Heimwee naar Openluchtbad Noordhorn

krantenfoto zwembad Noordhorn

De perikelen die in Zuidhorn leiden tot de neergang van het overdekte bad “De Waterborgh“, als de visie van B.en W. tenminste door de gemeenteraad wordt gevolgd, vestigen meteen weer de aandacht op het openluchtbad dat Noordhorn ooit “bezat”. In augustus 1930 werd het bad op de toenmalige grens van Zuid- en Noordhorn (eigenlijk lag het bad nog in Zuidhorn, aan de zuidkant van de Noordhorner Tocht) geopend door de rijzige burgemeester De Vries. Veertig jaar later was het over en uit. Het bad kon onvoldoende worden gemoderniseerd en de bereidheid daartoe was ook niet groot. Begin jaren zeventig kreeg het grootdorp zelf zijn openluchtbad “De Dobbe” na een geslaagde gezamenlijke actie. Helaas was dit bad geen lang leven beschoren… Hoewel Noordhorn zich toén bijzonder coöperatief gedroeg, vond menigeen het jammer dat het zwembad bij eigen dorp verdween. Voortaan liet oud-politieman Van der Molen er zijn pony’s draven. Nu is het terrein zoals eerder gezegd eigendom van de familie Kooi en heeft Piet Bos het in bruikleen. Toch is er af en toe heimwee naar het oude bad, de route (niet via de Badweg) langs het kanaal en het paadje naast het huis van Hiemstra, de gemoedelijkheid, het wat fanatiekere optreden van meester Wiechers, met fluit en al, de kikkers en de vissen, voorbij, voorbij…..

Met dank aan Elleke Kloosterman, voor het bewaarde knipsel uit een krant van 1986; de foto is vanzelf veel ouder, uit de beginperiode, dertiger jaren.

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn Toén, Zonder categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Heimwee naar Openluchtbad Noordhorn

  1. Josien Reinalda zegt:

    Zelfs ik kan mij het bad nog herinneren, en de kikkers! Op de rug van mijn tante meepaddelend. Ik was 3 of 4 waarschijnlijk (geboren in 1963). Later diploma’s gehaald in Oldehove en Grijpskerk omdat er in Noord- en Zuidhorn geen bad was. Vanaf de lagere schooltijd vele baantjes getrokken in de Dobbe, tijdens de zomervakantie elke dag naar het zwembad weer of geen weer. Vaak klappertandend een bekertje chocolademelk uit de automaat halen. Of trekdrop kopen bij de kiosk.
    Ook de ponies van Van der Molen kan ik mij herinneren. Ricky, een bruine en de schimmel Flandria. Relinde Kattenberg en ik mochten ze berijden.

  2. Wouter zegt:

    Ik sluit me geheel bij de vorige schrijfster aan (hoewel ik van een jaargang later ben – 1964): het was “the place to be” in onze vrije tijd waar de toenmalige jeugd van Zuid en Noordhorn elkaar trof, ik herinner me nog hoezeer ik onder de indruk was als de zwemexamens D, E en zelfs F afgenomen werden: daar konden wij met A, B en (ternauwernood) C alleen maar van dromen … Trots als een aap was ik toen ik voor het eerst van de hoge duikplank eerst spronk en toen zelfs duikte, en dat zonder rode huid als gevolg, ha ha. Overigens vertelde me de badmeester daarna dat “duiken” niets te maken heeft met “springen”, zelfs een zgn. “duik” van de allerhoogste plank is niet meer dan een “sprong”, duiken doen duikers … Een desillusie maar ik was niet minder trots!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.