NOORDHORN TOEN: Opening speeltuin Torenpad 1958

2015-08-12 09-43-00_5245 web

Opening speeltuin Plaatselijk Nut, 1958 (foto: J.Wieringa)
Keurige mensen die beschaafd in een nonchalant geordende rij staan te wachten tot….. Ja, tot wat eigenlijk? Nee, het gaat niet om belangstellenden die op een zonnige dag eind augustus 2015 het spektakel gaan meemaken van de Slag bij Noordhorn, reprise van 1581. Dat door de Stichting Schansenkrijg tot een groots evenement ontwikkelde initiatief zal op 28, 29 en 30 augustus aanstaande voor veel reuring in dit anders zo rustige dorp zorgen. De mensen op de kiek staan ontspannen te wachten tot ze toegang krijgen tot de nieuwe speeltuin aan de zuidkant van de Hervormde Kerk. Dat was destijds in mei 1958 voor het dorp Noordhorn een groots gebeuren! Niet alleen werd in 1956 de nieuwe openbare lagere school aan de Oosterweg in gebruik genomen (op de achtergrond een deel van de opvallende uitbouw, de hoofdenkamer), twee jaar later dus vlak in de buurt een openbare speelplaats, gerealiseerd door ’t Plaatselijk Nut! Gepast glunderend staan ze op de foto, mensen als koperslager Cees de Boer (voorzitter Nutsbestuur) en, met hoed, schilder Klaver uit de Schippersstraat. De jongeman die er bovenuit steekt, met zonnebril? Jan Wieringa, die opgroeide aan de Langestraat, naast de werkplaats van Toyota Pijpker (noordkant). ‘Lange Jan’ werd ie later wel genoemd, of toen ook al? Wáár de mensen zo rustig staan te wachten? Op het Torenpad, toen nog niet bestraat zo te zien. Het huis(je) dat op de achtergrond als decor dienst doet, werd geruime tijd bewoond door de familie Duisterwinkel. Later trok Wobbe Jonkman erin, samen met de weduwe Kamstra. Wobbe overleefde haar, maar het huisje niet…. afgebroken begin zeventiger jaren. Nu staan er de bejaardenwoningen van de Torenhof, al lang niet meer louter bewoond door mensen op leeftijd. Nee, geen toeloop dus voor wat betreft het naspelen van de Slag bij Noordhorn op 28, 29 en 30 augustus…. In 1958 ging het om een lokaal hoogtepunt dat een verrijking van het dorpsleven accentueerde. (Overigens ging de speeltuin al weer teloor in de jaren zeventig…) Nu in 2015? Oorlogsromantiekdriedaagse… Ach, andere tijden, andere zeden…. Ook de na te spelen Slag van 1581 (zie www.schansenkrijg.nl) is binnenkort Noordhorn….Toén! (JB)
Reageren? JB, VO 33, 9804 RD, tel. 503095. Of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder gepubliceerd op de achterkant van “Noordhorn Nu”, september 2015, 12e jaargang, nummer 8 (Maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn Toén en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.