NOORDHORN: Drukke fotovrijdag + WEEKBERICHT Prov. Groningen (door Yvonne Arnst) – Deel 1

Een bijzonder zomerse septembervrijdag en ook een bijzonder drukke kiekvrijdag…. Voldoende energie om te voet de tocht te maken van ROTONDE tot en met de NVH-BRUG en terug, maar eerst even langs bij GMB-uitvoerder Johan van Veen die ik na de vakantie nog niet had gesproken. Hesje aan, helm op, de grote Canon EOS 400D om de nek… Tegen de middag weer thuis met een rijke oogst, meer dan 200 foto’s… (Bruto…)
Vanmiddag na de siësta opnieuw in de benen: Foto’s maken voor een nieuwe aflevering van “Nijver Noordhorn” en bijkomen tijdens een bezoekje aan de oudste inwoonster van Noordhorn met haar prachtige bloementuin en de pindakaas voor de mezen… De komende dagen laat ik de reportage wel zien van vanmorgen, op déze weblog en op http://www.bloeiendonkruid.com.  Nu eerst aandacht voor het door Yvonne Arnst in opdracht van de Provincie Groningen opgestelde WEEKBERICHT 36, althans het eerste deel, want deze keer is het een zeer uitgebreid bulletin:

Weekbericht week 36 – 5 september 2014

Openen N355
Datum 15 september 2014
Tijd 14.30 15.30 uur
Ruim een jaar hebben de werkzaamheden tussen Noordhorn en Zuidhorn geduurd, maar nu zijn we zo goed als klaar. Daar willen we graag op een feestelijke manier aandacht aan besteden. Maandag 15 september opent gedeputeerde Mark Boumans samen met burgemeester Bert Swart, directeur Els van Grol van Rijkswaterstaat en directeur Gerrit-Jan van de Pol van GMB het nieuwe deel van de N355 met bijbehorende tunnel. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd bij deze opening aanwezig te zijn.

Fiets m dr in
Aansluitend aan het formele programma is er de mogelijkheid om op de (versierde) fiets, scootmobile of met een skelter een keer door de nieuwe tunnel racen. Dat kan op maandag 15 september, tussen 16.00 uur en 17.00 uur. En dan ook alleen maar op 15 september!
Laat deze unieke kans niet liggen, na 15 september gaat de tunnel open  voor wegverkeer.
2014-08-29 22-13-00_3614 verkl

Inloopavond 2 oktober
Heeft u vragen over de projecten ter verbetering van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl in de gemeente Zuidhorn?
Wilt u weten hoe de planning van de werkzaamheden is of heeft u andere vragen?
Komt u dan langs in zaal Balk op 2 oktober!
Wij organiseren, samen met de gemeente Zuidhorn, Rijkswaterstaat en de aannemers betrokken bij de uitvoering van de projecten, die dag van 17.00 tot 20.00 uur een inloopavond in zaal Balk (De Gast  39 in Zuidhorn).

NVH-brug, foto 12 augustus 2014

NVH-brug, foto 12 augustus 2014

Wat is er toch aan de hand met de liggers?
Deze vraag gonst door het dorp. Het antwoord hierop is kortgezegd: niets. De liggers van de hoge vaste brug blijven liggen, zijn volstrekt veilig om overheen te rijden (en onderdoor te varen) en de brug is hoog genoeg om te voldoen aan het nieuwe vaarwegprofiel. Voordat de liggers in de fabriek van Haitsma gemaakt zijn, is gerekend aan de opbolling van de liggers, de zogenaamde toog. Na het aanbrengen van de liggers bleek dat deze toog minder was dan was voorspeld in de berekeningen. En dan wil je, als techneut en wellicht ook als niet-techneut, weten hoe dit komt. De betrokken constructeurs van de provincie, GMB, Haitsma en Royal Haskoning/DHV hebben de afgelopen tijd een onderzoek uitgevoerd. Gebleken is dat tijdens het inhangen van de liggers deze zwaarder waren dan de voorspelde 240 ton per stuk, namelijk gemiddeld 260 ton. Dit komt omdat de kern van de liggers, bestaande uit piepschuim, tijdens het betonstorten is samengedrukt. En daardoor is meer beton gebruikt, waardoor de liggers in het geheel zwaarder zijn geworden. Door deze gewichtstoename zijn de liggers minder gebogen dan berekend. Uiteindelijk buigen de liggers na het aanbrengen van de tonnen asfalt iets door, gemiddeld 2 tot 3 centimeter (dat verschilt per ligger). Door de beperktere kromming, stroomt het water minder snel naar de zijkanten. Daarom is de waterafvoer van de brug nu aangepast.

Noordelijk deel NVH-brug, foto 12 augustus 2014

Noordelijk deel NVH-brug, foto 12 augustus 2014

Verleggen kabels en leidingen
Om de bouw van de nieuwe beweegbare brug in Zuidhorn mogelijk te maken moet een aantal kabels en leidingen worden verlegd. Vanaf 15 september starten de aannemers van de nutsbedrijven met de uitvoering hiervan.
Visser Smit Hanab verlegt een leiding voor de Gasunie. Hak verlegt voor de andere nutsbedrijven de kabels en leidingen. De werkzaamheden vinden plaats aan beide zijden van de brug. Wanneer alles volgens planning verloopt worden deze werkzaamheden eind oktober afgerond. Daarna wordt nog een boring onder het kanaal door gemaakt voor de nutsbedrijven. Wij houden u ook van deze werkzaamheden op de hoogte.

Met dank Yvonne Arnst! Deel 2 van het weekbericht 36 volgt op http://www.bloeiendonkruid.com!

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.