NOORDHORN: Nieuwe brug(gen) nu al weer te laag? Dagblad vhN 14 juli 2014

Hoe het met me gaat…… Iets om over na te denken!
Het gaat….
?????????????
Denkprocessen verlopen tamelijk traag onder de huidige omstandigheden, mijn gestel blijkt niet zo ingenomen met de overdaad aan zomer. Neem nu het artikel “Nieuwe brug nu alweer te laag” dat Frits Poelman schreef in de Dagbladeditie van maandag 14 juli jongstleden. Normaal zou ik niet twee weken en nog iets nodig hebben om daar extra aandacht aan te besteden…. Overigens vind ik dit artikel wél de moeite waard, al is de kop wellicht wat al te negatief:
2014-07-18 17-36-59_3468 verkl
Wat blijkt?
Er zijn nieuwe high cube containers ontwikkeld die afzonderlijk zo’n 30 centimeter hoger zijn dan de standaard exemplaren. Stapel je vier lagen op elkaar, dan scheelt dat dus ruim een meter…. Kun je met je forse binnenvaarder niét onder de nieuwe bruggen door op de vaarroute Lemmer-Delfzijl, wat nou juist wel de bedoeling was….
De nieuwe bruggen hebben/krijgen alle een doorvaarthoogte van minimaal 9,10 meter, gebaseerd op de internationale standaard uit 1992. (Je moet toch ergens beginnen…) Die standaard is dus achterhaald, maar planologische vernieuwingen realiseer je niet in een handomdraai. De nieuwe, vaste, hoge brug over het Van Starkenborghkanaal, onderdeel van de wegomlegging van de N355, heeft ook een doorvaarthoogte van ruim negen meter. Diezelfde hoogte krijgt de nieuwe tafelbrug tussen Noord- en Zuidhorn (in 2015) en de nieuwe spoorbrug, die in de jaren daarna wordt gebouwd. Op deze verruimde vaarroute dan dus geen 4 lagen met high cube containers, maar combinaties met de oude standaard containers. Aanpassing van de bruggen? Zie ik zo een twee drie niet gebeuren!
Conclusie: De nieuwe bruggen zijn natuurlijk niet te laag, de scheepvaart komt echt niet stil te liggen….. Met de kennis van nu zouden er andere plannen zijn ontworpen, zoals (bijna) altijd kan worden geconcludeerd. De verwerkelijkingsroutes zijn onderweg nu eenmaal moeilijk bij te stellen.
IMG_1440 verkl

De “FIDES” uit Harderwijk zoals die op 28 juli jongstleden vanuit de richting Aduard kwam aanvaren bij de tafelbrug. Een van de containerschepen die je steeds vaker ziet op dit traject Lemmer/Delfzijl.
IMG_1441 verkl
De “FIDES” passeert de tafelbrug in westelijke richting. Drie lagen containers?
IMG_1442 verkl
Standaardlengte van 110 meter, breedte bijna 11½ meter. Tonnage: 3275! Veel grotere vind je hier niet!
IMG_1443 verkl
De “FIDES” op weg richting spoorbrug…

©foto’s: jan blaauw, 28 juli 2014 (Canon Ixus 150)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, Zuidhorn en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.