NOORDHORN Toen: Motorclub bij café Langestraat Noord

JaapP Motorclub Noordhorn web

Motorclub bij café Langestraat Noord (foto: Jaap Postema)
Er is al teleurstellend veel fotomateriaal verloren geraakt, weggegooid, verscheurd…. Gelukkig is dat met bijgaande prent niet gebeurd. Een bijeenkomst van “de motorclub” bij het vroeger befaamde café-restaurant aan de Langestraat Noord. Velen kennen het etablissement als café “Het Hertenkamp” van Hendrik en Diene Miedema, zij waren de laatste ‘kroegbazen’ van dienst. Deze foto is waarschijnlijk in een eerdere periode gemaakt. Nog in de tijd van Lijfering? Of een van de caféhouders Giezen, Bandringa, Haan? Jammer dat het jaar niet exact bekend is, al zullen er mensen zijn die aan de hand van de afgebeelde Noord- en Zuidhorners een betere schatting kunnen maken dan ik. (Ik gis: Begin jaren vijftig….) Helemaal links in uniform staat “Plietsie Prak”, de toenmalige ‘dorpsveldwachter’ (die zich tijdens de bezettingsjaren kranig hield!). Hij woonde aan de Langestraat Zuid, het witte woonhuis waarin nu de familie Van Deel floreert. Ook staan garagehouder (uit Zuidhorn) Eppie Drenth en zijn monteur Joh. Hamstra op deze unieke afbeelding. Niet alle motorcoureurs in leren jas en met verschillende hoofddeksels, soms blootshoofds, zijn bekend. Zeggen de namen Dick Drenth, Jan Birza en Jacob van Dijk iets?! In de aanwezige toeschouwersschare zijn mensen als Alida Drenth-Beereboom, Sietse Drentje en Job Priet te vinden, voor de kenners. En Ru Weitering met echtgenote, en Theus Drenth, en Thomas Vlietstra, Gijs de Haan, Jan van Duinen….. Hoe de motorclub heette? Ik denk, als ik naar de vlag kijk, “M. C. Zuidhorn”. Motorclub Zuidhorn. Dit is vanzelfsprekend smullen voor de ware liefhebbers. Ze zien vast wel herkenningspunten, ook al zijn de motoren niet geheel zichtbaar. Nee, geen racers, geen Geoffrey Duke op zijn Gilera, oefenend voor de TT…. Dit zijn toerrijders, klaar om aan hun tocht te beginnen, uitgezwaaid door vrienden en bekenden. En een Noordhorner gezagsdrager die een oogje in het zeil houdt. (Toen was zo’n ‘oogje’ nog voldoende, nu komen gezagsdragers meestal ogen tekort…) Ja, ik geef het toe, vele Zuidhorners op een typisch Noordhorner plek. In het voorjaar? De bomen zijn nog kaal, maar er hangt ‘verwachting’ in de lucht. Net als nu…. Starten maar! Opvallend gebeuren in Noordhorn…Toén! (JB)
Reageren? JB, VO 33, 9804 RD, tel. 503095. Of mailen naar: JanBlaauw@hetnet.nl

Eerder gepubliceerd in “Noordhorn Nu” april 2015  (12e jaargang, nummer 4), maandelijks orgaan van de Vereniging Dorpsbelangen Noordhorn.

PS. Inmiddels is er meer bekend over bovenstaande foto. Op uitnodiging van Michael en Gerrie van Agteren brachten we een bezoek aan het FIETSMUSEUM van Birza aan de Jellemaweg. (Een bezoek meer dan waard!) Daar is niet alleen dezelfde foto te vinden, maar ook meer informatie! En de motor waarop Jan Birza zit, op de foto: Een Triumph! Binnenkort meer op deze weblog! (Zie ook: http://www.fietsmuseumgaragebirza.nl)
IMG_6047 web
©kleurenfoto: jan blaauw, 4 april 2015 (Canon EOS 60D, zoomlens EFS 17-85)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.