NOORDHORN: Wegstromend zand, aankomst Sint, donkere lucht….

Vanmorgen de gebruikelijke wandeling gemaakt, deze keer een wandeling-plus, want we wilden de Kijkdag van Hoeve Veilingen eraan koppelen. De bedrijfshal aan de Industrieweg ligt op de route… O ja, hadden we haast vergeten, maar viel onderweg niet te negeren: De aankomst van Sinterklaas op zijn stoomboot, vol met (zwarte) Pieten, bij het Van Starkenborghkanaal, ter hoogte van Hoeve… Toen was het gelukkig nog goed weer, maar later……..
IMG_4291 web
De speciale grond rond de rotonde, voor het bloemenmengsel dat in het voorjaar van 2016 een bloementapijt dient te leveren… Op verschillende plekken tussen rotonde en fietspad stroomt de grond met het regenwater weg, naar de ‘verkeerde’ berm, en de sloot in….. Terugkerend probleem zolang er geen doelmatiger maatregelen worden genomen.
IMG_4295 web
Op de hoek van Industrieweg en Van Starkenborghkanaal staat de bekende vrachtwagen van Koopman Transport geparkeerd. Achter de cabine is het podium gecreëerd voor de ontvangst van Sinterklaas, spreekstaljuf is deze keer Femke Miedema-Matter. Muziek is er ook, al wordt de groep muzikanten zo te zien wel steeds iets kleiner. Bovendien is het rijtuig met paarden van Stalhouderij Kuipers om financiële redenen afwezig. Elk jaar weer iets duurder, dat kan Bruun op een bepaald moment niet meer trekken. Nu speelde bestuurslid Nico Vermuë met zijn tractor en wagen voor ‘koetsier’…
IMG_4296 web
Achter een grote binnenvaarder verschool zich de volle stoomboot “Spanje” met Sint en Pieten aan boord. Wuivend op het water, de schare fans zingend aan de kant. En de hulptroepen staan langs de waterkant gereed om de trossen op te vangen en het schip vast te leggen.
IMG_4299 web
De boot komt dichterbij en nu is goed te zien dat Sint voor Noordhorn echt zwarte Pieten heeft ingeschakeld. Op ‘zwartsel’ is dus duidelijk niét bezuinigd….
IMG_4302 web
Kijk, links voor staat gezagsdrager Fred Stol, wethouder (CDA) van de gemeente Zuidhorn. Hij vertegenwoordigt het gemeentebestuur en doet dat met verve.
IMG_4307 web
En nu nog ‘even’ ontschepen…. Eerst de boot maar strak tegen de kant aan, een te water geraakte Sint kunnen we ons niet veroorloven…
IMG_4311 web
Nu moet het lukken! Hou vast, jongens! Anders drijft de boot weer van de kant af….
IMG_4315 web
Gelukkig, de Goedheiligman is zonder natte voeten op de oever beland en wisselt enige woorden met verwelkomer Fred Stol.
IMG_4317 crop web
Nu maar langzaamaan, zo snel als Sint kon, naar het podium waar muziek- en pepernoten elkaar naar de kroon steken….
IMG_4320 web
Wij verlaten de drukte, gaan een kijkje nemen bij de ‘kleine’ veiling van Hoeve (nee, deze keer weinig van onze gading: Vooral speelgoed, schoonmaakmiddelen, shampoo,  vishengels….) Dan met gezwinde pas naar huis, want er nadert een forse schip met zure appels en het slaapkamerraam staat nog open….

©foto’s: jan blaauw, 21 november 2015 (Canon Ixus 150)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.