NOORDHORN Toen: Wielrennen – Jeugd en Kanonnen……

2015-03-09 18-39-28_4399 web

Wielrennen – Jeugd en Kanonnen…..
Een foto die niet kleurvast is gebleken, maar wel de sfeer van Noordhorn Toén goed weergeeft. Een beeld van het oudste gedeelte van de Verlengde Oosterweg, aan de noordkant. Daar waar de eerste huizen in deze ‘uitbreidingsstraat’ werden gebouwd door aannemer Potjegort. Waar vroeger Ubel en Hiekje Triemstra hebben gewoond, Luit van der Velde, de families Koop, Veenstra, Zuidema……Daar was in de jaren zeventig en begin jaren tachtig start en finish van de Jeugdwielerronde Noordhorn! Voor de organisatie tekenden Hendrik en Diene Miedema, van café “’t Hertenkamp”, ondersteund door leden van de sociëteit “Concordia” als Jelte Bansema, Maarten Postema, Wiebe Jonkman, Jasper Scholtens… Het stratenparcours werd gevormd door de Verlengde Oosterweg, de Norritsstraat, de Noordwijkweg en de Touwslagersbaan. Er werd gereden op gewone fietsen zonder versnellingen, niet op racefietsen. De schooljeugd deed in grote getale mee, ondanks de kans op valpartijen. Een speciale attractie vormde de Kanonnenrace, waarvoor extra publiek zich om het parcours schaarde. Getrouwd of niet getrouwd, ouder of nog jong van jaren, er waren altijd liefhebbers die mee wilden doen. (Eerder hebben we al eens een racende Pierre Eijgelshoven laten zien, zijn vuurdoop als nieuwe ingezetene). Bij de Kanonnenrace was het gebruikelijk, zeker als de omstandigheden zomers waren, om de deelnemers bij de laatste doorkomst te trakteren op verkoelend water. Op de foto duidelijk herkenbaar.
In beeld ‘Kanon’ Japie Postema, met helm. Lange tijd aan kop, maar later voorbijgestreefd door de jongere, getalenteerde Derk Miedema. Het publiek genoot en na afloop werd er nog lang nagepraat, thuis bij een biertje, of in het café bij Hendrik en Diene. De jeugdwielerronde is in de jaren tachtig ter ziele gegaan, Voor de organisatie werd het steeds moeilijker door de regelgroei en dan slinkt het enthousiasme. Er is veel geprofessionaliseerd, zelfs bij de amateurs. Daarvan kunnen we op vrijdag 3 juli getuige zijn, als de Ronde van Noordhorn wordt verreden, onderdeel van de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. Ook dan gaat het niet alleen om de sportieve prestaties, evenzeer om de sfeer, die hoort bij zo’n gebeuren. Is het gezellig? Komt er extra publiek langs het parcours? Werkt het weer mee? Onthouden dus, Ronde van Noordhorn, 3 juli a.s.! Laat het maar net zo gezellig worden, minstens, als in wielerminnend Noordhorn…Toén! (JB)

Foto: Jaap Postema (Zuidhorn)
Eerder gepubliceerd op de achterkant van “Noordhorn Nu”, juli-augustus 2015. Twaalfde jaargang nr.7. Maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn.

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Noordhorn Toen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op NOORDHORN Toen: Wielrennen – Jeugd en Kanonnen……

  1. Jaco de wind zegt:

    2 keer meegedaan , 1keer 1ste , 2de keer 2de prachtige tijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.