NOORDHORN TOEN: Driesprong Langestraat/Oosterweg (foto: L.J.Lodewegen)

LJL Achterweg vanaf de molen 1952 bew web

Driesprong Langestraat/Oosterweg (foto: L.J.Lodewegen)
Amateurfotograaf Leendert Lodewegen stond destijds, zo’n 65 jaar geleden, op de omloop van koren- en pelmolen “Fortuna” die toen misschien nog “De Fortuin” heette. Vanaf die positie maakte hij diverse foto’s, waaronder deze, richting ‘zijn’ Oosterweg. Had het gemeentebestuur van Zuidhorn toen al besloten de naam Achterweg te wijzigen in Oosterweg? Lodewegen stuurde eind december 1946 een brief naar het gemeentehuis met het verzoek de straat ‘Oosterweg’ te gaan noemen. De buurtbewoners waren niet zo gecharmeerd van de aloude naamgeving “Achterweg”…. (Zie ook het boekje van Nico Attema e.a. “Over straatnamen in Briltil, Noordhorn, Zuidhorn”, uitgave Historische Kring Zuidhorn, oktober 2007). What’s in a name? Wat dut dat nou…. Lodewegen kreeg zijn zin, het werd Oosterweg. Heel vroeger wellicht een tijd lang zelfs de belangrijkste dorpsstraat, tegenwoordig een gevarieerde woonbuurt met een voormalige school en een sportgebouw verderop, een pastorie en een kerkelijk clubgebouw. Op de foto is daarvan niet veel te zien. Het pand links op de hoek, het vroegere huiskamercafé van Wiersema, stond er verzorgd bij, inclusief het tuintje. Rechts de achter het groen verscholen hoeve van Van Til, later Holtman. Wat meteen opvalt? Het originele ‘stroomgebouw’, het trafohuisje, ontworpen ‘onder architectuur’. Nou, als daar op Oudejaarsavond als bekroning van ‘het slepen’ iets moest worden opgezet, was het een hele klim! Wat een verkeersabsentie op deze kiek! Alleen maar iets onduidelijks op wielen…. Een autoped? Iets anders? Met 1 of 2 personen?! Op de grens van Oosterweg en Langestraat (die eerder Hoofdstraat heette, en nog eerder Frieschestraatweg…) een blokkenlijn… Betekende dat iets op voorrangsgebied? Moest het verkeer uit de Oosterweg voorrang verlenen? Staat er bij het hoge groen aan de Oosterweg een bord: “U nadert voorrangsweg of voorrangskruising”?! Rechtsonder een karakteristieke lantarenpaal op een correcte plek. Nu is het stroomverdeelstation ‘aangepast aan de tijd’, het witte huis links is niet ongeschonden uit de strijd met de tijd gekomen en het verkeer? Af en aan rijden ze, de auto’s en de fietsers, scooters ook,  daar wonen in Noordhorn vooral aan de oostkant gebeurt. Als contrast  die ene verkeersdeelnemer, halverwege de vorige eeuw, midden op straat. Dat kon zonder veel risico in het verkeersluwe Noordhorn Toén! (JB)

Reageren? JB, 33 9804 RD, tel.503095, of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder gepubliceerd achterop “Noordhorn Nu”,  12e jaargang, nummer 10, november 2015 (Maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn).

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn Toén en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.