NOORDHORN – Vaarweg Lemmer-Delfzijl, biografie en actuele beelden

Zie ook: http://www.bloeiendonkruid.com

Als je al je hele leven geboeid kijkt naar alles wat vaart (zonder zelf “zeebenen” te hebben ontwikkeld…), is zo’n vaarweg Lemmer-Delfzijl in de directe omgeving een attractie! En niet alleen als er een nieuwe brug wordt gebouwd, en nog een, en nog een…..
In mijn jeugdjaren waren we vaak te vinden bij het Winschoterdiep, zowel bij Scheemda (waar de ULO aan de kanaalkant was gehuisvest) als bij Winschoten (op weg naar de Rijkskweekschool). Intensieve scheepvaart was daar niet. Er staat tegenover dat je intenser ‘genoot’ van elke boot die er langs kwam…..
Het voorbije voorjaar las ik eindelijk het boek “84 biografen schrijven Biografie van de vaarweg Lemmer-Delfzijl” (Uitgeverij Noordboek, ISBN 90 330 0581 6). Op vrijdag 1 september 2006 waren 84 schrijvers te vinden aan de oevers van de vaarweg Lemmer-Delfzijl, “die als een levensader door Groningen en Fryslân stroomt”…. En nog zo’n mooie zin op de achterflap: “Als landschapsschilders van het woord bemanden 84 auteurs een dag lang 84 observatieposten langs de hele vaarwegroute.”  Hun teksten werden gebundeld en zo ontstond de biografie, een project van grafisch ontwerper Vanessa van Dam en beeldend kunstenaar/publicist Sjaak Langenberg. (Een project in opdracht van de provincies Groningen en Fryslân, in het kader van het kunstproject “Woordenstroom”….)
2014-05-16 10-41-56_3356 verkl 2014-08-03 16-12-12_3505 verkl
Mijn aandacht ging vanzelfsprekend vooral uit naar het gedeelte van de vaarweg tussen Gaarkeuken en Groningen. Langs dat traject waren op 1 september 2006 o.a. Remco Ekkers, Aafke Steenhuis, Gerrit Jan Zwier, Jan Wiebe van Veen en Jan Abrahamse  geposteerd als schrijvende waarnemers. (Nee, ik mocht niet meedoen, te laat aangemeld en waarschijnlijk niet bekend genoeg….)
Ik kom later nog wel eens op de observaties terug, kijken wat er in acht jaar tijd is veranderd….

Nu nog wat actuele beelden, van zaterdag 2 augustus jongstleden:
IMG_1444 verkl

Wachten bij de brug op de grootste bak die ik tot nu toe op het Van Starkenborghkanaal waarnam….
IMG_1445 verkl IMG_1446 verkl
De bak zelf heeft als naam GANTEL en kent een tonnage van 3503! Vervoer van steenkool?!
IMG_1447 verklJPG IMG_1448 verkl
De bak zelf heeft een lengte van 90 meter en is 11,4 meter breed…
IMG_1449 verkl
De grote bak wordt geduwd door de VIRGO uit Rotterdam, die deze route wel vaker heeft afgelegd. De combinatie op weg naar de NVH-brug….

©foto’s: jan blaauw, 2 augustus 2014 (Canon Ixus 150)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.