nat te houden of de doorspoeling van het rioolstelsel te regelen. Zodoende is hij langzamerhand begonnen als loonbedrijf en werkt hij voor diverse aannemers in en om de stad.”
IMG_0780 verkl

Anne Adema gaat ook nog even in op mijn benaming platenpakker bij de volgende foto:
IMG_0803 verkl
“De platenpakker die jij bedoelt, is een knijperbak, speciaal gemaakt om rijplaten mee op te pakken en uit te leggen. Deze knijperbak is verstelbaar, je kunt er platen mee oppakken van 1 tot 2 meter. Ik weet niet hoe lang deze platen waren… Als ze 6 meter zijn en 1.5 meter breed en 1.5 cm dik, is het gewicht ongeveer 1250 kg/ 1500 kg! Ben er helaas niet bij geweest…”
Anne heeft nog een reactie bij de volgende foto:
IMG_0494 verkl
foto van 14 november. Er wordt gevraagd: Hoe heet die? Dit is een bak met een beweegbare mes er in, speciaal om sloten te maaien! Een maaikorf!

Aanvullend:

IMG_0535 verkl
“Over de dikke balken…. Dat zijn dragline schotten, speciaal aangevoerd voor de grote kraan!”

Een laatste opmerking van Anne bij de volgende foto van Frits Mesker:
FrMe KraanverhuizingDSC_0048
“en wat de verlichting betreft: De groene uitstraling is zachter aan de ogen dan het witte licht, vooral bij nacht, is mij vanmorgen verteld!”

Frits en Anne, bedankt!

Advertenties

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.