Noordhorn Toen: Molen “Fortuna” met molenhuis

JP13 Molen+molenhuis NHV

Molen “Fortuna” met molenhuis (foto: Jaap Postema)
Een van de meest gefotografeerde plekken in Noordhorn, de koren- en pelmolen “Fortuna” met molenhuis in de bocht van de Langestraat, afslag Schippersstraat. Het lijkt een heel oude foto gezien de vervallen staat van beide hoofdobjecten. Het huis ziet er niet bijster florissant uit en ook de molen oogt niet bepaald als ‘flonkerend erfgoed’. Het molenhuis werd kennelijk niet bewoond ondanks de uitgestalde vaasjes en flesjes voor de benedenramen. Wacht, rechtsonder bij het café is een brommer te zien met een fiets en het achterstuk van een auto. Nauwkeurige tijdbepaling? Eind jaren zestig, begin jaren zeventig moet het geweest zijn, toen was hobbyfotograaf Jaap Postema actief in Noordhorn. Van hem stamt deze foto. Een en al mistroostigheid, VERVAL met hoofdletters. Stucwerk molenhuis beschadigd, houtdelen molen verrot, onverzorgde entree….. Het molenhuis is begin tachtiger jaren (Correctie: Zowel Frans van der Veen van “Welgelegen” tegenover de molen als huidige molenhuisbewoner Derk Jan van de Bos meldden dat de renovatie al in de jaren zeventig plaats vond, om precies te zijn in 1975/1976. Frans vertelde bovendien dat doktersassistente Gerda Wiersma in het molenhuis heeft gewoond voor de renovatie…)  prachtig gerestaureerd, de molen van toen is niet te vergelijken met het monument van nú, stralend aan alle kanten. De wederopstanding van de molen is ook  en vooral te danken aan het kundige werk en doorzettermentaliteit van verschillende vrijwillige molenaars. Een van die ambachtslui, Drewe Schouten, wordt in deze “Noordhorn Nu” nader geportretteerd. Inmiddels ruim tien jaar met hart en ziel bezig voor de “Fortuna” inclusief de herdenking van het 125-jarige bestaan. Drewe heeft niet zo’n voorliefde voor schijnwerpers, is vooral op de achtergrond van grote waarde. Gelukkig is ook Gerda Jaarsma te hulp geschoten. Zij verzorgt de PR en fungeert als goed opgeleide molengids, aanstekelijk enthousiast! Samen met routinier Klaas Hekker en starters André Bood en Eric Leegte beschikt de molen over een ijzersterk basisteam. Je leest het af aan de huidige staat, buiten én binnen, van dit imponerende cultuurbezit. Overigens komt zoiets niet zo maar uit de lucht vallen. Vrijwillige molenaars zijn allesbehalve tovenaars (al lijken sommige kunststukjes haast op magie). Noordhorn is goed af met de revival van de “Fortuna”! Geef het Fortuna-team een steuntje in de rug! Wordt donateur! Zie www.molenfortuna.nl. Opdat we niet weer zo’n om te huilen periode van neergang hoeven mee te maken zoals 40, 50 jaar geleden, in Noordhorn….Toén! (JB)

Reageren? JB, 33 9804 RD, tel. 503095, of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder gepubliceerd op de achterkant van “Noordhorn Nu”, 13e jaargang nummer 6, juni 2016 (maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn).

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.