NOORDHORN: School toen, school nu, school straks…. (Deel 7, slot) Foto’s 25 juni 2014

Dinsdag 15 juli 2014 – Blogtijdstip: Plm. 21.30 uur.

Hoe het gaat? ’t Gaat….. Als ik maar eerst van die penicilline af ben, die werkt ‘verlammend’….
Afronding van het eindejaars onderwerp: SCHOOL! Dat Noordhorn een dynamisch dorp is, bewijst de gang van zaken rond de twee basisscholen “De Molshoop” en “’t Kompas” die samen verder gaan onder de voorlopige naam Samenwerkingsschool Noordhorn. Ik heb daarover uitvoerig bericht in woord en beeld. Hier de laatste reeks foto’s van 25 juni jongstleden, toen ik solo een nostalgische kiektocht maakte in en rond de school aan de Oosterweg. Uiteindelijk liggen daar talloze voetstappen uit mijn werkperiode vanaf augustus 1972 tot het (‘gedwongen’) vertrek in februari 2003. Vervlochten actualiteit en herinnering:
IMG_3136 verkl
Lokaal aan de zuidwestkant, het laatst in gebruik bij de oudste groep van meester Bas. In “mijn” jaren was hier de ‘middenbouw’ actief, met leerkrachten als meester Van der Rest en meester Goos….
IMG_3133 verkl
Uit mijn eigen kindertijd op de openbare school in het Oost-Groninger Midwolda weet ik dat toén de hele school een grote stilteruimte was…. Het creëren van aparte stilteruimtes (zoals stiltecoupés in de trein) was nog niet aan de orde…..
IMG_3138 verkl IMG_3140 verkl
Taal, mijn passie! (Vooral ook in dichtvorm). Gereedschap voor diverse activiteiten…..
IMG_3139 verkl
Zicht op buurman Zuidema die, what’s in a name…., inderdaad aan de zuidkant van de school woont. Kijkje door het raam van de buitendeur in de werkhoek. In de oorspronkelijke school zat hier een raam, geen deur.
IMG_3141 verkl
En ook hier is Arjen Robben nadrukkelijk aanwezig….. (En missie? Dat was in mijn jeugdjaren het opschrift van een busje in de bijzondere school waar je geld in kon doen…. ‘Missie’ ging toen hand in hand met ‘zending’…)
IMG_3143 verkl
De bomen aan de rand van het plein, de plek waar oorspronkelijk ook ‘de haan’ van Willem Valk was geplaatst….
IMG_3149 verkl
Doorkijk vanuit de oude hal richting (oude) voordeur aan de Oosterwegkant. Links de nieuwe hal met schuifdeuren… Wat is er in de loop van 30, 40 jaar ongelofelijk veel veranderd, verbeterd in het gebouw. Nee, natuurlijk niet allemaal “weggegooid geld”…..
IMG_3152 verkl
Toch nog even terug bij de prachtige Jan-Oostenbrug-etage in de ruimte van de jongste kinderen. Dit vind ik wel een aderlating! Ja, vroeger was dit het handenarbeidlokaal, maakte de Muziekschool er gebruik van, hadden we links in de smalle lades van de werkhoek een tijd lang dierenvoer waar de muizen op af kwamen… (Maar wij hadden onze muizenvanger Hielke!)
IMG_3164 verkl
De speelruimte buiten van de jongste kinderen met plein en speelbult, ooit ook met behulp van enthousiaste ouders gerealiseerd….
IMG_3169 verkl IMG_3172 verkl
Links de trapopgang naar ‘het kamertje’, waar ik nog één keertje mijn jas aan de kapstok heb gehangen….. Rechts een elektriciteitsmeter als leerhulpmiddel, geïnstalleerd door vader Hekker. Konden kinderen het stroomverbruik van afzonderlijke apparaten aflezen en berekenen….
IMG_3175 verkl
Het huidige naambord aan de straatkant, ontworpen en geschilderd in de primaire kleuren door Dineke Boon, ter gelegenheid van de opfrissing van het schoolgebouw dat een opkikker wel kon gebruiken. (Vier hbo-studenten hadden hierover een bevolkingsonderzoek gedaan…)
IMG_3179 verkl
De toegang tot het vernieuwde plein vanaf de zuidwestkant, danig veranderd ten opzichte van de situatie in de zeventiger jaren.
IMG_3180 verkl
Bordje aan het gebouw met aangepaste betredingstijden…..
IMG_3189 verkl
zomerbloei….. Linde?
IMG_3204 verkl
Openbaar terrein bij een openbare school. Zo was het…. De openbare school bestaat niet meer na een levensduur van plm. 138 jaar! Of het openbare terrein blijft bestaan?
IMG_3213 verkl
Kleurrijke versiering in een van de loofbomen… Gewenst of per ongeluk? In ieder geval een tijdperk afsluitend en een nieuw (onzeker) aankondigend…

©foto’s: jan blaauw, 25 juni 2014 (Canon EOS 60D, zoomlens 17-85)

Advertentie

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen, Noordhorn (regio), Noordhorn actueel, OBS De Molshoop en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.