Noordhorn Toen: Fietsenmaker Appie van Bergen stopt na 50 jaar!

Fietsenmaker Appie van Bergen bew web

Fietsenmaker Appie van Bergen stopt na 50 jaar!
Een bijzondere aflevering van “Noordhorn Toen”! Elders in dit onvolprezen blad, liefkozend “het gele krantje van Noordhorn” genoemd, een interview met Appie van Bergen. Abel Jacob, zoals hij officieel heet, zet na 50 jaar een stevige punt achter zijn werk bij Tweewielerhuis De Vries. Op de foto, die al weer heel wat jaartjes geleden werd gemaakt, lijkt Appie zich alvast te verontschuldigen: “Ja mensen, het houdt een keer op, ook mijn bezigheden als fietsreparateur!”  Vijftig jaar fietsenmaker, dat is niet niks! In 1966 haalde Sijtse de Vries de 15-jarige Appie naar zijn werkplaats. De Vries kon wel een paar extra handen gebruiken, de drukte nam toe, de handel in fietsen floreerde, ook al praatte toen nog niemand over e-bikes. Voor de oorlogsjaren begon de jonge Sijtse in een schuur bij zijn ouderlijk huis aan de Moeshorn met het repareren van fietsen. In 1946 kocht hij het pand waarin eerder slagerij Van der Ploeg was gevestigd. (Sporen zijn er nog steeds die duiden op de vroegere functie!) Toen stelmaker Schuitema naast De Vries stopte met zijn “affeer”, was De Vries er als de kippen bij om de grond van Schuitema te kopen. Vervolgens werd de uitbreiding aan de westkant gerealiseerd, de showroom. De Vries heeft meer jonge knechten gehad die niet te beroerd waren om te werken en iets wilden leren. Het aannemen van Appie van Bergen in 1966 paste in dat patroon. Ze moesten aan elkaar wennen, de unieke, maar ook wat eigenzinnige Noordhorner ondernemer De Vries met zijn apart gevoel voor humor, en de Zuidhorner Appie die “kort veur de kop” kon zijn. Na de aanloopperiode klikte het wonderwel en konden de twee prima met elkaar overweg. Het plotselinge overlijden van Sijtse de Vries in 1984 was ook voor Appie een dreun. De kinderen Hanna en Klaas besloten het bedrijf in de benen te houden, Appie bleef ‘in functie’. Nu is het mooi geweest, Appie staat op de pensioendrempel. Vanaf deze plek wens ik hem nog vele plezierige jaren! Appie, bedankt voor je talrijke, vernuftige reparatie-oplossingen in, wat nu heet, Noordhorn…Toén! (JB)

Reageren? JB, 33 9804 RD, tel. 503095, of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder verschenen in “Noordhorn Nu”, april 2016, 13e jaargang nr. 4 (Maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.