NOORDHORN, nu: Sint Maarten, Sint Maarten…. En wat hebben de koeien ook al weer?

Het traditionele lampionnenfeest ter ere van Sint Martinus is ook al weer achter de rug! Goede weersomstandigheden, al begon het tegen zessen onverwacht te regenen. (Nauwelijks de moeite van het noemen waard…)
In koren- en pelmolen “Fortuna” was de keuring van de lichtjes en de liedjes een hoogtepunt, een stimulans voor ‘Dorpsbelangen’ en de molenaars om door te gaan met deze in de smaak vallende activiteit, op Noordhornschaal. “Het is de achtentwintigste keer”, vertelde vrijwillig molenaar Klaas Hekker, “en ik ben er voor de achtentwintigste keer bij!” Hulde voor deze Fortuna-steunpilaar!
De jury bestond deze keer uit de dames Annet Hensums, Geertje Nanninga en Ina Tempel, terwijl de organisatie berustte bij Jolande de Boer. Zij beheerde de beloningentafel, schonk warme chocola in en hield een oogje in het zeil. Molenaars Klaas Hekker en Drewe Schouten waren standby en blij met de eigentijdse verlichting van de lampionnen, “want anders hadden we ze niet eens mogen toelaten in de molen”, aldus Drewe Schouten. “Brandgevaar!”
Er werden meer dan 150 bezoekende kinderen geregistreerd,  van 2 tot 12 jaar. De jongsten begeleid door een ouder,  zo’n donkere wereld is ondanks de lichtjes toch wel imponerend.
Enkele foto’s vanuit de “Fortuna”, voor de sfeer. Later meer, in ieder geval ook in de komende “Noordhorn Nu” (december 2014), met het jury-oordeel:
IMG_5310 verkl
De rijk beladen “uitkiestafel” met beloningen, in afwachting….
IMG_5314 VERKL
Twee juryleden, Annet en Geertje, bezig met de warming-up….
IMG_5390 verkl
Soms traditionele liedjes (koeien blijken nog altijd staarten te hebben…), soms originele waarin zelfs eigentijdse molenaars een plek kregen toebedeeld. In ieder geval vele zelfgemaakte lampions in allerlei soorten, maten en kleuren…
IMG_5402 verkl
Jurylid Geertje druk bezig met de administratie…
IMG_5493 verkl
Trots als een pauw op zijn prachtige lampion!

©jan blaauw, 11 november 2014 (Canon EOS 60D, zoomlens 17-85)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn actueel en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.